Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Біатлон: тричі за крок від медалей

Фортуна вже три гонки поспіль відвертається від українських спортсменів.

Перед початком світової першості було багато скепсису. Частина збірників бігла не так, як того б хотілося. Що й казати, якщо Дар’ю Блашко не взяли на чемпіонат світу, навіть попри той факт, що вона є найвлучнішою біатлоністкою цьогорічного розіграшу Кубка світу. Перші гонки трохи заспокоїли, але нагнали апетиту: непотрапляння в призи вже трактується ледь не як провал. Пропонуємо розібрати, що ж саме завадило Україні вже відкрити лік медалям у кожній окремо взятій дисципліні.

Змішана естафета

Україна стартувала з 24 номером. Не пригадую, коли наша збірна була так низько в командних дисциплінах. Вся справа у дискваліфікації наших біатлоністів у останній змішаній естафеті. Розклад чемпіонату світу дозволив виставити найсильніших з представників чоловічої збірної – Артема Приму та Дмитра Підручного. До спринту був день відпочинку. Серед дівчат було обрано Анастасію Меркушину та Юлію Джиму.

На першому етапі виступала Анастасія Меркушина. І її результат перекрив чи не всі питання, які виникали впродовж сезону. Дві стрільби українка завершила за фантастичні 39 секунд, відстрілявшись на нуль. Навіть попри те, що на старті їй довелося вибиратися з хвоста пелетону, Анастасія передала естафету Юлії Джимі третьою, відстаючи від лідерів на 16 секунд. Два запасних патрони на стійці не дозволили завершити жіночу половину гонки вище п’ятого місця, хоч Юлія Джима і відігравала секунди ходом.

На стрільбищі Артем Прима відпрацював так само, як і Джима: 0+2. Він повторив результати Тар’є Бьо. Відстріляйся «на нуль» і естафету Дмитро Підручний міг би отримати не п’ятим, а четвертим, а то і третім. Та спорт не передбачає умовностей і Дмитрові випало непросте завдання: відіграти відставання від призової трійки. Впродовж сезону він вже демонстрував, що може відігрувати і не такі відставання. Але, якщо Меркушина виступила не так, як від неї очікували у позитивну сторону, то ризик Підручного не виправдався: швидше друге коло втомило лідера чоловічої збірної. На стрільбі стоячи Дмитро чотири рази промахнувся, пробіг коло штрафу та на фінішних метрах поступився Бенедикту Долю в боротьбі за четверте місце.

Якби Дмитро не гнався за лідерами на другому колі свого етапу, то міг би відстрілятися більш вдало та підняти збірну вище. Але хто ж гарантував би в такому випадку невдалу стрільбу конкурентів. Ризик – діло благородне. І якщо обирати між гарантованим четвертим місцем та можливістю «заїхати на п’єдестал», то більшість підтримає рішення капітана чоловічої збірної.

Жіночий спринт

Всі українки потрапили в залікову зону. Всі українки боротимуться за вищі місця в гонці переслідування. Ці два факти вже би перетворили будь-який з інших спринтів у сезоні на успішний. Та, зважаючи на хід гонки, хотілося більшого. Про своє фірмове останнє коло нагадала Олена Підгрушна, яка відпрацювала 2,5 кілометри після стрільби стоячи з третім результатом. Лише промах позбавив її медалі, адже Люсі Хрватова з Чехії, що завоювала «бронзу» відстрілялася на нуль, а виграла всього декілька секунд.

Якщо Олена Підгрушна ходом вразила, то трохи розчарували сестри Семеренко. Валя, схоже, втратила надію на високі місця після двох пострілів «в молоко» на стійці та провалила останнє коло. А от що завадило викластися на повну Віті – загадка. Після двох нулів вона вийшла зі стрільбища випереджаючи графік Олени Підгрушної, а на фініші програла їй більше, ніж 20 секунд. Юлія Джима допустилася двох промахів на першій стрільбі, але ходом була значно кращою, ніж Віта Семеренко. Не завадив Джимі і той факт, що для неї це була друга гонка за два дні. Вона бігла змішану естафету, в той час як інші дівчата, що виступали у спринті, мали день відпочинку.

Спринт у жінок залишив двоякі враження. З однієї сторони Олена Підгрушна, яка схоже перебуває на піку форми та Юлія Джима, фізичний стан якої дозволяє видавати дві непогані гонки за два дні. З іншої – слабкий хід Віти Семеренко та Валі, яка, за відсутності медальної перспективи, просідає. Не варто забувати й про боротьбу в заліку Кубку Націй, де дівчата йдуть незвично низько: зараз українки займають 8 сходинку.

Чоловічий спринт

Найбільше емоцій викликали виступ Дмитра Підручного та організація трансляції на UA:Перший. Дмитро на першому колі був третій ходом, але вже на наступних двох програвав незмінному лідеру, французові Жаклену, по 30 секунд. Це могло б не вилитися в  велике відставання на фініші, адже у Дмитра була й досить непогана швидкість роботи на вогневих рубежах, за цим показником капітан збірної увійшов у десятку кращих. Не вистачило одного влучного пострілу: перші дев’ять мішеней Дмитро Підручний закрив, а от десята залишилась незакритою, а спортсмен відправився на штрафне коло. У підсумку – місце наприкінці першої десятки та 56 секунд відставання напередодні гонки переслідування. Окрім Дмитра, в очкову зону піднявся й Артем Прима. Його результат – 25 місце та 1 хвилина 26 секунд відставання. У гонку переслідування відібралися також і Сергій Семенов та Антон Дудченко. Фініш Антона, як і п’ятого учасника – Богдана Цимбала, що в персьют не потрапив, українці не побачили, адже пряма трансляція завершилася дочасно. 

Вже сьогодні українці продовжать своє виступи, адже у програмі чемпіонату світу передбачено гонки переслідування, як у чоловіків, так і у жінок. Поборотися за призову трійку, або потрапляння у квіткову церемонію, мають шанси Олена Підгрушна, Віта Семеренко та Дмитро Підручний. За десятку будуть боротися Артем Прима та Валя Семеренко. Єдина спортсменка, результат якої не настільки важливий – Юлія Джима. Попереду гонка переслідування, де Юлія, яка набрала непогану форму ходом, буде боротися за малий кришталевий глобус. Розв’язка цієї історії настане у вівторок, а сьогодні вболіваємо за українців у персьютах.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ