Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Битва під Семенівкою: хронологія подій

Рівно два роки тому, 5 травня 2015 року, гвардійські спецназівці увічнили себе і Національну гвардію бойовою славою під час запеклих боїв біля населеного пункту Семенівка. Блискуча операція українських військових не тільки зберегла життя мирних людей, але й вибила ворога з позицій. В результаті перестрілки було ліквідовано більше сорока бойовиків. Про це повідомила прес-служба Нацгвардії України.

"Проти сепаратистів під проводом бойовика Гіркіна, які чи не вперше від початку проведення антитерористичної операції застосували важке озброєння, виступили бійці спецпідрозділу «Омега», калинівського полку оперативного призначення Західного, Південного територіальних управлінь, роти спецпризначення столичної бригади охорони дипломатичних представництв. Українські військовики під командуванням генерала Нацгвардії з позивним «Карпати» здобули блискавичну перемогу над ворогом, виявивши бойову виучку і відвагу.

Тоді ще генерал Нацгвардії з позивним «Карпати», а зараз - командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Юрій Аллеров, який керував ходом операції в цілому, розповідає: «Бій 5 травня був не першим бойовим зіткненням на Донбасі. Але вперше сили противника вступили в організований і відкритий вогневий бій з нашими військами».

29 квітня спецназівці знищили перший блокпост терористів. Ще ряд блокпостів було ліквідовано 2 травня. На місці ворожих блокпостів українські військовики встановили свої. Спротив сепаратистів був неорганізованим, багато так званих бойовиків просто розбігалися. Проте опорні пункти в містах противник утримував надійно, крім того, почали працювати ворожі диверсійно-розвідувальні групи.

«Ми передали блокпости добровольцям 1-го батальйону Нацгвардії і перекинули сили до Краматорську. 3-4 травня ми встановили ще ряд нових блокпостів», - згадує генерал-лейтенант Юрій Аллеров.

4 травня терористи здійснили провокацію, яка забрала життя двох українських військовослужбовців, ще трьох було поранено: під час переговорів підрозділу десантників з місцевими жителями один із терористів кинув у військових гранату з-за спини мирних громадян. Так бойовики хотіли спровокувати наших солдатів на розстріл мирного населення. Звичайно ж, в неозброєних людей ніхто не стріляв.

Цього ж дня розпочалася операція з перегрупування сил. На краматорський аеродром прибуло посилення. Звідти потрібно було вивести спецпризначенців на базу в Ізюм, аби зосередити усі сили в одному місці для здійснення подальших операцій.

Вранці 5 травня два розрахунки по 10 військовослужбовців калинівського оперативного полку з бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» та десантниками Збройних сил на БТРах рушили в напрямку Слов’янська. Та в району залізничного мосту біля Семенівки українські військові потрапили в засідку.

На допомогу побратимам висунулася тактична група, що складалася з гвардійців загону спецпризначення Західного та Південного територіальних управлінь, «омегівців» та спецназівців київської «посольської» бригади.

Бій із сепаратистами тривав кілька годин. Зайнявши позиції у житлових будинках, ворог вів шквальний вогонь по українських військових. Та завдяки вмілим діям спецназівців бойовики зазнали значних втрат – більше 40 загиблих і 200 поранених, та відступили до промзони Слов’янська. При цьому українські військові зберегли життя десятків мирних людей, які перебували в населеному пункті. Загальна ж чисельність українських сил складала до 90 військовослужбовців.

«Я не міг викликати авіаційну підтримку, оскільки напередодні, 2 травня, терористи збили над Слов’янськом два бойові вертольоти Мі-24. Вертольотчики не вилітали. А артилерія ЗСУ не була розгорнута і не могла надати нам підтримку», - розповідає генерал-лейтенант Юрій Аллеров і продовжує:

«У ході бою наші підрозділи діяли в цілому злагоджено. Прекрасно працювала «Альфа», снайпери, група вогневої підтримки. Зведений загін розвернувся на позиціях, і гідно зустрів супротивника вогнем. Противник вів інтенсивний обстріл зі стрілецької зброї, крупнокаліберний кулемет або снайперські гвинтівки били з даху заводу, який знаходився неподалік. На трьох БТРах були прострелені колеса…»

Не обійшлося для захисників українського суверенітету і без втрат. У бою загинуло троє військовослужбовців, восьмеро було поранено. Нацгвардія шанує та пам’ятає подвиг військовослужбовця калинівського полку оперативного призначення прапорщика Віктора Долінського. Він був посмертно нагороджений Президентом України орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Мінімізувати втрати українським військовим вдалося завдяки високому рівню індивідуальної підготовки і злагодженому управлінню. У результаті вогонь був організованим і вогневі атаки противника вдавалося швидко придушувати.

«Згодом мені не раз доводилося брати участь в конвойних операціях і в боях при супроводі колон, але досвід першого бою 5 травня досі стоїть у мене перед очима», - згадує учасник бою під Семенівкою і один з керівників операції полковник А.

За відвагу та героїзм у бою під Семенівкою його учасників відзначили Президент України, керівництво МВС, командування Національної гвардії. Цей бій яскравою сторінкою увійшов до новітньої історії Національної гвардії України та української держави.

Довідка. Прапорщик Долінський Віктор Григорович ( 8 квітня 1980 р., с. Нижчий Ольчедаїв, Могилів-Подільський район, Вінницька область) – спецпризначенець Національної гвардії – загинув 5 травня від вибуху гранати (постріл з гранатомету або куля влучила в гранату на поясі і стався вибух; Віктор в цей час сидів на броні) під час проведення антитерористичної операції під Слов'янськом. Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)", - зазначено у повідомленні прес-служби НГУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ