Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Кримінал

Податкова міліція зацікавилась морозивом

Сьогодні, 17 червня, вранці у Львові податкова міліція увірвалася на ВАТ «Львівський холодокомбінат», яке є одним з найбільших виробників морозива в Україні (торгова марка «Лімо»). Проникнення на підприємство податкової міліції голова правління ВАТ Богдан Копитко назвав рейдерським захопленням комбінату. Податківці усі звинувачення відкидають.

Як розповів журналістам начальник охорони заводу Ігор Бровар, о 8.15 на територію підприємства без пред’явлення жодних документів та без жодних пояснень увірвалися невідомі особи у спортивних костюмах та чорній формі працівників податкової міліції. При цьому вони повалили на землю і побили охоронця, дісталося і самому начальнику охорони. «На нас хотіли наручники натягнути. За що? Якби вони пред’явили документи, хіба ми заважали б їм зайти?», – додав він.

Журналістам у супроводі охорони вдалося зайти в адмінбудівлю підприємства, де в цей час працівники податкових органів чинили обшук у бухгалтерії, займалися виїмкою документів. На запитання про підстави обшуку правоохоронці відмовчувалися.

«На підставі якої постанови чи документа почалися так звані слідчі дії? Це більше схоже на захоплення. Я, як голова правління, взагалі не бачив жодної постанови, я взагалі не знаю, що тут відбувається, чому йде виїмка документів», – заявив Богдан Копитко.

«Вони дві години чинили невідомо що на підприємстві, і лише потім з’явилася якась постанова. Ми не хотіли чинити опір слідчим і збиралися відати документи добровільно, але повинна бути постанова суду», – додала юрист, що надає послуги підприємству.

«Сьогодні в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах на підприємстві проводяться слідчі дії», – заявив начальник слідчого відділу ДПА Львівської області Михайло Шухос. Водночас він не зміг пояснити дії своїх підлеглих, які побили охоронців і увірвалися на підприємство.

«Я не знаю, мене ту не було», – сказав він і додав, що буде проведено службове розслідування, винних покарають.

Депутат Львівської обласної ради Євген Буба, який також прибув на підприємство, каже, що дії податкової міліції дуже подібні на рейдерську атаку на одного з найвідоміших виробників морозива в Україні. «Вони увірвалися, побили секретарку, почали обшук, вони просто хочуть знищити підприємство. Їхній слідчий Іванов взагалі тут ходив п’яний», – сказав він.

Водночас представник міліції, який не представився, сказав, що постанова Сихівського суду про обшук є і її пред’явили керівництву. Однак, показати документ журналістам ні він, ні представники податкової міліції не змогли.

Поки у адмінбудівлі тривали обшуки, робота фабрики з виробництва морозива припинилася. Близько дванадцятої працівники, в основному жінки середнього віку, увійшли до корпусу та в бухгалтерію. Під їх натиском податкова міліція вийшла за територію заводу.

Голова правління Богдан Копитко згодом пояснив журналістам: податкові перевірки на підприємстві проводяться щороку. Як правило, претензії податкової вдавалося оскаржити в суді. Аналогічна судова справа триває і тепер. Під час останньої перевірки податківці виявили порушення при ввезенні обладнання, яке було закуплено ще у 2004 році. Претензії ДПА підприємство на цей час оскаржує в суді.

Водночас Євген Буба додав, що буде скеровано депутатський запит прокурору Львівської області з вимогою розслідувати справу

Коли матеріал готувався до друку, на електронну адресу редакції від прес-служби підприємства надійшло повідомлення наступного змісту:

«Через чотири з половиною години після початку незрозумілих дій із захоплення підприємства ВАТ "Львівський холодокомбінат" (ТМ "Лімо") невідомі особи нарешті надали документи. Представники податкової міліції ознайомили керівництво заводу з постановою про обшук на підприємстві у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи, порушеної за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ВАТ «Львівський холодокомбінат» (ст. 212 ч. 3 КК України). Після надання законних підстав керівництво заводу без жодних проблем допустило податківців на територію. Знаково, документи представники правоохоронних органів надали лише після того, як територію заводу покинули журналісти.

Нагадаємо, сьогодні ранком особи у формі податківців без жодних дозволів увірвалися на територію заводу ВАТ "Львівський холодокомбінат". При цьому побили охоронців і захопили адмінкорпус. Після того як весь колектив підприємства вийшов на страйк під стіни адміністративного корпусу, нападники покинули приміщення і сиділи у своїх автомобілях неподалік від підприємства».

Нагадаємо, що управління податкової міліції ДПА у Львівській області повідомило, що у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи, порушеної за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ВАТ «Львівський холодокомбінат» (ст. 212 ч. 3 КК України), 17 червня 2010 року працівниками податкової міліції ДПІ у м. Львові проводяться слідчі дії на території ВАТ «Львівський холодокомбінат». Про це повідомив відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПА у Львівській області.

Додамо також, що на підприємстві працює 1 200 осіб, у літній сезон воно працює в три зміни,виробляючи 3 тонни морозива щогодини.

Ірина Курус, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ