Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Біатлонний сезон: за місяць до старту

Чимало змін та нововведень продиктовані Covid-19.
Артем Прима

До старту нового сезону залишився місяць, навіть трохи менше. Вже 28 листопада біатлоністи повинні вийти на старт першої гонки нового сезону, якою має стати чоловіча індивідуалка у Контіолахті. Чого можемо чекати від українців у новому сезоні? Які нововведення диктує ситуація в світі? Чи буде прорив у заліку Кубка націй? Про все за порядком.

Українську команду в міжсезоння та на етапі підготовки не оминув коронавірус, ним перехворіли Дмитро Підручний та Віта Семеренко. І якщо їхня пауза в тренуваннях була невеликою, то у Юлії Журавок вона затягнеться, щоправда, з іншої причини: 25-річна спортсменка пішла у декрет та пропустить цей сезон.

Сезон 2019/20

У заліку Кубка націй попереднього сезону чоловіки здобули 7 місце, жінки завершили шостими. Це дозволило не лише зберегти квоту у 5 спортсменів, а й сподіватися, що вже в новому сезоні обом українським командам вдасться поборотися за ТОП-5 та максимальну квоту, адже відставання було геть невеликим.

Чому налаштування настільки оптимістичне? Якщо порівняти статистику сезонів 2018/19 та 2019/20, то можна побачити ріст показників як в індивідуальних дисциплінах, так і в естафетах. Наявність індивідуальних гонок та естафет у списку змагань, що впливають на цей залік, додає позицій українкам: попри достатньо віковий склад (Підгрушна – 33 роки, Семеренко – по 34 роки), саме в цих дисциплінах ми досі можемо претендувати на нагороди та високі місця. Сподіваємося на стабільність Юлії Джими та велику конкуренцію за 5 місце на етапи Кубка світу між Анастасією Меркушиною, Катериною Бех, Дар’єю Блашко та іншими. До цього їх спонукатиме вкрай короткий сезон Кубка IBU та бажання отримати змагальний досвід.

У чоловіків конкуренція обіцяє бути ще серйознішою. Після минулого сезону можна виділити двох лідерів: Дмитра Підручного та Артема Приму. Дещо сильніші, ніж у інших, позиції Сергія Семенова. Та нікому не гарантоване місце у складі, адже за нього боротимуться також  Руслан Ткаленко, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал та інші.

Нововведення

Тимчасовими нововведеннями на новий сезон стали спрощена система заявки на Кубок світу та збільшення кількості гонок, які будуть списані в кінці сезону. Про що йде мова? Зазвичай наприкінці сезону у кожного спортсмена списували два найгірші результати від набраної кількості очок в загальному заліку Кубка світу. У сезоні 2020/21 кількість "списаних" найгірших стартів збільшена з двох до чотирьох.  Щодо спрощеної системи, то зазвичай, щоб потрапити в заявку команди на Кубок світу спортсмену потрібно мати 150 кваліфікаційних очок IBU. Показники цих очок оновлюються тричі на сезон, за результатами кожного триместру. Однак, у зв'язку зі скасуванням стартів Кубка IBU в грудні 2020 року, національні збірні мають право заявити до двох біатлоністів, які не відповідають вимогам за набраними кваліфікаційними очками. При цьому стартова квота не змінюється.

Відбулися й кілька змін, що матимуть постійний характер. До червоної майки лідера дисципліни та жовтої майки лідера загального заліку з нового сезону додасться ще й синя. Для кого вона? Синій біб одягатиме найкращий у загальному заліку серед спортсменів до 25 років. Це – своєрідна заміна званню «Новачок року», яке раніше вручали після сезону.

Зміни торкнулися й правила проведення суперспринту. З нового сезону довжина його кола виросте на третину (з 1 до 1.5 кілометра), а у спортсменів зникне право скористатися додатковими патронами. Також відбулося пом’якшення штрафів за порушення правил стрільби. Раніше за стрільбу не по своїй установці або приїзд на стрільбу не на свою установку (вибір іншого місця) спортсмен отримував дискваліфікацію.

Місце проведення

Карантинні реалії та окремі погодні умови призвели до того, що перші три етапи будуть спареними. Тобто замість шести різних місць обрали лише три, якими стали фінський Контіолахті, австрійський Хохфільцен та німецький Обергоф. Окрім цього етапи Кубка світу відбудуться у вже звичних Антхольц-Антерсельві, Нове Мєсто та Холменковені, чемпіонат світу прийматиме Поклюка, чемпіонат Європи – Душники-Здруй. Також один з етапів відбудеться у Китаї, якому вже в наступному сезоні приймати Олімпійські ігри.  

Зважаючи на погодні умови, які інколи не надто сприятливі для проведення біатлонних етапів, бажання IBU до розширення аудиторії та залучення нових країн, а також наших кліматичних зон, варто згадати про Буковель, де зараз продовжується підготовка біатлонного комплексу. Буковель може стати хорошою альтернативою норвезьким та російським містам для проведення у третьому триместрі етапів Кубка IBU, а, можливо, й Кубка світу, адже інфраструктура навколо дозволяє. Можливо, після дебюту білоруських Раубічів (біатлонна траса) в сезоні 2021/22, одними з наступних будемо й ми?

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ