Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Сокільниках на Львівщині діти замість школи вчаться у спортзалі

З початком нового навчального року не змогли піти у школу учні села Сокільники Пустомитівського району на Львівщині. У серпні в школі розпочався ремонт, завершити який до 1 вересня майстрам не вдалося.
  Наразі жоден із класів у головному приміщенні школи не функціонує, а у всіх класах йде ремонт. Майстри лише починають шпаклювати щойно встановлений гіпсокартон, вкладати нову електропроводку, встановлювати елементи опалення. Така ситуація характерна для всіх класів двоповерхового приміщення – ремонт тут затіяли грандіозний, фактично повну реставрацію.
Водночас, аби не переривати навчальний процес керівництво школи було вимушено вдатися до неординарного кроку – школярів перевели в старі приміщення навколо школи, де розташовані бібліотека, спортзал, кабінет трудового навчання, де і встановили парти. Навіть директору школи довелося обладнати тимчасовий кабінет зверху спорткомплексу.
Та й це не вирішило проблеми – щоби дати змогу вчитися школярам навчання організували в дві зміни. Як пояснив директор школи, про згадану ситуацію відомо районному відділу освіти. „1-4 класи вчаться повністю по програмі, згідно розкладу, вони харчуються і проблем із ними немає, – каже Зиновій Мелень. – Інші класи мають змінений графік уроків, які проходять у вільних класах. Вчаться учні в дві зміни, по скороченій програмі”.
Іншими словами, як стверджує Мелень, навчальний процес не припинився, але він не такий як би мав бути. За словами директора, ще цього тижня деякі класи вже будуть пофарбовані, і там можна вже буде вчитися. „Така затримка не передбачалася, – каже директор. – Ми почали з даху, який повністю перекрили”. Як повідомив директор, гроші на ремонт даху перерахував районний відділ освіти, і роботи з його встановлення були сплановані і здійснені вчасно.
Інша справа – це ремонт школи. „На цей капітальний ремонт нас націлила сільська рада, в якій з’явилася відома іспанська будівельна фірма „Хока”, – каже директор. – Вона має тут свій інтерес, в рамках якого співпрацює з сільською радою. Вони вирішили допомогти у питанні реконструкції, вклавши гроші у школу”.
Як розповів директор, це питання вирішувалося на сесії сільради, і саме підписання договору про надання юридичного права на земельну ділянку з сільською радою послужило причиною вкладення іспанцями грошей у реконструкцію школу. У серпні „Хока” почала фінансувати ремонт школи, а сам договір сільський голова підписав 12 серпня. Вже тоді, як пояснив Мелень, тривали суперечки з цього приводу, і постало питання про те, чи встигнуть майстри відремонтувати школу. Але роботи були початі, і було вирішено їх не звертати.
Після 12 серпня від іспанської фірма „Хока” надійшли гроші, і в роботу включилися відразу декілька бригад. „Ми продумали такий варіант, що діти на канікули не підуть, – каже директор Сокільницької школи, зазначаючи, що на ремонт школи загалом піде близько 1 мільйона гривень. – Після ремонту школа стане окрасою села та району”.
Водночас, як пояснив голова Сокільницької сільської ради Михайло Криса, гроші на ремонт школи не йдуть ані з бюджету освіти, ані з бюджету сільської ради. „Ми вишукуємо гроші, – повідомив сільський голова. – Максимум до 1 жовтня діти повернуться у класи”.
За його словами, іспанці повністю фінансують ремонт школи. „У нас є угода, тому то сталося так, що ми запізнилися з ремонтом, бо були незначні непорозуміння з депутатами, які не хотіли підписувати угоду, – каже Михайло Криса. – Але зараз розуміння є. Крім того, ця фірма хоче будувати нову школу, не тільки ремонтувати стару”.
Взамін, за словами сільського голови, іспанська фірма хоче побудувати каналізаційні споруди в Сокільниках, відтак експлуатуючи їх. Крім того, іспанці візьмуться за зведення житла. „В процентному відношенні це має бути вигідно і нам, бо в нас близько 870 заявників стоять на черзі”, – пояснив сільський голова Сокільник.

Ремонт школи в Сокільниках почали, а закінчити до 1 вересня не встигли

  

Для повного закінчення ремонту школи потрібно декілька місяців, чиновники обіцяють що учні в класах будуть вже 1 жовтня

Гроші на ремонт школи дала іспанська фірма „Хока”, яку цікавить земля під житло у Сокільниках. З цього приводу керівництво Сокількницької сільради навіть побувало в Іспанії.

Рішення про співпрацю з іспанцями було неоднозначним, і супроводжувалося дискусіями на сесії сільради, які були особливо гострими в питанні виділення фірмі „Хока” землі

Івана Франка, Лесю Українку та Тараса Шевченка перенесли у одне місце на другому поверсі школи

 

 

 

 

За ремонт школи Кобзар „поплатився” головою

Тепер школярі змушені вчитися тут…

І тут
Не всі діти сприйняли нововведення, деяких тут і не побачиш…
  
Тепер у шкільному спорткомплексі не грають у футбол…
 
Тепер тут вчаться
Директор школи опинився заручником ситуації
фото -- Володлимир Перегінець
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ