Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Шахтар» розклав «Фенербахче»

Донецький «Шахтар» зумів пробитися до плей-офф Ліги Чемпіонів. У третьому кваліфікаційному раунді найпрестижнішого клубного турніру Європи команда Мірчі Луческу не залишила шансів турецькому «Фенербахче» - 3:0. Перший матч між цими командами у Стамбулі завершився внічию 0:0.

Ще за кілька днів до початку матчу не важко було передбачити аншлагу на «Арені Львів». Квитки розходилися регулярно, а матчі Ліги Чемпіонів львівські вболівальники та гості міста не змінюють ні на що. І справді, на таке шоу, яке продемонстрував «Шахтар» у середу, вболівальники ходитимуть. І неважливо хто буде суперником команди Луческу в останньому четвертому кваліфайні Ліги. Хто б не був, «Арена Львів» знову житиме грою мільйонів…

Якщо відверто, то зі стартовим свистком арбітра святі місця на трибунах були заповнені далеко не усі. Лише у середині першого тайму можна було зі стовідсотковою ймовірністю сказати, що вболівальників прийшло понад 30 тисяч. Святкова атмосфера одразу відчулася, коли команди вийшли на ігрове поле. От ще б заграв гімн Ліги Чемпіонів, тоді б знову мурашки по шкірі пішли…А так, лише кваліфікація… Аби гравцям «Шахтаря» та їхнім вболівальникам чути славнозвісну пісню, потрібно йти далі…

Приємно вразив той факт, що майже одразу зі стартовим свистком арбітра львівські вболівальники закрили роти кільком тисячам турецьких фанів. Коли тільки ті намагалися щось заспівати, «Арена Львів» в унісон гнала «Шахтар» вперед. У Лізі Чемпіонів у Львові цю команду люблять. А от у чемпіонаті України усе далеко не так. Там уже більше на виду справи політичні.

Щодо самого матчу, то варто відзначити наступне. «Шахтар» ще у Стамбулі зрозумів, що проти «Фенербахче» можна і потрібно грати. Особливо агресивно, з думкою та самовіддачею усіх гравців. Невелика перевага «гірників» втілилися у взяття воріт у середині першого тайму. Простріл Срни з флангу вдало замкнув нападник Гладкий. Колишній гравець «Карпат» забив перший (!) гол у сезоні, зате який важливий!  

Що цікаво, після забитого гола Гладкий неодноразово помилявся у простих ситуаціях і отримував «на горіхи» і від Луческу, і від гравців Ракицького та Шевчука.

Турки у першому таймі не були безнадійними. Вони не тільки привозили моменти біля власних воріт, а й створювали власні біля чужих. Бруну Алвеш та Мусса Соу могли забивати за гостей у першому таймі. У цих епізодах «Шахтар» виручив воротар Пятов.

Незважаючи на це, господарі у першому таймі виглядали цілісніше. «Шахтар» перші 45 хвилин відіграв на тверду четвірку.

Перші п’ятнадцять хвилин другого тайму для «Шахтаря» виявилися найбільш неприємними. Особливо 57 хвилина, коли після удару Фернандао сейв зробив Пятов, а після продовження атаки і навісу Нанні на Бруну Алвеса останній не влучив у ворота з гострого кута.

Віддавши ініціативу супернику, «Шахтар» в одній з атак витиснув максимум і фактично поставив суперника у дуже скрутне становище. За фол у штрафному майданчику проти Марлоса арбітр з Німеччини Феліз Звайєр вказав на пенальті. До слова, німецький арбітр для «Шахтаря» відсудив ідеально. Інколи навіть здавалося, що німець симпатизує українській команді.

Забивши з пенальті, Даріо Срна вдруге сколихнув усю «Арену Львів». Рахунок 2:0 уже заставляв суперника йти у ва-банк. Отримавши серйозний нокдаун, команда Вітора Перейри отримала ще й нокаут. Тайсон результивно вивів Тейшейру сам на сам з Демірелем – 3:0 на 66 хвилині.

Як виявилося згодом, цей результат зберігався до фінального свистка. Якщо відверто, то «Шахтар», відбиваючи усі потуги суперника забити гол престижу, самотужки міг добивати суперника. Могло бути і 0:4 і 1:5, проте для виходу «гірників» до плей-офф Ліги Чемпіонів достатньо було і 3:0 на власному полі.

Наприкінці цього матчу червону картку отримав Сімон Кьєр, а головний тренер турків Вітор Перейра через надмірні емоції до півзахисника «Шахтаря» Фреда був вилучений з технічної зони. Бразилець у цьому матчі зіграв, оскільки «Шахтар» наразі не отримав жодних офіційних документів щодо заборони виступів цього гравця через допінг (у ЗМІ пишуть, що дві допінг-проби бразильця дали позитивний результат). Натомість у складі турків до заявки на матч не потрапив найзірковіший футболіст - голландець Робін ван Персі. До матчів такого рівня він наразі не готовий, тому тренується за індивідуальною програмою.

Якщо ван Персі був би в формі, «Фенербахче» однозначно виглядало б сильнішим. У Львові турки виглядали як стадо овець з толковим бараном Нанні. Особливо це відчувалося тоді, коли гості створювали пресинг, з якого «Шахтар» у цьому матчі виходив просто таки бездоганно.  

7 серпня «Шахтар» взнає свого суперника у плей-офф Ліги Чемпіонів. Серед потенційних суперників італійське «Лаціо», бельгійське «Брюгге», французьке «Монако» та австрійський «Рапід».

05.08.2012. 21:45. Львів. Стадіон «Арена Львів». 33.179 глядачів. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд матч-відповідь.

Арбітр: Фелікс Цвайєр (Німеччина).

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець (Кучер 83), Ракицький, Шевчук, Фред, Степаненко, Марлос (Коваленко 87), Алєкс Тейшейра, Тайсон, Гладкий (Едуардо 81).

«Фенербахче»: Демірель, Езбайраклі (Стох 88), Бруну Алвеш, Кьяєр, Еркін, Нані (Топал 88), Рауль Мейрелеш (Потук 78), Соуза, Дієґо, Фернандао, Сов.

Голи: Гладкий (25), Срна (65 пен.), Алєкс Тейшейра 68.

Попередження: Шевчук (19) - Езбайраклі (27), Демірель (64), Кьяєр (84).

Вилучення: Кьяєр (90+3, повторне попередження).

Богдан Пастернак, Гал-інфо

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ