Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Артилерійські залпи «Свободи» та одиночні постріли Садового

На політичній арені Львова зійшлися у боротьбі два найбільші політичні гравці – це міський голова Андрій Садовий та найбільша фракція Львівської міської ради ВО «Свобода». Загострення конфлікту розпочалося ще від тоді, коли несподівано для всіх голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський на сесії, 29 вересня, оголосив заяву про розпуск виконкому.

Далі почалося взаємне перетягування канату. Депутати проголосували – Садовий скористався правом вето. Зрештою, депутати 20 жовтня вето міського голови подолали і остаточно розпустили виконком, а заодно подолали ще ряд вето, у тому числі з комерційних питань, що є найбільш болючою темою для міського голови.

Таким чином, у Львові постала звична для країни ситуація, коли одна гілка влади намагається побороти іншу. Свого часу щось подібне трапилося між Ющенком та Тимошенко. Однак у Львові, звичайно, все менш глобально. Та що в такому випадку робити львів’янам, які однаковою мірою підтримали і Садового, і «Свободу»? На чий їм бік стати?

Медіа війна

Кожна із сторін скористалася своїми методами ведення війни. Після зловісної сесії, на якій були скасоване рішення виконкому щодо тарифу та розпущено виконком, а також подолано кілька «комерційних» вето міського голови, ображений Андрій Іванович, вичекавши день, почав поширювати не менш зловісну інформацію про те, що у Львові починається абсолютний колапс. Уже 21 жовтня під час засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перший заступник міського голови Олег Синютка заявив, що у зв’язку зі скасуванням тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, сьогодні є загроза безпеці і життєдіяльності Львова.

«Ситуація, яка склалася із скасуванням тарифів, має наслідком проблему з електроенергією в будинках, освітлення під’їздів і вулиць. Є тривога за дітей, які будуть перебувати вдома, гуляти на вулицях. Тому велике прохання до батьків приглянути за дітьми, роз’яснити ситуацію», - а це вже коментар в.о.начальника управління освіти Львівської міськради Катерини Гороховської.

Згодом настала черга реакції й самого Андрія Івановича. Він офіційно звернувся до Львів’ян так, як в американських блокбастерах звертається президент США у випадку нападу на країну інопланетян.

«Минулого четверга сесія Львівської міської ради прийняла рішення, яке змушує мене звернутися до вас та чітко задекларувати свою позицію. Депутати міської ради скасували діючі тариф на комунальні послуги, встановивши таким чином тариф нуль гривень. Після чого у пресі почалася кампанія із закликами до людей перестати платити за комунальні послуги. Це означає, що з п’ятниці в місті мали би припинитися прибирання чи ввезення сміття, освітлення будинків та інші послуги», - розпочав своє звернення Андрій Садовий.

Він визнав, що комунальна сфера міст далека від ідеалу, однак, міський голова вважає, що останніми роками нам вдавалося забезпечити стабільність в господарці міста: «Сьогодні цю стабільність хочуть зруйнувати. Відтак, я звернувся до прокуратури міста з проханням оскаржити рішення депутатів у суді. Впевнений, що нам вдасться втримати ситуацію під контролем та відновити законність… Однак, змушений заявити, що депутатська більшість та сили, які за нею стоять, запустили свідомий процес руйнації в місті».

Не змусила чекати себе й «Свобода». Стратегічно витримавши проміжок часу між артилерійськими залпами, вони «наїхали» на Садового його ж командою.

«Попри залякування мешканців з боку команди Садового, у Львові не настав «армагідєц». Це подібна ситуація, коли після подій 9 травня львів’ян лякали тим, що у Львові не буде нересту туристів. Місто не потонуло в смітті, світло є, і всі ліфти працюють. Нагнітання паніки Садовим не справдилося», - про це 26 жовтня, на прес-конференції у Львівській міській раді повідомив голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський.

Офіційна відповідь ВО «Свобода» міському голові Львова щодо його звернення до львів’ян та висловило позицію фракції щодо невиконання ухвали Львівської міськради про скасування тарифів на комунальні послуги на тій же прес-конференції озвучив екс-опонент Садовго на виборах міського голови, а нині депутат міськради Юрiй Михальчишин.

У ній зокрема йшлося про те, що «подолання депутатами Львiвської мiської ради вето мiського голови на зниження тарифiв на житловокомунальнi послуги на 30% спричинило неадекватку реакцiю — iнформацiйну iстерику та прихований саботаж й шкiдництво з боку команди міського голови Львова Андрія Садового».

«Риторика про «стабiльнiсть, яку хочуть зруйнувати», «свiдомий процес руйнацiї», «партійні iгрища», апелювання до мiфiчних зловорожих сил, якi начебто стоять за процесами прямого народовладдя, до болю нагадують офiцiозну пропаганду бiло-блакитної влади в Києвi. А кримiнально карнi вказiвки директорам ЛКП припинити вивезення твердих побутових вiдходiв змушують задуматись про психiчний стан виконанчих органiв мiської ради», - заявив Михальчишин.

І вдарив по Садовому його ж зброєю: «Команда, у якiй освiтою майже мiльйонного мiста керував самозванець без диплома (екс-начальник управління освіти ЛМР Володимир Огура, - ред), а приватизацiєю майна громади — бюрократ, що був визнаний корупцiонером у судовому порядку (йдеться про начальника управління комунального майна Євгена Климковича, - ред) — не має права легiтимно i представляти позицiю львiв’ян».

На цій же прес-конференції було заявлено, що Садовий свідомо віддавав вказівки директорам ЛКП про непідписання актів виконання робіт. Також Садового вкотре настрашили можливою недовірою з боку депутатського корпусу.

Експерти про війну світів

І хоча Андрій Садовий та його «колеги-депутати», як полюбляє називати їх міський голова, в один голос заявляють що жодного протистояння між ними нема, експерти в опитуванні Гал-інфо розійшлися в думках з цього приводу.

«ВО «Свобода» поводить себе точно так, як Партія регіонів там, де вона має більшість у місцевих радах. Інше питання – звідки у «Свободи» така любов до політичних прийомів Партії регіонів?», - вважає політолог Володимир ЦИБУЛЬКО.

«Свободівці тільки апробують себе в політиці і прагнуть до швидких результатів. Однак, це неможливо», - вважає політолог.

За його словами, міський голова Андрій Садовий за час своєї каденції збудував ліберальну систему врядування.

«За рахунок своєї мегаприсутності у Львівській міській раді «Свобода» прагне втрутитись у цю вибудувану систему та перерозподілити економічні вигоди на свою користь. Так само поводиться й Партія регіонів там, де вона має більшість», - заявив Володимир Цибулько.

«ВО «Свобода» нині перебуває у досить цікавому становищі - рік при владі у Львові, і рік цей проминув в більшості. Потрібно демонструвати виборцям, що свободівці працюють, а керівництву більшості потрібне зростання рейтингу», - зазначила політолог, виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана ДАЩАКІВСЬКА.

«Аби одним пострілом вибити двох зайців - шукають крайнього, ним є Садовий. Для виборців – «Ось хто не дає зміни робити»! Для партії – «Ось з ким неможливо працювати», - вважає політолог.

Однак, на думку Оксани Дащаківської, має місце ще й третій фактор: «ВО «Свобода» не володіє власним медіа-ресурсом. Тому саме у такий спосіб депутати хочуть достукатися до свого виборця. Або ж змусити Садового цим медіа-ресурсом поділитися».

Стосовно ж апокаліптичних сценаріїв, які лунають з оточення міського голови Андрій Садового з приводу скасування тарифів на утримання прибудинкових територій та розпуск виконкому політолог зазначила таке: «Враховуючи досить «стримане», якщо не апатичне ставлення до політики нинішніх львівян, якщо вірити соціологам, то «розборки» між Садовим і «Свободою» не достатній привід для масових акцій».

Вона все ж вважає, що можуть мати місце окремі сутичкита протистояння.

«Однак, всі ці події можуть мати середньо- та довго-строкові наслідки. Розрахунок з комунальними службами все одно ляже на плечі мешканців. І тоді, львівяни теж будуть шукати крайнього. Ще один аспект цієї проблеми. А де політична сила, яка висунула Садового кандидатом на міського голову? Чому мовчать депутати від РХП? Садовий грамотний менеджер, ВО «Свобода» ж - окрилена своїми голосуваннями. Однак, від сесії до сесії... Ще є час пошукати порозуміння», - вважає політолог.

«Починається виборча кампанія до Верховної Ради, і ми неодноразово ставатимемо свідками подібних скандалів та протистоянь», - прокоментував політолог Юрій ШВЕДА.

«Спочатку це була атака на керівництво ( від ВО «Свобода», - ред) Львівської обласної ради, тепер це протистояння міського голови Андрія Садового та «Свободи». Такі речі надиктовані політичною ситуацією в країні – виборами до парламенту», - зазначив політолог.

За його словами, на минулих виборах до місцевих рад в Галичині перемогла «Свобода», яка використовувала досить радикальну риторику і за рахунок безкомпромісних обіцянок здобула одноосібне представництво у Львові.

«Не те щоб «Свобода» нічого не робила, але особливими здобутками з виконання своєї програми похвалити не може. Тому зараз – перед виборами до парламенту – вони намагаються «наздогнати» свої обіцянки», – зазначив Юрій Шведа.

Він також вважає, що залякування один одного – недовіра міському голові та розпуск Львівської міської ради – це зброя, яка може бути таки застосована, адже Львів вже має досвід екс-мера Буняка, коли зусиллями депутатського корпусу його відправили у відставку.

«Слід пам’ятати, що такі питання це не лише політичні, але й правові і повинні бути продиктовані буквою закону», - зазначив політолог.

Він також додав, що вся виборча кампанія ВО «Свобода» в 2010 році - це кампанія боротьби проти Садового.

«Після виборів Садовий та «Свобода» погодилися співпрацювати і говорили фактично про однакові виборчі програми. Співпраця – це добре. Минулий рік, який не відзначився жодними конфліктами і пройшов у абсолютній гармонії депутатського корпусу та міського голови, свідчить про те, що всі протиріччя між ними – це ілюзія. Весь цей конфлікт є більше надуманим ніж справжнім», – вважає Юрій Шведа.

Соціолог, керівник Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій АНТИПОВИЧ з приводу конфлікту висловив свою версію: «Чим зумовлений конфлікт міського голови Львова Андрія Садового та найбільшої фракції у Львівській міській раді ВО «Свобода» (55 депутатів з 90, - ред.) сказати важко. Можливо, питання в кадрових речах, можливо, «Свобода» хоче більшої присутності у виконавчій владі міста, можливо, у фінансових потоках. В будь-якому випадку, конфлікт був очікуваним».

Очікуваність конфлікту соціолог пояснює тим, що на місцевих виборах рік тому і міський голова, і «Свобода» набрали по 50% підтримки львів’ян.

«Тому обоє розпочали війну за більші впливи. Побачимо, чим це все закінчиться. Звичайно, що вибори до Верховної Ради тут теж відіграють свою роль», - вважає Олексій Антипович.

На запитання Гал-інфо, чи хтось зі сторін втратить у своїх рейтингах від цього конфлікту, соціолог відповів: «Рейтинги впадуть в обох. Однак, медійна підтримка Садового є значно більшою, адже «Свобода» не володіє таким медіа-ресурсом. Садовий має більше можливості коригувати інформаційні потоки через підконтрольні медіа. Тому міський голова має більше претензій на виграшні позиції. Однак і львів’яни не дурні. Вони самі бачать, як краще, а як гірше, і можуть робити висновки у тому, хто винен. У «Свободи» свої методи поширення інформації – вони напряму працюють з виборцями. В даному випадку сказати, куди хитнуться шальки терезів, важко».

Фото kievukr.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ