Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Динамо" пощастило, "Колосу" та "Десні" - ні

Цього тижня Україна, схоже, втратила одразу три команди в Лізі Європи. І якщо дві залишили єврокубки, то "Динамо" вперше за декілька років опинилося за крок від групового етапу Ліги чемпіонів.

11 українців та дощовий вечір в Генті

 В останніх сезонах склад киян все сильніше українізується. Так, на матч з «Гентом» в основі вийшло восьмеро українців. Ще троє, Пластун, Безус та Яремчук, вийшли зі стартових хвилин у складі господарів. Разом якраз назбиралося на повноцінний склад з гравців виключно з українським паспортом. Однак, повернімося до футболу.

Вже на дев’ятій хвилині м’яч побував у воротах бельгійців: правий захисник господарів, прикриваючи праву ногу Караваєва, дозволив українцю, який в той вечір знову грав зліва, зміститися до лицьової лінії та прострілити. На куті воротарської м’яч далі переправив Буяльський, а Супрязі, який опинився перед порожніми воротами, залишалося влучити з кількох метрів. Спочатку арбітри зафіксували офсайд, але, переглянувши повтори, своє рішення скасували. І схоже, що гравці вже пристосувалися до існування системи VAR: якщо раніше підтверджені взяття воріт не святкували практично, то тут емоцій було чимало.

У середині першого тайму травмувався Роман Яремчук та змушений був покинути поле. На його місце вийшов Тім Кляйндінст та ще до перерви відзначився забитим м’ячем. Після подачі з кутового одразу кілька гравців «Динамо» допустило помилки: Супряга загубив опонента, а Бущан невдало зіграв на виході. На перерву команди пішли за рахунку 1:1.

Друга сорокап’ятихвилинка розпочалася з двох попереджень та, як наслідок, вилучення Безуса. В окремих епізодах після цього володіння киян перевалювало за 70 відсотків і було зрозуміло, що відігравши без помилок свого «біло-сині» вже не відпустять. А за 10 хвилин до кінця основного часу вони забили й переможний м’яч. Удар Віктора Циганкова, який з’явився на полі по перерві, заблокував Ігор Пластун. М’яч відскочив до Де Пени, який підробив собі його під ліву та пробив поміж ніг воротарю. Тепер у Києві «Динамо» достатньо нічиєї, аби вийти у груповий етап Ліги Чемпіонів.

Виліт «Колоса» під акомпанемент зливи

Після проходу «Аріса» український клуб чимало вболівальників записали в фаворити, але тренерський штаб був куди більш поміркованим у своїх оцінках і не дарма. Як і у протистоянні «Динамо» - «Гент», команди, що виходили вчора на поле в Хорватії, були приблизно одного рівня. Руслан Костишин знову обрав тактику з п’ятьма оборонцями, яка засвідчувала прагнення «Колоса» бути холоднокровним та сповна скористатися тими моментами, які дозволить створити суперник.

Після третини першого тайму двічі довелося виручати команду голкіперу Євгену Волинцю: спочатку після удару з-за меж штрафної від Домагоя Павічіча, а потім виправляти власну помилку відбиваючи прямий удар з кутового. Небезпечно огризнутися вдалося на 33-ій хвилині, коли удар головою в дальній кут Віталія Лисенка, недосяжний для воротаря, зумів заблокувати захисник Лука Капан.

Команди створювали небагато моментів, що змушувало підриватися зі свого місця емоційного наставника ковалівців, чий голос можна було неодноразово почути у телевізійній трансляції. Кінцівка основного часу ознаменувалася не лише початком зливи, з якою не справилася дренажна система, а й кількома моментами українського клубу. І якщо дальній удар Богданова не надто вражає, то промах з кількох метрів від Євгена Селезньова таки дивує. Варто враховувати фактор зливи, яка дещо змінила відскок м’яча від газону, але досвідчений 35-річний форвард, який повернувся в УПЛ бити рекорди, який має у своєму послужному списку перемогу в Кубку УЄФА, повинен таке реалізовувати. Не вдалося і команди пішли на овертайми, де «Рієка» забила двічі. Спочатку в своїй штрафній при стандарті загубили португальця Ешковаля, а згодом відвертою помилкою Волинця скористався капітан Андріяшевіч. «Колос» покидає Лігу Європи.

Очікуваний виліт «Десни»

Найкращим свідченням того, що сіверяни й самі розуміли безвихідність ситуації є той факт, що Філіппова, найкращого снайпера минулого сезону, вони відпустили за декілька днів до матчу. За більш прийнятного жеребу, впевнений, нападник би залишився з командою і спробував допомогти їй пробитися в основний раунд Ліги Європи.

Матч з «Вольфсбургом» неприємно вразив організацією та ставленням до команди: незацікавленість журналістів у передматчевій пресконференції «Десни», перенесення матчу на менший стадіон та проблеми з тренувальними полями для сіверян.

«Десна», як і «Колос» вийшли грати від оборони та підлаштовуючись під тактику суперника на матч. Попри це, команда надто сильно притискалася до власних воріт та давала пробивати «вовкам» метрів з двадцяти. Гол господарів теж став свідченням не надто хорошої злагодженості в обороні. При кутовому гравців у синьому в штрафному майданчику було значно більше, але це не завадило відзначитися Гільявоґі. Команда Рябоконя пробувала огризатися, але одного бажання, за яке сіверян так хвалять в УПЛ, тут виявилося не достатньо.

Реальна можливість відзначитися була одразу після перерви, але під удар Калітвінцева, який пробивав метрів з тринадцяти, кинулося одразу троє гравців у зеленій формі та завадили взяттю воріт. Ще в першій половині другого тайму дві жовтих та вилучення заробив центрдеф гостей Йонас Тамм, що перекреслило практично всі намагання «Десни» пройти далі. «Вольфсбург» мав значну ігрову перевагу, а коли гості розкрилися наприкінці зумів відзначитися вдруге. Гінчек вдало завершив контратаку та встановив остаточний рахунок.

З трьох українських клубів, яким випало долати шлях до групового етапу через кваліфікацію, двоє вже зійшло з дистанції. Залишається лише сподіватися на київське «Динамо» та дякувати вищим силам, які провели «біло-синіх» через «АЗ», який пів року був без офіційних поєдинків та «Гент» з тренерськими перестановками та лихоманкою в Лізі Жупіле. Поки підопічним Мірчі Луческу залишається зробити один крок до групового етапу Ліги Чемпіонів, «Колос» та «Десна» зробили свій крок, щоправда, на вихід.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ