Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

12 годин конкурсу: як у Львові обирали керівників медичних установ

Учора, 23 січня, майже 12 годин тривало засідання конкурсної комісії з проведення конкурсів на заміщення посад керівників семи закладів охорони здоров’я – комунальних некомерційних підприємств Львівської обласної ради.

Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Відтак, відбулися конкурси на заміщення посад керівників п’яти закладів охорони здоров’я. Два заклади залишилися без керівників, адже претендентів не погодила конкурсна комісія.

КОГО ПОГОДИЛИ?

На посаду директора Львівського обласного перинатального центру комісія погодила кандидатуру Марії Малачинської, яка до цього  очолювала Львівський обласний центр репродуктивного здоров’я населення.

Марія Малачинська. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

За Марію Малачинську проголосували 6 членів комісії. Додамо, що на цю посаду також претендувала завідувачка II гінекологічного відділення перинатального центру Ірина Біль. Однак, її кандидатура не змогла набрати потрібної кількості голосів.

Обидвоє кандидаток представили свою візію розвитку установи на короткострокову та довгострокову перспективу. За підсумками обговорень, конкурсна комісія рекомендуватиме депутатському корпусу  Львівської обласної ради  затвердити кандидатуру саме Марії Малачинської на посаду директора Львівського обласного перинатального центру та укласти з нею контракт терміном на 5 років.

Андрій Голдун. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

На посаду директора Львівської обласної лікарні відновного лікування комісія погодила кандидатуру Андрія Голдуна. Додамо, що за цю посаду змагалося троє кандидатів: в. о. директора Богдан Блистів, колишній головний лікар цієї лікарні Микола Колачинський і т.в.о. заступника директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Голдун.

Усі вони представили на розгляд членів комісії свої програми розвитку. Комісія рекомендуватиме затвердити кандидатуру Андрія Голдуна на сесії Львівської обласної ради та укласти з ним контракт.

Тетяни Пошивак. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

На посаду директора КНП ЛОР "Львівський обласний спеціалізований центр радіаційного захисту населення" комісія підтримала кандидатуру Тетяни Пошивак. Вона була єдиним кандидатом на цю посаду. "За" - одноголосно. 

Юрій Вендзілович. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Також єдиним кандидатом був Юрій Вендзілович і комісія погодила його на посаду КНП ЛОР "Львівський обласний державний клінічний лікувально-діагностичний ендокринологічний центр".

Комісія проголосувала "за" одноголосно. 

Олександра Бурда. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Переможцем відкритого конкурсу на посаду директора КНП ЛОР "Львівська обласна дитяча клінічна лікарня "ОХМАТДИТ" стала Олександра Бурда, яка досі була виконуючою обов’язки керівника цього закладу. За її кандидатуру проголосувало одноголосно 9 членів комісії.

Додамо, якщо погоджених комісією кандидатів на сесії підтримає депутатський корпус Львівської облради, то з ними укладуть контракти терміном 5 років.

Член конкурсної комісії, лікар-хірург та голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда запропонував зробити обов’язковим звіт кожного із погоджених комісією керівників через рік після вступу на посаду.

"Таким чином, громадськість зможе заслухати керівника, оцінити його здобути та висловити можливі зауваження до його роботи. Їхній звіт має відбуватися  публічно, на сесії Львівської обласної ради із широким залученням громадськості. Переможці конкурсів мають час, аби показати ефективність своєї роботи", - сказав Олег Дуда в коментарі Гал-інфо.

НЕПОГОДЖЕНІ

Натомість, заслухавши програму розвитку установи в короткостроковій та довгостроковій перспективі, конкурсна комісія ухвалила рішення не підтримувати кандидатуру Ярослава Пилипця на посаду директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

Ярослав Пилипець. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Додамо, що на цю посаду він був єдиним претендентом. Комісія проголосувала "За" - 1 "Проти" - 2 "Утримались" - 6.

Юрій Іваськевич. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Також комісія не затвердила на посаду директора КНП ЛОР "Обласна база спеціального медичного постачання" Юрія Іваськевича, який також одноосібно претендував на посаду.

Результати голосування: "За" - 3, "Проти" - 1, "Утрималось" - 5.

Член комісії Наталія Шелестак озвучила зауваження щодо декларації кандидата та незівпадіння його доходу із його статками.

КОМЕНТАРІ

Перший заступник голови Львівської обласної ради Богдан Гагалюк.

Богдан Гагалюк. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

"Із семи закладів, рішення прийнято стосовно п’яти кандидатів. Усі кандидатури, які погоджені комісією будуть скеровані ухвалами на засіданні сесії Львівської обласної ради. Маю надію, що воно відбудеться 11 лютого. Обласна рада розгляне кандидатури переможців конкурсу і затвердить, або не затвердить їх.

Щодо двох інших кандидатур, то комісія не прийняла рішення рекомендувати їх на ці посади. На сьогодні вони є виконувачами обов’язків керівників, але їхнє призначення не виноситимуть на розгляд сесії", - пояснив Богдан Гагалюк.

На запитання Гал-інфо, чи можуть ті, хто не пройшов конкурс подаватися повторно, Богдан Гагалюк відповів: "Можуть".

Він також наголосив, що конкурси необхідно провести якнайшвидше.

"Ми розуміємо, що заходимо у медичну реформу. Подача документів у НСЗУ з 10 по 25 лютого, а далі розгляд заявок. У другому кварталі 2020 року входить у дію реформа. Важливо, щоб заклади мали своїх сталих керівників і вони на контрактній основі могли увійти в реформу як повноцінні керівники.

Щодо медицини катастроф ми не знайшли розв’язання цього питання. Виконувач обов’язків, який рік попрацював на посаді отримав вкрай незадовільний підсумок роботи. Тому комісія не погодила його кандидатуру. Маю надію, що будуть нові кандидатури на цю посаду", - сказав Богдан Гагалюк

Лікар-хірург, голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда

Олег Дуда. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

"Питання призначення на посади керівників медичних установ є дуже важливим. Варто розуміти, що відтепер фінансування відбуватиметься інакше, а саме – через Національну службу здоров’я України. Саме тому критично важливо, аби заклади мали керівників і вчасно вступили у співпрацю із НСЗУ. Для цього вони повинні виконати певні пункти, як от мати ліцензії, показати свої можливості із надання певних пакетів медичних послуг, мати відповідне матеріально-технічне оснащення, яке подає у своїх рекомендаціях НСЗУ. Лише тоді вони отримуватимуть кошти за виконану роботу – за пролікованих хворих, за проведення маніпуляцій, тощо.

Важливо, щоб керівники успішно ввели медичні заклади у цю реформу. Від цього залежало чи отримають вони фінансування у цьому році і чи будуть конкурентоспроможними на фоні інших", - сказав Олег Дуда.

Громадська активістка, голова правління ГО "Варта-700" Наталія Шелестак

Наталія Шелестак. Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

"Ми зараз на важкому етапі медичної реформи, коли перебудовується абсолютно все і сприйняття медицини також, як громадянами так і чиновниками. Зараз ми шукаємо тих керівників, які зможуть зайти у цей етап максимально комфортно для колективу, лікарні та пацієнтів.

Далеко не усі претенденти відповідають моїм уявленням про менеджера у медицині, але якщо говорити про рівень довіри колективів, то в основному колектив довіряє тим, кого обирає комісія. Складна дискусія у нас відбулася стосовно перинатального центру", - сказала Наталія Шелестак.

За її словами, не усі колективи подбали про те, аби на конкурс прийшли молоді та прогресивні професіонали.

"Можливо, ми, як комісія, будемо розглядати питання , щоб на наступний конкурс зменшити перелік формальних вимог до керівників. Можливо не варто робити їх настільки жорсткими юридично. Але можливо саме це і стало причиною чому люди не подали свої кандидатури і деякі заклади лишилися без керівників", - сказала вона.

Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ