Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові експонують роботи Марека Влодарського. Фото.

31 травня у Львівській національній галерї мистецтв імені Б.Г.Возницького (вул.Стефаника, 3) відкрили виставку «Марек Влодарський /Генрик Штренг/. Між центром та перефиріями».

Як розповів Гал-інфо, куратор виставки, головний хранитель ЛНГМ ім. Б. Возницького Ігор Хомин, організатором виставки є Державна галерея мистецтв у Сопоті у співпраці з Галереєю Пєкари за фінансової допомоги Міністерства культури і національної спадщини Речі Посполитої Польщі.

Ігор Хомин зазначив, що для львів’ян ця виставка є надзвичайно цікавою та актуальною, адже автор робіт жив та працював у Львові в період 20-30-их років ХХ ст.

«Ми маємо можливість ознайомитись із творчістю львівської авангардової групи «Artes» у міжвоєнний період», - зазначив Ігор Хомин.

Організатори виставки також підготували альбом виставки, який Ігор Хомин переклав українською.

Виставка триватиме до 30 червня.

Велосипедист, бл. 1925.

 

Той, що ллє вино, 1927.

 

Перукар, 1925.

Прощання з солдатом, бл. 1931-32.

Натюрморт (Кришталь і балія), 1930.

Марек Влодарський (Генрик Штренг) - народився 17 квітня 1898 (1903?) року у Львові. Мистецькі студії розпочав у 1920 році у Вільній академії мистецтв у Львові. У 1922-1924 рр. продовжив навчання в Державній художньо-промисловій школі у класі Казимира Сіхульського.

1924 року виїхав до Парижа, де впродовж 6 місяців навчався у майстерні Фернана Леже. Там зустрівся з чільними представниками сюрреалізму Андре Бретоном та Андре Массоном. У 1928 році організував свою першу виставку у Львові спільно з Отто Гагном в Товаристві прихильників мистецтва.

У 1930 році вступив до львівської авангардової групи «Artes».

У 1930-х роках познайомився із Бруно Шульцом. Був мобілізований до війська, у 1939 році брав участь у вересневій компанії. Уникнувши полону, дістався до Львова, де після вторгнення німців у 1941 році змінив прізвище з Генрих Штренг на Марек Влодарський.

В 1944 році виїхав до Варшави. Після Варшавського повстання перебував у концентраційному таборі Штуттгоф. Після війни оселився у Варшаві.

З 1947 працював у Державній Вищій школі пластичних мистецтв, з 1956 року - професор Академії мистецтв Варшави.

Помер у 1960 році у Варшаві. У творчості Марека Владарського відчутні впливи Леже та Шагала.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ