Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Анна Музичук: шахова корона і 10 тис. дол.

З далекого Катару до рідного Стрия Анна Музичук повернеться не з порожніми руками. Виступ нашого гросмейстера на чемпіонаті світу з швидких шахів видався блискавичним. За тур до фінішу турніру Анна стала недосяжною для своїх суперниць.

З 12 можливих очок наша шахістка зуміла набрати 9,5, не програвши при цьому жодної партії. До титулу чемпіонки світу з бліцу 2014 року Анна додала титул чемпіонки світу з швидких шахів у 2016-ому. Завтра та післязавтра, 29 та 30 грудня відповідно, Анна Музичук зіграє ще чемпіонаті світу з бліцу, який також відбудеться у Досі. Призовий фонд за перше місце у жіночому турнірі, як і у швидких шахах, становитиме 10 тисяч доларів США.

Дзвінок журналіста Гал-інфо до батька та тренера спортсменки Олега Музичука застав його у чудовому настрої.

Дякую за привітання. Хочу сказати, що Аня чудово грає в усіх видах шахів: у класику, швидкі шахи та бліц. Втім, у шахах як і у будь-якому іншому виді спорту, ти не можеш передбачити виступ, не можеш сказати на скільки тебе вистачить. Дуже радий, що в цьому турнірі усе в Анни вдалося. Перше місце – це завджи приємно. На мою думку, шахи стали подібними до снукеру. В одному турінірі ти можеш показати видатний результат, а в іншому у тебе щось не складеться. Анна зараз грає та такому рівні, що їй байдуже хто її суперник. Вона є дуже сильною шахісткою. На турнірі в Катарі вплинуло ще те, що ми напрацьовували з нею та з Марією перед матчами з Хоу Іфань. Анна звертала увагу на те, щоб підійти до турніру в оптимальній формі, щоб не бути виснаженою. Звичайні тренування вона поєднувала з загальною фізичною підготовкою. Дуже радий, в неї все вдалося.  

Чому турніри в Катарі пропустила Марія Музичук?

Не летіти в Катар за свої гроші було принципове рішення Марії, організатори їй нічого не оплачували. В Анни інша ситуація, оскільки вона діюча чемпіонка світу з бліцу. Нею вона стала у 2014 році в Ханти-Мансійську (Росія). Діючих чемпіонів світу з бліцу та швидких шахів організатори приймали за свій рахунок. Марії, як віце-чемпіонці світу, мали б також оплатити цей турнір, однак не сталося як гадалося. Це питання ми особливо не піднімали.

Відсутність Марії на чемпіонаті світу з швидких шахів позитивно вплинула на Анну.

Усе залежиться від формату турнірів. Якщо мове йде про класичні шахи, то потрібна людина, яка буде допомагати, підтримувати та підказувати. Так робила Анна, коли Марія грала проти Хоу Іфань у Львові. Потрібен був аналіз партій. В Катарі чемпіонати світу з швидких шахів та бліцу, за один день шахісти грають по кілька партій, тому на відпочинок та аналіз партій часу практично немає.

На який результат Анни Ви розраховуєте в бліці?

Результат спрогнозувати важко. Аня уже стала чемпіонкою світу з швидких шахів, тому її емоції можна зрозуміти. Вона завжди готова боротися за найвижчі місця. Якщо справиться зі своїми емоціями в турнірі з бліцу, все буде добре. Можу сказати, що Анна майже ніколи не провалює турніри.

Усі партії Анни Музичук на чемпіонаті світу з швидких шахів

1 тур. Жукова Наталя (Україна) – Анна Музичук – 0:1

2 тур. Анна Музичук – Лела Явахішвілі (Грузія) – 1:0

3 тур. Олександра Горячкіна (Росія) – Анна Музичук – 0:1

4 тур. Анна Музичук – Олександра Костенюк  - 1:0

5 тур. Інна Гапоненко (Україна) – Анна Музичук – 0,5 – 0,5

6 тур. Музичук Анна – Катерина Лагно (Росія) – 0,5 – 0,5

7 тур. Нана Дзагнідзе (Грузія) – Анна Музичук – 0:1

8 тур. Анна Музичук  - Аліна Кашлінска (Росія) – 1:0

9 тур. Анна Музичук – Сарасадат Хадемальшарієх (Іран) – 0,5 – 0,5

10 тур. Валентина Гуніна (Росія) – Анна Музичук – 0:1

11 тур. Анна Музичук – Антоанета Стефанова (Болгарія) – 0,5 – 0,5

12 тур. Анна Музичук – Йу Венюнь (Китай) – 0,5 – 0,5

Підсумкова турнірна таблиця:

  1. Анна Музичук (Україна) – 9,5 очок
  2. Олександра Костенюк (Росія) – 8,5 очок
  3. Нана Дзагнідзе (Грузія) – 8 очок

15. Анна Ушеніна (Україна) – 6,5 очок

30. Інна Гапоненко (Україна) – 4,5 очок

31. Наталя Жукова (Україна) – 4 очки

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ