Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

FIFA, «Слава Україні» та Домагой Віда: причини та наслідки

Збірна Хорватії в екстратаймах перемогла Англію та вперше у своїй історії вийшла у фінал Чемпіонатів світу.

Зробили це «картаті» без Огнєна Вукоєвіча, якого місцева федерація завбачливо прибрала зі складу збірної, проте з екс-динамівцем Домагоєм Відою в старті. Незважаючи на інцидент після завершення ¼ фіналу, хорвати відбулися легким переляком.

Що ж зробили Вукоєвич та Віда? Безглуздо заперечувати той факт, що фраза «Слава Україні!» мала чіткий підтекст. Як підмітили чимало вболівальників цього не було ні після перемог на груповому етапі, ані після гри з Данією. Впевнений, що поглянувши на ситуацію через кілька днів опісля, Віда зрозумів, що найбільше програти від цього міг особисто він та його команда. Емоції стали однією з причин такої поведінки. Іншою – розуміння того, що це однозначно підігріє інтерес до півфінальної гри проти Англії. Глядацька аудиторія збільшилась в рази принаймні в двох країнах (Україні та Росії), симпатії яких були абсолютно протилежними. Враховуючи те, що Віда провів декілька років в Україні, можна зрозуміти третю причину: схожість історії двох країн, а тому яке не яке співчуття. Хорватія на початку свого існування пережила військовий конфлікт з Сербією. Можливо це й зумовило такі тісні стосунки України з Хорватією, особливо зважаючи на давню дружбу сербів та росіян.

За що покарали Вукоєвича та Віду? По факту усім зрозуміло за що. Точно так само зрозуміло те, що нічого цього б не було, якби не те, що Росія – господарка мундіалю. Офіційно ж причиною назвали «неспортивну поведінку». Та чи має право ФІФА чи будь-яка інша організація втручатися в справи поза полем? Звісно, ні. «Слава Україні», як і чимало вигуків інших держав, не мають жодного політичного підтексту. Тим більше, що у відео жодного разу не згадано жодним словом ні Росію, ні жодного з гравців цієї команди, отже ні про яку образу не може бути й мови. Для порівняння за все ту ж «неспортивну поведінку» колись карали екс-форварда «Шахтаря» Луїса Адріано. За гол, забитий у ворота данського «Нордшелланда» з порушенням правил «fair-play» йому винесли покарання у вигляді футбольних громадських робіт, які так ніхто й не проконтролював. Тепер же мова йшла про дискваліфікацію на одній з фінальних стадій чемпіонату світу. Подвійні стандарти? – ні, не чули. Ще один випадок вже з того ж турніру: на відеопрев’ю до одного з ігрових днів можна побачити дівчину, котра стоїть у кадрі в футболці з красномовним написом «USSR». Чи був покараний РФС (Російський футбольний союз) за образу більше десяти країн та пропаганду комуністичного режиму, який в більшості країн прирівняний до нацистського?

Відповідь, на жаль, очевидна. І поки країни, на кшталт нашої, отримують величезні штрафи та матчі за порожніх трибун за власні національні символи, «футбол поза політикою» дарує президенту РФ футболку брендовану FIFA – органом, який мав би об’єднувати усіх навколо гри №1. Поки ж вони здатні об’єднати українців у одноголосній оцінці своєї організації.

На щастя, нам не довелось на ділі переконуватись як би виглядала Хорватія без Віди, а штраф Вукоєвича висловила бажання взяти на себе ФФУ. Тепер залишається дізнатися відповідь на два питання: чи стануть «картаті» вперше в своїй історії найкращими на планеті та чи присвятить Домагой Віда і цю перемогу українцям?

Тарас Жеребецький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ