Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Дрогобичі ліквідовують наслідки вибуху у житловому будинку

Сьогодні у Дрогобичі на місці зруйнованого будинку активно працюють рятувальники. Працівники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій спільно із мешканцями квартир ліквідовують наслідки вибуху та виносять в першу чергу вціліле майно.

Зруйнованими є близько 25 квартир, які не придатні для проживання. З них повністю забирають увесь будівельний брухт. На місці працює понад 100 працівників МНС, які сходовою кліткою вниз із шостого, сьомого та восьмого поверхів зносять майно.

Слід зазначити, що метрів за сто від будинку працює оперативний штаб з ліквідації наслідків вибуху у будинку. Як повідомив у коментарі “Гал-info” працівник МНС, роботи із розбирання будинку будуть закінчені завтра-післязавтра. Усе майно відвозять у військову частину першого взводу аварійно-рятувального загону, де окрім військових, є і спеціальна охорона для цього майна. Самі ж мешканці зруйнованих квартир, за словами МНС-ників, проживають у готелі „Тустань” у центрі Дрогобича.

Частина потерпілих у розмові з кореспондентом “Гал-info” повідомили, що проживають у родичів. За їх словами, у готель поселено 25-30 чоловік, у готелі є тільки десять одноосібних номерів для проживання. Люди кажуть, що у готелі немає належних умов, адже їх мешкає по п’ятеро осіб у одному номері. Та там, принаймні, є речі першої необхідності, світло й газ.

Найбільше зруйнованих квартир – на шостому та сьомому поверхах, частково на восьмому. Як зазначають працівники МНС, небезпеки від перебування у будинку немає, однак сходова клітка із сьомого на восьмий поверх має тріщину в місці з’єднання із стіною. Також між сьомим та восьмим поверхами частина сходової клітки ніби відірвана від загальних сходів.

У розмові “не на камеру” еменесники зазначають, що рішення про подальшу долю будинку прийматиме оперативний штаб. Оскільки небезпека провалу восьмого та дев’ятого поверхів все ж існує, цілком можливо, що штабом буде прийнято рішення про визнання усього будинку непридатним для проживання. Попередньо, верхні поверхи планують розібрати, але тоді не відомо, що ж робити із нижніми. Висновки, за словами рятувальників, будуть робитися тільки по закінченню усіх експертиз.

Водночас, як стало відомо „Гал-info”, у квартирі, де стався вибух, недавно було завершено ремонт. Були встановлені залізні двері й пластикові вікна, які, як відомо, не пропускають повітря. Відтак, сусіди й не чули запаху газу, його навіть не було поруч із дверима на сходовій клітці. За словами працівника Дрогобицького МНС, офіційно причину того що сталося, встановить слідство по закінченню усіх експертиз. “Стався вибух, і зрозуміло, що вибухнув газ. Однак якщо я зараз скажу, що причину вибуху встановлено і це газ, — це буде неправильно. Офіційно причину вибуху можна буде назвати тільки по закінченню слідства. Мені відомо, що Роман Терех сьогодні назвав причину вибуху і сказав, що це газ, але я такого ще сказати офіційно не можу”, — говорить він.

Біля самого входу у будинок працюють правоохоронці. Загалом їх до двадцяти осіб. У будинок впускають всіх тих, хто хоче скажімо зайти і забрати свої речі чи просто увійти до своєї квартири.

Сам же вибух як розповів „Гал-info” мешканець Дрогобича Віктор, який проживає за 500 метрів від постраждалого будинку, був надзвичайно потужним. У його квартирі в момент вибуху було чути гучний звук, розбилося скло кухонного вікна. Також за його словами у всьому районі одразу ж спрацювала сигналізація від автомобілів. “Я подумав, що щось сталося із моїм котлом, остільки здавалося ніби все відбувається дуже близько”, — розповідає він.

У будинку напроти також вибито вікна на сходовій клітці, немає його і у деяких квартирах. За словами пана Віктора, повністю було розтрощено біля 25 автомобілів, а протягом наступного дня на вулиці відчувався запах газу.

Слід також зазначити, що “газовиків” сьогодні у будинку не було. МНС не підтверджує і вчорашню версію про те, що в квартирі встановлювали автономне опалення.


 

Підготував Олег Довганик

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ