Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

За фактом доведення до самогубства 19-річної туркменки розпочато провадження

Київська місцева прокуратура № 9 розпочала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення 19-річної громадянки Туркменістану до самогубства. Повідомила прес-служба прокуратури міста Києва.

Установлено, що 30.01.2018 студентка одного з вищих навчальних закладів м. Києва, громадянка Туркменістану, вийшла з учбового закладу, де навчалась та додому не повернулась. За фактом її зникнення 31.01.2018 було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України.

В ході розслідування встановлено, що дівчина 30.01.2018 покінчила життя самогубством, стрибнувши в воду з мосту Патона в м. Києві.

За оприлюдненою у ЗМІ інформацією,  на такий вчинок дівчину могли підштовхнути труднощі, які виникли в неї під час навчання в вищому учбовому закладі, а також через непорозуміння із його керівництвом.

У зв’язку з цим до ЄРДР внесено відомості за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 за ст. 120  (доведення до самогубства) КК України.

На даний час розслідування триває, проводяться всі необхідні слідчі дії, направлені на повне та об'єктивне дослідження всіх обставин трагічної події.      

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що 18-річна студентка Національного медичного університету імені Богомольця, громадянка Турменістану Мукаддас Насирлаєва наклала на себе руки, стрибнувши з моста Птона. Про це повідомив глава діаспори туркменського народу Ровшанбек Розметов, написало Еспресо з посиланням на київську газету "Факти".

"Виявилося, трагедія сталася ще 30 січня, в день зникнення Мукаддас. Досі нам було відомо, що о 17:00 Мукаддас зайшла в метро на станцію "Політехнічний інститут" - і зникла. Наразі ж з'ясувалося, що вона вийшла на станції "Дніпро". Звідти пішки дійшла до моста Патона і стрибнула в річку. Нам хотілося б вірити, що Мукаддас жива, але, на жаль, камери відеоспостереження зняли момент, як вона стрибнула", - розповів він.

За словами Розметова, ніхто не помітив трагедії, оскільки "було темно".

"Тіло поки що не знайшли, але вже ведуться пошуки. Я, як представник її батьків, тепер буду звертатися в поліцію з проханням перекваліфікувати кримінальне провадження з "Навмисного вбивства" на "Доведення до самогубства", - додав голова туркменської діаспори в України.

У діаспорі вважають, що провина у тому, що сталося, лежить на деканаті.

"Справа в тому, що трагедії передувала дивна ситуація з заступником декана в Національному медичному університеті імені Богомольця, де Мукаддас вчилася на першому курсі. У Мукаддас закінчилася тримісячна віза, потрібен був дозвіл на проживання. За реєстрацію іноземних студентів у ВНЗ відповідає деканат. Мукаддас потрібно було подати в посольство Туркменістану завізований деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з дозволом на проживання в Україні. Але заступник декана по роботі з іноземними студентами підписувати заяву чомусь відмовилася. Коли Мукаддас принесла заяву, заступник декана його порвала. Це сталося за тиждень до трагедії. Про цей інцидент Мукаддас розповідала своїй двоюрідній сестрі, яка вчиться в тому ж вузі. Поведінка заступника декана було дуже дивною, Мукаддас не розуміла, що від неї хочуть. Не можу нічого стверджувати, але, не виключено, що в деканаті хотіли винагороди", - додав Розметов.

Своєю чергою посольство Туркменістану в Україні запропонувало дівчині принести лист з університету і заплатити штраф за порушення режиму перебування в Україні.

"Батьки Мукаддас були готові заплатити цей штраф. Але отримати лист в деканаті дівчині ніяк не вдавалося. У той фатальний день, 30 січня, Мукаддас знову пішла до заступника декана в надії вирішити це питання. Чим закінчився їхню розмову, ніхто не знає: коли Мукаддас вийшла з університету, її телефон уже був відключений. Замість того, щоб піти додому, вона поїхала на міст Патона і наклала на себе руки.

Батьки Мукаддас теж думають, що дівчина наклала на себе руки через конфлікт з заступник декана. Мукаддас дуже добре вчилася, мріяла стати стоматологом. Не уявляю, що потрібно було їй сказати, щоб вона скоїла суїцид. Ми не маємо наміру пускати цю справу на самоплив", - підсумував Розметов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ