Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Дев'ять років тому в Україні оголосили про початок АТО на сході

14 квітня дев'ять років тому офіційно розпочалася Антитерористична операція в Україні. Це була відповідь України на анексію Криму та окупацію Донеччини та Луганщини Росією.

Як нагадують в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ, у ніч на 12 квітня 2014 року передова група російських диверсантів на чолі з полковником ФСБ Росії Гіркіним перетнула кордон. Бойовики мали у розпорядженні транспорт, зброю та екіпірування. Вранці диверсанти захопили будівлі місцевої адміністрації та міліції міста Слов‘янськ Донецької області.

Наступного дня стався перший бій, в результаті якого загинув співробітник СБУ Геннадій Біліченко.

У відповідь відбулося засідання РНБО, на якому вирішили вжити "невідкладних заходів щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України". Увечері тимчасовий виконувач обов‘язків президента України Олександр Турчинов оголосив про початок проведення АТО на сході, однак відповідний документ був підписаний та набрав чинності 14 квітня 2014 року. Тоді офіційно розпочалось проведення операції на сході, де після окупації Криму росіяни продовжили гібридну агресію.

15 квітня пан Турчинов доповідав Верховній Раді: "Сьогодні вранці на півночі Донецької області розпочалась антитерористична операція. Але вона буде проводитися поетапно, відповідально і виважено. Мета цих дій, я ще раз підкреслюю, — захистити громадян України, зупинити терор, зупинити злочинність, зупинити спроби розірвати на шматки нашу країну".

Так розпочалася російсько-українська війна, яку в Україні називали неоголошеною, гібридною, у РФ — громадянською, а міжнародні експерти — воєнним конфліктом. 2018 року АТО стало операцією Об’єднаних сил (ООС), яка переросла у масштабну війну на території Європи. 

"За вісім років АТО/ООС Збройні Сили України винесли надважливі уроки для подальшої оборони. За цей час сформувалася нова досвідчена армія, герої якої разом з іншими силами опору продовжують давати відсіч та визволяти українські землі від ворога.

Сьогодні 415-ий день повномасштабного вторгнення 9-річної війни 100-літньої боротьби проти російської окупації", — підсумували в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ