Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Відомий український історик виявив в українському парламенті 148 негідників

Історик і культуролог Вадим Скуратівський вважає, що 148 народних депутатів від Партії регіонів і Компартії України, які просили Польщу визнати Волинську трагедію геноцидом поляків з боку ОУН-УПА, - «закінчені мерзотники».

Про це він заявив в інтерв'ю «Главкому», коментуючи дії польської та української влади в річницю Волинської трагедії.

«Ви можете відрізнити нормальну людину від мерзотника? Думаю, досить подивитися на людину, щоб зрозуміти - цей нормальний, а інший - мерзотник. Чому 148 нардепів написали той лист? Тому що вони закінчені мерзотники», - сказав Скуратівський.

Він зазначив, що сама по собі тема Волинської трагедії дуже болюча. «Будемо відверті, що десь під дахом радянсько-німецької війни мала місце ще одна війна на Волині. Хто був там «краще», а хто «гірше» - говорити не доводиться. Війна є війна, важко говорити про винних. Події другої світової війни на тих землях - це похідне столітньої «неідеальної» історії польсько-українських взаємин. Шевченко писав, що «колись ми браталися з вольними ляхами», але боюся, що це так і залишилося в шевченківському вірші. Потрібно якось виходити з цієї ситуації, пояснивши всю кількість жертв, весь хаос тодішньої жорстокості. Разом з тим, закрити цю ситуацію для наступних спекуляцій, щоб дві нації знайшли між собою спільну мову», - вважає історик.

На його думку, іншого виходу немає.

Скуратівський вважає, що «у поляків вистачає своїх гарячих голів», але «хвала Богу, що більшість себе повели стримано, значить, крім кар'єристів і екстремістів, які там є і заробляють рейтинг на Волинській трагедії, є думаючі люди».

«З іншого боку, в Україні ми бачимо третину парламенту неосталіністів, які настільки ненавидять все українське, настільки не зацікавлені в майбутньому України, що нормальні слова до них не підібрати. Вважаю, що той лист українських депутатів до поляків був провокацією такого рангу, що Генеральній прокуратурі та СБУ потрібно почати процес заборони політичної діяльності цих двох партій (ПР і КПУ)», - заявив історик.

На його думку, це «не просто провокації, це гіперпровокація». «Вони то думають про свої тимчасові сюжети, але насправді намагаються закласти міну, яка може вибухнути і через сторіччя. Маємо справу з неймовірним політичним скандалом чинної влади, що свідчить про одне, - вона є антиукраїнською і дурною», - зазначив Скуратівський.

Нагадаємо, незважаючи на масову істерію в Польщі напередодні 70-річчя Волинської трагедії, Сейм таки не визнав ті події геноцидом поляків з боку ОУН-УПА. Їх депутати зуміли знайти компроміс і не «добивати Україну» своєю гострою резолюцією напередодні саміту Україна-ЄС та підписання історичної угоди про Асоціацію.

Разом з тим, третина Верховної Ради - 148 нардепів від Партії регіонів і комуністів - звернулися з офіційним листом до польського Сейму з проханням визнати українців з УПА винними у геноциді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ