Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відзначили 80-річний ювілей Марії Байко

25 березня у Львівській консерваторії відбулися урочистості з нагоди 80-річного ювілею народної артистки України, професора Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка Марії Байко.

Ювілярку прийшли привітати її вихованці, викладачі, численні прихильники таланту а також її сестри Зінаїда , Ніна , Даниїла .

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич вручив народній артистці "Відзнаку Львівської обласної ради"

"Коли чуємо ім'я Марія Байко, то вже не треба жодних епітетів, титулів, регалій, бо всі знають, що йдеться про Митця, Майстра, про живу легенду. Ваші пісні, Ваш ліричний голос впізнають люди різних поколінь. Диски Марії Байко та сестер Байко завжди популярні. Ваш талант зароджувався на щедрій лемківській землі, живився від гір, від сонця, від духу предків, від маминих співанок. І Ви зуміли в непрості часи, часто в часи лихоліть, які випали на Вашу долю, не розтратити свого дару, виплекати його й передати учням», – сказав Панькевич.

Від Львівської міської ради ювілярку привітав секретар Василь Павлюк.

Марі́я Я́ківна Байко́ (нар. 2 березня 1931)— українська співачка (сопрано). Виступала в тріо сестер Байко. Від 1982- професор Львівської консерваторії (нині Вищий музичний інститут ім. М. Лисенка).

Репертуар: українські народні пісні, солоспіви Лисенка, Людкевича, Кос-Анатольського, Фільц, Барвінського.

Марія Байко виступала з сольним концертом у Тернополі (1990), брала участь у конкурсах співаків ім. С. Крушельницької (1990-98), створенні Тернопільського т-ва «Лемківщина» (1990), фестивалях лемківської культури в м. Монастириськ (1991, 2001-02) та с. Гутисько Бережанського р-ну (1999), вечорі пам'яті В. Вихруща (2002).

Тріо сестер Байко — українські співачки, сестри (вокальне тріо). Народні артисти УРСР (1979). Державна премія УРСР ім. Т. Шевченка (1976). Байко Даниїла Яківна (20 серпня 1929) — Нар. в с. Яблуниці на Лемківщині (нині Польща). 1958 закінчили Львівську консерваторію. Від 1969 викладач Львівського педагогічного училища. Байко Ніна Яківна — (нар. 25 серпня 1933) — професор Ки­ївського університету культури та мистецтв. Джерело - Вікіпедія.

Фото - Йосип Марухняк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ