Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Чотири європейських фінали для України

Українські команди тричі перемагали у головних матчах європейських турнірів та одного разу програли. Розповідаємо про їхній шлях до фінальної гри.

Саме 14 травня «Динамо» здобуло перший в історії українських клубів євротрофей: у фіналі Кубка Кубків 1975 року був обіграний угорський «Ференцварош». Саме 14 травня 2015 року в фінал Ліги Європи пробився дніпровський «Дніпро», перемігши з рахунком 1:0 на НСК «Олімпійський» італійський «Наполі».

Динамо-1975

Сезон у СРСР проводили за системою весна-осінь, тоді як єврокубки грали за звичною системою осінь-весна. Якщо дивитися на те, як виступи в єврокубках впливають на внутрішній чемпіонат, то до уваги варто брати 1974 та 1975 рік. В обох команда Валерія Лобановського брала «золото», найкращим бомбардиром ставав Олег Блохін, який у 75 візьме, першим з українців, «Золотий м’яч».

Повернімось до виступів у Європі. Першими на шляху до переможного фіналу були «армійці» з Софії. Болгарський «ЦСКА» програв киянам двічі з однаковим рахунком 0:1. У 1/8 фіналу були перемоги 3:2 та 2:1 над німецьким «Айнтрахтом». На цьому 1974 рік завершився. Наступний рік підопічні Лобановського розпочали з перемоги над турецьким «Бурсаспором», який пройшли з рахунком 3:0 за сумою двох ігор. Останнім суперником на шляху до фіналу в Базелі був голландський «ПСВ». І хоча в другому матчі кияни поступилися 1:2, але пройшли далі, адже забезпечили собі комфортний гандикап у першому матчі – 3:0.

Фінал завершився з тим же рахунком 3:0. Аби зрозуміти силу «Ференцвароша» варто сказати, що на шляху до фіналу він, серед інших, вибив «Ліверпуль». Голами за українську команду відзначилися Володимир Онищенко (дубль) та Олег Блохін.

Динамо-1986

Як і 11 років тому, переможна хода в єврокубках не позначилася на гру «Динамо» у своєму чемпіонаті. У 1985 році вони оформили свою одинадцяту, а наступного року – дванадцяту перемогу в чемпіонаті СРСР.

Команда Валерія Лобановського, де від переможного складу залишився лише Олег Блохін, важко грала у перших матчах. Стадія 1/16 розпочалася з поразки від «Утрехта» з Нідерландів, а в 1/8 була нічия з румунською «Університатею». Однак перемога у матчах-відповідях дозволяла проходити далі. У чвертьфіналі каменя на камені не залишили від австрійського «Рапіда» - 9:2 за дві гри. Чеська «Дукла» поступилася киянам за сумою двох матчів 4:1.

Фінал відбувався на стадіоні «Жерлан» у Ліоні. У суперниках – мадридський «Атлетико», який здолав у півфіналі «Байєр». Кияни швидко забили першими – відзначився Олександр Заваров, а наприкінці опонентів добили взяття воріт від Олега Блохіна та Вадима Євтушенка. Блохін, Заваров, а також Ігор Бєланов стали найкращими бомбардирами турніру.

Шахтар-2009

Донецька команда на той момент вже мала чималий досвід у єврокубках, а від першого чемпіонства в Україні минало вже 7 років. На чолі з Мірчою Луческу «Шахтар» починав сезон 2008/2009 у Лізі чемпіонів, однак вибув звідти у Кубок УЄФА, зайнявши третє місце у групі з «Барселоною», «Спортингом» та «Базелем». І якщо «Динамо» Валерія Лобановського могло грати на два фронти, то «гірники» змушені були обирати. І чемпіонат України вони віддали якраз киянам, адже поступилися в підсумку на 15 очок.

У 1/16 Кубка УЄФА донеччани грали з лондонським «Тотенхемом» (2:0 та 1:1), в 1/8 їх чекало протистояння з «ЦСКА» (0:1 та 2:0), а в чвертьфіналі «гірники» перемогли французький «Марсель» (2:0 та 2:1). Півфінали того року були національними: в одному «Вердер» пройшов «Гамбург», а в іншому «Шахтар» виборов путівку в фінал у «Динамо».

Фінал у Стамбулі затягнувся на 120 хвилин. В основний час на гол Луїса Адріано відповів Налдо, а остаточний рахунок 2:1 встановив Жадсон, принісши Україні перший клубний трофей за часів Незалежності.

Дніпро-2015

Український футбол після перемоги «Шахтаря» набирав оберти, однак все припинилося після сезону 2013/14, коли кількість грошей в українському футболі зменшилася в рази. На цьому фоні успіхи «Дніпра» сприймалися майже як диво, а той вихід у фінал був своєрідною лебединою піснею нашого футболу.

У сезоні 2013/14 «Дніпро» втратив перше місце лише в останніх турах, ставши другим. У плей-оф Ліги чемпіонів дніпряни потрапили на «Копенгаген» та вилетіли з турніру. У кваліфікації до Ліги Європи не без проблем переграли хорватський «Хайдук» 2:1 та втримали нульову нічию у матчі-відповіді. З групи, де, окрім українців, виступали «Інтер», «Карабах» та «Сент-Етьєн» вийшли лише в останньому турі, завдяки суперечливому рішенню в матчі «Карабах» - «Інтер» скасувати гол азербайджанців.

Далі було те, у що мало хто вірив. Перемога над «Олімпіакосом» в 1/16 була несподіванкою, прохід «Аякса» в 1/8 сенсацією. Чвертьфінал з бельгійським «Брюгге» після такого сприймався як усмішка долі, але легкої прогулянки на такій стадії бути не може: 0:0 у Бельгії та єдиний гол по незручній для голкіпера траєкторії від Євгена Шахова вивели «Дніпро» у півфінал. Матчі з «Наполі» були справжнім трилером, адже в Італії, попри перевагу господарів, вдалося зіграти внічию 1:1, а вдома, під зливним дощем та за повного «Олімпійського» (у Дніпрі грати не дозволяли через близькість до зони українсько-російської війни) вийшли далі. Єдиний гол забив Євген Селезньов, а незадовго до фінального свистка втратив хороший шанс подвоїти перевагу.

Такий шлях до фіналу вже був чимось надзвичайний, а вирішальна гра лише додала барв цьому сезону. На перших хвилинах рахунок відкрив Нікола Калініч, однак після 15 хвилини «Севілья» перебрала перевагу, що вилилося у голи Гжегожа Крихов’яка та Карлоса Бакки. Здавалось би, переломним моментом мав стати результативний штрафний від Руслана Ротаня перед перервою. Однак більше дніпряни не забили, зберегти свої ворота на замку в другому таймі теж не вдалося: дубль оформив Карлос Бакка. Ось так через 40 років після першого фінального матчу української команди, ми стали свідками й першої поразки.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ