Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині відкрили перший в Україні Храм пам'яті

26 вересня у селі Кути Буського району Львівської області урочисто відкрили відреставровану дерев'яну церкву святого Михаїла 17 ст. Споруда стане першим в Україні Храмом пам'яті. Тут, окрім відправ богослужінь, зберігатиметься інформація про попередні покоління та відомих вихідців зі села. Про це повідомила прес-служба ЛОО «Сильна Україна».

Відродити, відреставрувати та зробити церкву туристично-привабливою вдалось завдяки благодійній акції студентів Університету банківської справи НБУ "ІІІ Аукціон надій». Акція тривала 2 роки, за які вдалось зібрати більше 220 тис. грн.

Найбільше коштів вдалося зібрати під час самого аукціону, де від відомих політиків, банкірів та культурних діячів виставили 10 лотів.

За словами ректора Університету банківської справи НБУ Тамари Смовженко, найдорожче (за 30 тис. грн) продали копію чудотворної ікони Голубицької Богоматері від Сергія Тігіпка. Окрім того, голова партії «Сильна Україна» виділив 50 тис. грн на встановлення протипожежної системи та сигналізації в дерев'яній церкві.

«Ми передаємо цю церкву в надійні руки Героя України, директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького та обласної влади. Ті роботи, які потрібно ще завершити, їх завершать. Як тільки встановлять сигналізацію, у церкву повернуть цінний іконостас, що раніше тут був, а зараз уже відреставрований перебуває у сховищах Одеського замку», - розповіла Тамара Смовженко.

«Проблема зникнення старовинних церков є надзвичайно актуальною. Якщо за радянських часів втрачено лише дві дерев'яні церкви, то за час незалежності України їх згоріло понад 200. Тому дуже важливо було встановити протипожежну систему, щоб зберегти цю архітектурну пам'ятку», - додав голова ЛОО «Сильна Україна» Василь Барилюк.

За зібрані студентами кошти також перекрили дах церкви, встановили дорожній знак-вказівник та стенд перед входом до церкви, виготовили промоційні листівки, провели неодноразові толоки тощо.

Організатори Аукціону сподіваються, що церква у Кутах стане окрасою туристичного маршруту «Золота підкова», адже вона розташована за кілька кілометрів від Олеського замку. Також вона повинна започаткувати туристичний маршрут дерев'яними церквами Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ