Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівська обласна рада дала гроші на ремонт монастиря: монастир мало не завалився

Історія про те, як риштування впало на дзвіницю храму Домініканського монастиря у селі Підкамінь Бродівського району - це просто класичний приклад злочинної безвідповідальності влади, бізнесу і громади. Барокові скульптури, пам'ятка архітектури національного значення - все це ніщо, важать тільки гроші.

Отож, рішенням Львівської обласної ради на ремонт дзвіниці храму Домініканського монастиря у селі Підкамінь Бродівського району було виділено 700 тис. грн. Станом на сьогодні оплачено роботи на суму 440 тис грн, а 260 тис грн не були проплачені, хоча всі фінансові зобов’язання зареєстровані в казначействі. Внаслідок цього фірма не змогла провести окремі роботи. Саме це могло стати однією з головних причин руйнування пам’ятки архітектури, коли вітер скинув риштування на дзвіницю, - про 8 лютого під час засідання президії Львівської обласної ради повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Львівської ОДА Василь Іванівський. Додамо, що під час аварії було пошкоджено дах дзвіниці та три барокові скульптури, які створили учні Івана Георга Пінзеля.

 За словами Василя Іванівського, нестача фінансування зумовила тимчасове припинення робіт, а це в свою чергу не дало можливості постійно моніторити стан об’єкта та стан риштування. Також він вважає, що під час тендерів щодо таких відповідальних робіт насамперед слід звертати увагу не на цінновий чинник, zк було дотепер, а на професійний.

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех вказала на те, що спеціальна комісія встановила факти численних порушень. Зокрема, опорні елементи риштування не мали відповідного маркування - з товарним знаком та іншою інформацією. До того ж не було проведено належної експертизи самого проекту риштування.

Ірина Сех також зазначила: «Добре, що обійшлося без людських жертв, адже роботи з реконструкції проводило не лише ПП «Нова Аркада» (переможець тендеру), а й звичайні хлопці з Підкаменя. Тому ми можемо не тільки бюджетні кошти профукати, але й мати людські жертви. Там кримінал на кожному кроці! Абсолютно все з порушеннями».

Натомість депутат обласної ради від «Фронту змін» Орест Шейка висловив переконання, що випадок у Підкамені повинен стати стимулом для ініціювання якісно іншого ставлення до реставрації.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської ОДА Олексій Титаренко повідомив, що станом на сьогодні фрагменти трьох пошкоджених скульптур уже зібрані і передані настоятелю монастиря для подальшої можливої реставрації, а аварійна ділянка огороджена.

Голова Львівської облради Олег Панькевич зауважив, що поки ченці монастиря власними силами проводили реконструкцію все було нормально, а коли втрутилася держава, монастир мало не впав: «Втрутилася держава, дала кошти, тепер маємо наслідки».

Нагадаємо, що уночі проти 5 лютого через сильний вітер на дах дзвіниці храму Домініканського монастиря (комплекс монастиря є пам’яткою архітектури національного значення) впала частина риштування. Внаслідок цього були розбиті чи пошкодженні три з чотирьох барокових скульптур та дах дзвіниці. .

«В 2010 році приватне підприємство з Нововолинська (Волинська область) проводило аварійні роботи, під час яких була демонтована верхня частина аварійної вежі. Через брак фінансування роботи було призупинено і в 2011 році не проводилися. Риштування на будівлі залишалося», - поінформували у прес-службі МНС.

Домініканський монастир у Підкамені було спорудженого у XVII-XVIII ст. Він був чинним до 1946 року, у 1940-1950 роках там була тюрма. Потім тут заснували психоневрологічний інтернат закритого типу. 1997-го монастир відновили. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву "Походження Древа Христового".

2009 року Львівська обласна рада виділила 700 тис. на ліквідацію аварійного стану дзвіниці храму Домініканського монастиря.

З 2007 року у с. Підкамінь відбувається щорічний етнофестиваль з однойменною назвою.

Фото - 07061989.blox.ua

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ