Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові одну з відомих мереж магазинів запідозрили в ухилянні від сплати податків

Сьогодні, 2 липня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради заслухали звіт департаменту економічного розвитку, який за дорученням міського голови Львова провів порівняльний аналіз виплати офіційної заробітної плати працівникам супермаркетів на території Львова та сплати ними податків, інформує кореспондент Гал-інфо.

Відтак, департамент провів аналіз сплати податків найбільшими мережами, які працюють у Львові. Зокрема це стосувалося семи 7 мереж: "Метро", "Ашан", "Сільпо", "Арсен", "АТБ", "Рукавичка" і "Близенько".

Було проаналізовано інформацію за 5 місяців 2021 року, а також для порівняння взяли показники за 2020 та 2019 роки.

Як зазначила директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич, усі мережі є платниками податків з доходів фізичних осіб у Львові. Також є такі, що зареєстровані та є платником окремих видів податків. Однак, у цих мережах насамперед працюють мешканці Львова.

"За 5 місяців 2021 року у мережах "Метро", "Ашан", "АТБ" заробітна плата становить від 14 до 16 тис. грн; "Сільпо", "Арсен", "Рукавичка" - від 10,5 до 11,4 тис. грн. Також ми з’ясували, що мережа магазинів "Близенько" має середню заробітну плату 5 354 грн і сплату податку ПДФО юридичною особою. Ця мережа має близько 98 магазинів у Львові, де працює 820 робітників, але є можлива незначна похибка.

Якби мережа магазинів "Близенько" сплачувала офіційно своїм працівникам хоча б 10 тис. грн, то міський бюджет отримав би ПДФО отримав би 8,2 млн грн за 5 місяців. Аналогічні дані є і за 2020 рік, тоді заробітна плата у мережі "Близенько" теж була найнижчою. І така ситуація триває роками», - сказала Ірина Кулинич.

Також департамент проаналізували скільки податків сплачують магазини аналогічні за площею: "АТБ", "Рукавичка" та "Близенько". Виявилося також, що сплата податків є найнижчою у мережі "Близенько". Однак, у період з 2020 по 2021 роки ці мережі відкрили нові магазини у Львові. Зокрема: "АТБ" – 7 магазинів, "Рукавичка" – 16 та "Близенько" – 24.

"Тобто ми розуміємо, що динаміка у мережі є, але заробітна плата у працівників не підвищується. Мінімальна заробітна плата у 2021 році становить 6 тис. грн, але мережа магазинів "Близенько" навіть цю суму не виплачує працівникам", - сказала Ірина Кулинич.

Вона додала, що в процесі аналізу двох подібних мереж "Близенько" та "Рукавички" виявили, що кількість магазинів "Близенько" майже вдвічі більша, але при цьому кількість офіційно працюючих людей менша майже в 4 рази.

Ірина Кулинич наголосила, що за 5 місяців 2021 року та 2020 рік мережа "Близенько" не доплатила щонайменше 15 млн грн ПДФО.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що з цього приводу необхідно скерувати листи до правоохоронних органів всіх рівнів, з метою створення слідчо-оперативної групи спільно із податковою, яка би дослідила усі ці факти.

"У Львові працює багато закладів торгівлі та мереж. Велика подяка тим, хто чесно працює, сплачує податки та працює в конкурентних умовах. Натомість є одна мережа у Львові, яка вважає, що в принципі вона може не платити податків. Тим самим вони виступають демотиваторами для інших мереж. Не може бути так, що в одному місті 90% мереж сплачують податки, а одна мережа – не сплачує. Яку ж пенсію будуть отримувати люди, які там працюють, якщо їм офіційно сплачують лише 5 тис. грн? Тут є свідоме заниження сплати податків, нівелювання законів України. Це безпрецедентний випадок. Львів – місто, яке має показувати приклад, у тому числі зі сплати податків», - сказав Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ