Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

За що страхова компанія заплатить по полісу автоцивілки, а за що — ні?

Якщо трапляється дорожня пригода, то винуватець її має сплатити збитки потерпілому. Щоб упорядкувати процес компенсації та мати можливість гарантувати фінансову стабільність обом сторонам, які потрапили у ДТП, в Україні запроваджено поліс обов'язкового страхування — ОСЦПВ. Однак багато українців все ще не до кінця розуміють сферу його дії, а деякі взагалі плутають його з добровільним полісом — КАСКО.

Що покриває автоцивілка

Поліс ОСАЦПВ захищає відповідальність водія перед третіми особами. Якщо ви стаєте винуватцем аварії, ваша страхова компанія (з якою укладено договір страхування) виплачує компенсацію потерпілим. Ви не робите самостійно жодних виплат іншим драйверам за шкоду, що заподіяна майну, та за надання медичної допомоги. Це базові опції, які включені в автоцивілку.

Проте відшкодування збитків не може виходити за певні ліміти, встановлені Законом про «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». У 2023 році вони такі:

  • ремонт транспортного засобу — 160 000 грн;
  • лікування постраждалих — 320 000 грн.

Висновок: За наявності автоцивілки водій може не переживати за оплату збитків постраждалих у разі форс-мажору за кермом. Але має відновити особистий транспорт зі своєї кишені.

За що страхова компанія не заплатить по ОСЦПВ?

  1. По автоцивілці не можна отримати відшкодування за особистий збиток. Це не сфера діяльності цього виду страхування. Отримати таку компенсацію можна за наявності додаткового поліса КАСКО або за його урізаної версії — мініКАСКО. Вимога щодо оформлення цих страховок для автомобілістів не закріплена на державному рівні. Вони купуються за бажанням.
  2. Якщо у договорі прописана франшиза, то страховик виплатить компенсацію за вирахуванням її розміру (1 000 грн, 2 000 грн, 2 500 грн та інше). Оплата франшизи ляже на плечі власника договору (винного).
  3. Базовий, бюджетний варіант ОСЦПВ не передбачає покриття суміжних послуг, які можуть знадобитись у ДТП, наприклад, евакуація авто з місця ДТП. Однак багато СК пропонують розширені варіанти автоцивілки з екстра сервісом для комфортного вирішення дорожніх проблем. А деякі компанії навіть дарують картку асистансу безкоштовно.

Висновок: Під час страхування слід усвідомлено вибирати поліс, враховувати наявність франшизи, додаткових переваг та рейтинг СК. Чим якіснішу страховку ви купите, тим простіше буде проходити процедура врегулювання страхової події.

Чи може страхова компанія відмовити у виплаті

Існують випадки, коли СК категорично відмовляє у виплаті. Основні з них такі:

  • Прострочений термін дії автоцивілки (навіть на один день);
  • Водій перебував у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. Або він відмовився від проходження тесту на виявлення такого сп'яніння;
  • Власник страховки самовільно залишив місце дорожньо-транспортної пригоди (за винятком оформлення події за Європротоколом);
  • Страховка була куплена для звичайного авто, а воно використовувалося в комерційних цілях (таксі);
  • Заява до страхової компанії подана пізніше, ніж того вимагають правила, або заявник не надав повний пакет документів.

Яке покарання за відсутність автоцивілки

Оскільки ОСАЦПВ є обов'язковою страховкою, то за її відсутність передбачено штраф — від 425 грн до 850 грн. А також винуватець повинен буде за рішенням суду відшкодувати весь заподіяний збиток потерпілим, який може налічувати сотні тисяч гривень.

В Україні є категорії людей, яких держава звільняє від обов'язкового страхування:

  • Люди з інвалідністю І групи, які особисто керують ТЗ, що належить їм;
  • Особи, що керують ТЗ, належним людині з інвалідністю I групи, але тільки в її присутності;
  • Постраждалі учасники Революції Гідності;
  • Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни за наявності посвідчення.

Збитки, які завдані такими особами, покриває регулятор ринку — Моторно-транспортне бюро України.

Висновок: дешевше страхувати машину та стежити за актуальністю договору, аніж ризикувати фінансовою стабільністю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ