Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика  |  Економіка

Доктор Даніель Пшастек про майбутнє українсько-польських відносин

Про освітні програми та чи стане Китай головним інвестором в Україну після війни? Про це та інше у розмові з деканом Варшавського університету.
Prof. dr. hab. Daniel Przastek, Dean of the Faculty of Political Science and International Studies, University of Warsaw.

Сьогодні факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відвідав декан факультету політології та міжнародних відносин Варшавського університету, професор, доктор Даніель Пшастек.

Як розповів у коментарі Гал-інфо доктор Даніель, першочергова мета його візиту до ЛНУ ім. Франка – це співпраця, яку Варшавський університет має з факультетом міжнародних відносин ЛНУ. І власне розширення цієї співпраці та вихід на її практичний вимір.

"Але насправді це не лише суто освітня, а й символічна мета. Ми сьогодні будемо покладати квіти на кладовищі нинішніх героїв України, які загинули у цій страшній війні", – зазначив Даніель Пшастек.

Він додав, що для нього особисто дуже важливо і значимо вшанувати пам'ять тих, хто воює не тільки за Україну, але, на його думку, воює за Європу, за весь світ. І це надзвичайно актуально і має велике значення.

Стосовно можливостей співпраці між навчальними закладами, то пан професор виділив три основні напрямки. Перший – стосується студентів, адже університети давно співпрацюють у рамках програми Erasmus, яка також дає можливість студентам з України приїжджати та навчатись у Польщі. І хоча сьогодні це складно, зі зрозумілих причин, але така можливість існує.

Друге, про що варто пам'ятати, зазначає доктор Даніель Пшастек, це те, що війна рано чи пізно закінчиться, і співпраця двох університетів повинна розвиватися у напрямку створення подвійного диплома.

"Подвійного диплома нашого університету та університету імені Івана Франка з міжнародних відносин, який дає перспективу, наприклад, українським студентам отримати диплом Європейського Союзу. Це виглядає дуже привабливо і дуже розумно. І це призводить до третьої речі – створення спільних освітніх програм", – зазначає Даніель Пшастек.

Також під час його відвідин до ЛНУ обговорили можливість публікації українських дослідників у польських журналах, яких, до прикладу, на його факультеті у Варшавському університеті є чотири. А також залучення цих дослідників до складу редакційних колегій журналів.

Інша дуже важлива річ, як вважає декан факультету політології та міжнародних відносин Варшавського університету, це запропонувати присутність українських, зокрема, львівських науковців у Варшавському університеті, щоб вони також долучилися до цієї освітньої діяльності.

"Ми повинні пам'ятати, що лише на нашому факультеті у Варшавському університеті навчається 108 українських студентів. Ми також забезпечуємо 15 українських співробітників, як в адміністрації, так і в дослідницькій та викладацькій діяльності. Це свідчить про те, що Україна дуже важливий партнер для нас, і ми також були б дуже раді приймати представників факультету міжнародних відносин ЛНУ на нашому факультеті", – додав Даніель Пшастек.

Він також зазначив, що порівняно з минулими роками, йому дуже подобається рівень українських студентів, які навчаються в Польщі зараз. Це дійсно добре підготовлені, сприйнятливі люди, які відкриті, які читають, готуються до занять і активно беруть у них участь. Є дуже цінним, що великий відсоток українських студентів також залучені до студентського життя та студентського самоврядування, студентських організацій. Вони не є аутсайдерами, а відчувають себе частиною цієї академічної спільноти.

"Наприклад, у нас є один студент, який організував Український день на річницю початку повномасштабної війни. І це було щось дивовижне, бо це була не лише зустріч і конференція, студенти також показали українське мистецтво, сучасне українське мистецтво, багато речей, які вони зробили самі. Зокрема, була представлена українська їжа. Це є свідченням того, що українські студенти почуваються комфортно, і цей досвід перебування в Польщі, у Варшавському університеті, для них є досить важливим. Вони не відчувають себе іноземцями, а відчувають себе частиною цієї спільноти", - поділився доктор Даніель.

- Пане докторе, але мушу зауважити, що польсько-українські відносини дуже цікаві і різні залежно від періоду історії. Ми або дуже сильно дружимо, або сильно ворогуємо.

- Так, я згоден. Але пам'ятаймо, що ми говоримо про державні відносини. Відносини між державами, а не про людські стосунки.

Я людина, і я представляю інституцію, але людина для мене завжди залишається людиною. І для мене не важливо, що було раніше, для мене важливо те, що є тут і зараз.

Для мене важливо те, що ми повинні рухатися вперед, що ми повинні будувати майбутнє. Ми не можемо весь час зупинятися і роз'ятрювати рани того, що було раніше. Це безглуздо.

Історія має свої епізоди. Це те ж саме, якби ми сьогодні не розмовляли з німцями, наприклад, за те, що сталося на польській землі, але ми повинні просто рухатися далі і будувати майбутнє.

Але ми в нашій країні любимо говорити про минуле. Дуже любимо. Кожен у Польщі є футболістом, кожен є спортсменом, кожен є лікарем і кожен є істориком. Кожен є експертом зі всього. Але я вважаю, що найважливіше – рухатися вперед. І якщо ми можемо говорити про те, що перед нами – це найважливіше.

- Тоді мушу згадати і про те, що перед нами. Сьогодні польські фермери знову почали блокувати кордон України.

- Пам'ятаємо, що протест фермерів у Польщі – це не тільки про Україну. Це не тільки протест проти України. Це протест усіх фермерів Європи загалом, і він стосується того, що називається "Зеленою угодою". Тобто проєкту Європейського Союзу щодо виробництва сільськогосподарської продукції, дотримання екології і так далі. Питання зерна з України та продукції з України – це лише один з елементів. Контекстом аграрних протестів не було зерно з України. Звичайно, попередня влада не зробила до кінця все те, що мала зробити, але контекст, який ми бачимо, набагато ширший і стосується всієї проблеми Європейського Союзу.

- Чи буде Польща основним партнером України в Європі? Чи її місце займе хтось інший, до прикладу, Велика Британія?

- Я не знаю чим це все закінчиться. Це дуже складне питання. І щоб не бути поганим пророком, думаю, що найбільшим інвестором в Україну буде Китай. Тому що Китай може багато чого запропонувати. У них набагато дешевший продукт. У них величезні інвестиційні фонди. І вони хочуть мати ядро, яке буде впроваджувати це все далі в Європі.

Великобританія сьогодні не є сильним партнером в Європі. Вона сама має дуже сильні економічні проблеми. А Польща є занадто маленьким партнером для гігантської України. Ми набагато менші, щоб дійсно бути тут головним гравцем. Тут партнером буде хтось набагато, набагато сильніший. І є дві можливості. Це або Китай, або Аравійський півострів.

Розмовляв Андрій Маринюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ