Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Брага» - «Шахтар»: не ефектно, зате ефективно

Перемігши на виїзді португальську «Брагу» з рахунком 2:1, донецький «Шахтар» зробив крок до півфіналу Ліги Європи. Команда Мірчі Луческу хоч і не показала свій найкращий футбол у цьому поєдинку, проте зуміла зіграти ефективно в атаці і завдати португальцям першої домашньої поразки у цьогорічному розіграші Ліги Європи.

Після виїзної перемоги з рахунком 2:1 фаворитами у протистоянні будуть уже «гірники». Хто виявиться достойнішим зіграти у півфіналі другого за престижністю футбольного турніру Європи, команди визначать на «Арені Львів» у четвер, 14 квітня.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу в одному з своїх інтерв’ю відзначив, що «Шахтарю» не вдасться цьогоріч виграти Лігу Європи. І причини цьому назвав очевидні, - мовляв, команду покидають сильні футболісти-легіонери, а на їх місце ніхто не приходить. Коуч «Шахтаря» не приховує думки, що через таку трансферну політику у клубі команда може показати свої мінуси якраз у матчах Ліги Європи, де залишилися лише сильні суперники. Втім, ці слова Луческу наразі не є актуальними. У складі «Шахтаря» дуже багато кваліфікованих футболістів. Відповідно, навіть з тим складом, який зараз є у «гірників», команда просто таки зобов’язана боротися за перемогу у Лізі Європи.

Те, що «Брага» - хороший і дуже бажаний суперник для «Шахтаря» у чвертьфіналі Ліги Європи, говорили майже усі одразу після жеребкування цієї стадії турніру. Не приховували своєї радості і гравці «Шахтаря»: мовляв, португальці - саме той суперник, якого нам під силу здолати і вийти до півфіналу.

Що цікаво, португальська «Брага» - команда хоч і не з дуже гучним іменем, але цього року уже встигла наробити шороху у Лізі Європи. Підопічні Пауло Фонсеки у домашніх матчах не зазнали жодної поразки у п’яти матчах (чотири перемоги та нічия). Відповідно, «Шахтар» став першою командою, якій вдалося перемогти на стадіоні, розташованому на гірській скелі в околицях Браги.

Якщо відверто, то «Шахтар» у виїзному матчі проти «Браги» зіграв не ефектно, але ефективно. Майже весь перший тайм «гірники» захищалися: окрім голу Ярослава Ракицького, який повернувся на поле після травми, і згадати нічого. Створивши один гольовий момент, гості зуміли з нього витиснути максимум. Натомість «Брага», як  не старалася, переграти Пятова у першому таймі нікому з гравців господарів не вдалося.

Терпіння «Шахтаря» у першій 45-хвилинці винагородилось вищезгаданим голом Ярослава Ракицього. Не обійшлося у цьому епізоді і без рикошету, після якого воротар «Браги» Матеус Магальянш виручити свою команду не зміг.

У другому таймі малюнок гри не особливо змінився: «Шахтар», маючи перевагу в один забитий гол, продовжував грати від захисту на контратаках. «Брага» атакувала більше, проте, без результату. Коли воротар Пятов був безсилим, на домопогу «Шахтарю» приходила спортивна фортуна. Після удару Рафи Сілви м’яч влучив у поперечину.

Ще одне щастя у цьому матчі «Шахтар» знайшов на 75 хвилині. Втім, у цьому епізоді, а саме у голі Факундо Ферейри, обійшлося без фарту. Майстерний пас Марлоса на нападника і гра того на випередження зробили рахунок 2:0 на користь українського клубу. Здавалося б, такий рахунок, зважаючи на два голи на виїзді і нуль пропущених, роблять «Шахтар»  «без семи днів» першим учасником півфіналу Ліги Європи. Втім, «Бразі» вдалося відновити інтригу у протистоянні. За хвилину до завершення основного часу матчу Вілсон Едуардо виконав більярдний удар головою після подачі у штрафний майданчик. Пятов і «Шахтар» були змушені змиритися з рахунком 2:1 на їхню користь.

Перемога «Шахтаря» на виїзді  2:1 – більше, ніж позитивний результат для вболівальників клубу. Велика ймовірність того, що «Шахтар» на «Арені Львів» покаже уже інший футбол, аніж той, що показав у Бразі. Втім, чи є потреба щось змінювати Мірчі Луческу? Команді гостей потрібно буде перемагати «Шахтар» з рахунком 2:0, а це означає, що господарі поля спокійно можуть знову грати від оборони. Можливості «Шахтаря» грати на контратаках відомі не тільки клубам з української Прем’єр-ліги. У Лізі Європи гірники неодноразово клали суперника на лопатки саме після ривків Тайсона, Марлоса і компанії. Відтак, є велика ймовірність того, що «Брага», якій потрібно буде стрімголов бігти вперед у Львові, стане наступною жертвою «Шахтаря» у Лізі Європи.

Серед інших чвертьфінальних пар Ліги Європи немає жодної команди, яка може похвалитися комфортним для себе результатом перед матчем-відповіддю. Німецька «Боррусія» зіграла внічию з англійським «Ліверпулем» (1:1), в іспанському дербі «Севілья» з Євгеном Коноплянкою на виїзді обіграла «Атлетік» (2:1), а іспанський «Вільяреал» з рахунком 2:1 вдома обіграв чеську «Спарту». В усіх перших чвертьфінальних матчах Ліги Європи забивали як і господарі, так і гості. Відтак, щасливчики півфіналу визначаться 14 квітня, коли і відбудуться матчі-відповіді.

Богдан ПастернакГал-інфо 

Фото: ФК "Шахтар"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ