Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Полонені вересня 1939-го - тексти про поляків-військовополонених онлайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Полонені вересня 1939-го» - тексти про поляків-військовополонених онлайн

«Опрацювавши тисячу кримінальних справ, я відчула потребу розповісти про цих людей», – каже Тетяна Самсонюк, авторка книги «Полонені вересня 1939-го», презентація якої відбулася в Рівному

24 лютого в Рівненському обласному краєзнавчому музеї було людно. На презентації зібралися представники Генерального консульства РП у Луцьку, працівники музею, Державного архіву Рівненської області, Архіву управління СБУ в Рівненській області, науковці, краєзнавці та журналісти.

Тетяна Самсонюк – кандидат історичних наук, головний спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Рівненської області. Вже багато років вона досліджує долі репресованих поляків. У 2015 р. захистила дисертацію на тему «Поляки Рівненщини в умовах становлення радянського тоталітарного режиму (1939–1941 рр.)».

Як зазначила авторка, видання має три складові: «Перша – наукова, тому що на початку книжки подано наукову статтю, яка пояснює структуру табору, його виникнення, події, які в ньому відбувалися. Друга складова – це документальний блок на підтвердження інформації, поданої в нарисах. Третя – емоційна, тому що жодна доля не пройшла повз мене. Опрацювавши тисячу кримінальних справ, я відчула потребу розповісти про цих людей, вивести на авансцену історії просту людину. Мені хотілося показати людей, які водночас втратили родину, пішли на війну, втратили Батьківщину, яка була розділена між Німеччиною і Радянським Союзом. Проте вони не втратили людської гідності, відчуття приналежності до конкретної нації, і це вони весь час показували своєю поведінкою в таборах, молитвами, бесідами».

У книзі польською та українською мовами описані долі 19 військовополонених. Кожен блок починається з фотографії полоненого або залишено місце для знімка, якщо його у справі не було. Далі подано нарис польською та українською мовами. Кожен текст доповнено фотографіями та документами.

Рецензент видання, кандидат історичних наук Володимир Марчук, старший викладач кафедри історії імені Миколи Ковальського Національного університету «Острозька академія», звернув увагу на те, як емоційно Тетяна Самсонюк розповідає про кожного з героїв книги, та те, що авторка та редакція дають розвиток біографічним нарисам, оскільки продовжують дізнаватися про долі колишніх полонених.

Керівник науково-редакційної групи книг «Реабілітовані історією. Рівненська область» Андрій Жив’юк подякував Тетяні Самсонюк як працівникові архіву за допомогу, яку вона надала редакції цього видання. Він зазначив, що в шести томах серії опубліковано 14314 імен осіб, які були ув’язнені радянським режимом та реабілітовані, серед них – 918 поляків, які потрапили під репресії в 1939–1941 рр., у 1944 р. та пізніше. Нині триває робота над сьомою книгою, тобто список буде збільшуватися.

Книгу «Полонені вересня 1939-го» можна безкоштовно завантажити у pdf-форматі.

monitor-press

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ