Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Забезпечено збереження пам’яток архітектури на Львівщині

Як повідомляє Офіс Генерального прокурора, органи прокуратури Львівщини в рамках представницьких повноважень постійно приділяють увагу використанню і збереженню пам’яток архітектури і містобудування національного значення.

Мова йде про Палац IX століття у с. Тартаків на Червоноградщині, а також Старосільський замок XVI-XVII століття у селищі Старе Село на Пустомитівщині.

Маючи намір зберегти та відновити пам’ятки, Львівська облдержадміністрація відповідно до Постанови Кабінету Міністрів уклала договори та передала замки в концесію. Концесійні договори передбачають передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

За умовами договорів концесіонери – приватні підприємці зобов’язувались вивести пам’ятки архітектури з аварійного стану, відновити споруди комплексів із збереженням основної планувальної структури, фасадів замків. А також мали здійснювати експлуатацію цих об’єктів, щоб задовольнити громадські та культурні потреби у сфері надання туристично-відпочинкових, пізнавально-мистецьких та інших суміжних послуг.

Проте впродовж тривалого часу концесіонери не вжили заходів до виконання умов договорів та відновлення замків – їх приміщення руйнуються, загальний технічний стан будівель є занедбаним, що свідчить про порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини». Також концесіонери не уклали охоронні договори, договори оренди земельних ділянок, не забезпечили страхування об’єктів та не вжили жодних дій, спрямованих на виведення замків з аварійного стану.

З метою усунення порушень прокурори подали позови про розірвання договорів. Господарський суд Львівської області повністю задовольнив вимоги прокурорів – концесійні договори розірвано. На даний час одне рішення суду виконано, Старосільський замок вже повернуто до державної власності.

Захист інтересів держави у сфері культурної спадщини є одним з пріоритетів роботи органів прокуратури. Робота з окреслених питань триває.

Коментують: начальник управління представництва інтересів держави в суді Львівської обласної прокуратури Анастасія Нестеренко, заступник начальника відділу представництва інтересів держави з питань державної та комунальної власності Роман Шарко, заступник керівника Пустомитівської окружної прокуратури Володимир Ваврик, перший заступник керівника Львівської обласної прокуратури Олександр Таргоній, директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ