Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Заповідаю любов: у Львові відкрили виставку унікальної Марії Примаченко

1/2
У Львові, в Національному музей імені Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) відкрили виставковий проєкт «"Заповідаю любов”. Марія Примаченко». Відвідувачі виставки матимуть змогу не лише насолодитися творчістю художниці, а й поспілкуватися з нею крізь простір і час, переглядаючи документальні фільми за участю мисткині. Про це повідомили у ЛМР.

Ця виставка – це ще один погляд на творчість унікальної художниці, ще одна спроба показати її мистецтво, яке промовляє на важливі соціальні теми й завжди гармоніює з внутрішнім світом авторки.

Експозиція об’єднує чотири тематичні розділи:

  • Розпочати діалог із творчістю Марії Примаченко пропонують у залі «Життя-буття», який присвячено змалюванню її життєвого середовища, праці, побуту, святкових подій в українському селі.

  • Другий розділ торкається вразливої тематики війни та Чорнобильської трагедії, що особливо пронизливо зазвучала у роботах художниці 1980-х років.

  • У третьому залі виставки в заквітчаному «Поліському саду» можна насолодитися справжнім квітковим розмаїттям. Тут живуть дивовижні птахи, особливу красу яких видно в експонованих творах і «чутно» через їхні такі знайомі голоси. Звісно ж, не обйшлося без улюбленого всіма «Бестіарію» Марії Примаченко, в якому зібрано малюнки зі зображеннями як фантастичних, так і «знайомих» художниці поліських звірів, що, попри свій сміховинний химерний вигляд, існують у власному мистецькому вимірі, створеному уявою авторки.

  • Завершальний розділ виставки «Студії Марії» задуманий передусім як майданчик для творчих практик: сюди запрошують юних і дорослих відвідувачів, які, надихнувшись роботами мисткині, матимуть охоту спробувати себе в ролі художників.

На виставці представлено понад 80 творів мисткині зі збірки родини Понамарчуків, Благодійного фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко» та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

Особливою родзинкою експозиції є дитячі книжки, які проілюстровано творами Марії Примаченко. Це добре знані всіма з дитинства приповідки, віршики, казки, представлені у яскравому талановитому художньому оформленні. Поряд показано оригінальні проєкти ілюстрацій авторки до планованого, проте нереалізованого видання.

На окрему увагу заслуговують яскраві, колоритні, самобутні підписи-приказки самої Марії Примаченко. Це своєрідний авторський шифр, який музейники вирішили максимально зберегти у первинному вигляді й донести до глядачів його звучання.

Організатори мистецького проєкту: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, родина Понамарчуків (м.Київ), Благодійний фонд «Творча спадщина родини Марії Примаченко» (м. Київ).

Партнери мистецького проєкту: Українська студія хронікально-документальних фільмів «Укркінохроніка» (м. Київ), Центральний державний аудіовізуальний та електронний архів (м. Київ), Львівська національна наукова бібліотека України ім. Василя Стефаника, Львівська муніципальна бібліотека, Садовий центр «ГалСад» (м. Львів).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ