Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФК "Карпати": футбол зі сльозами

Вчергове забути про першу шістку та боротися за збереження прописки. Кореспондент Гал-інфо аналізує виступи львівських «Карпат» в українській Прем’єр-лізі.
Львівські "Карпати" обіграли подтавську "Ворсклу" з рахунком 2:1. Фото: ФК ʺКарпатиʺ

Сто днів на посаді. Заведено вважати, що це – благодатний час, щоб підбивати перші підсумки. Третього вересня Роман Санжар відкрив нову сторінку у власній тренерській кар'єрі, очоливши львів'ян, а 12 грудня якраз виповниться тих сто днів на новій посаді для Романа Санжара. Чого ж досягнули тренер і команда та чи чекати вболівальникам на міцну атакувальну «зелено-білу» команду?

Результати

Стартував Роман Санжар у «Карпатах» з перемоги: у матчі 7 туру була бита «Ворскла». Полтавчан тоді саме починало лихоманити після непоганого старту. Між перемогою над «Колосом» наприкінці листопада та попереднім матчем з переможним результатом пройшло більше трьох місяців.

Повернімося до «Карпат». За десять турів, що минули між двома матчами з полтавчанами, львів’яни виграли аж... 0 (!) разів. Лише 3 нічиї, зокрема вирвані наприкінці ігор з «Маріуполем» та «Динамо», та 7 поразок. Різниця м’ячів – 8:22. Більше, ніж два пропущених голи в середньому за гру. І це можна було би пробачити, якби команда грала в суператакувальний футбол, де головним принципом є «ви заб’єте скільки зможете, а ми – більше», але ж ні. Ще важливим фактором є те, хто забиває голи і як. Єдиним взяттям воріт від нападника став гол Бойчука в матчі проти «Десни».

Гравці

Когось ще дивує літнє засилля клубу новачками? Покупка маловідомих гравців щоразу сприймається як той факт, що селекційна служба «Карпат» має широку базу гравців та вміє знаходити нові імена. А вже ближче до зими виявляється, що це – вистріли навмання. Адже вибірка з двох десятків футболістів обов’язково дасть 1-2, хто зможе затриматися в клубі. З першої латиноамериканської хвилі таким виявився Ді Франко. Хто з групи «Літо2019» залишиться в клубі – питання, на яке поки немає однозначної відповіді. Непогано виглядав Жоао Дженнінгс, при діях на чужій половині поля результат міг принести Марвін Мартінш, але в обороні він часто «привозив». Окремі гравці вже покинули клуб: швидкий відхід Франьо Прце чи Мелвіна Лоренцена взагалі важко коментувати. Чи варто звинувачувати в цьому Санжара? Ні, адже він прийшов вже після закриття трансферного вікна.

Проте, йому можна дорікнути, адже «бачили очі що купували». Очоливши клуб, Роман Санжар розумів, що, як мінімум до зими, доведеться працювати саме з цими гравцями. Єгор Назарина — крапля позитиву в цьому морі розчарувань. Він – найкращий бомбардир команди в сезоні. І цілком можливо, що по закінченню сезону українець вдруге відправиться підкорювати закордонний чемпіонат. Зараз права на хавбека належать бельгійському «Антверпену», але у «Карпат» є можливість викупу гравця. Тож «леви» зможуть заробити на перепродажі Назарини вже влітку. Лише б він продовжував грати так, як в останніх турах.

«Внутрішня кухня»

Олег Смалійчук – ім’я, кожен твіт якого, кожен пост в соцмережах стає інформаційним приводом. Їхні з відомим футбольним журналістом Віктором Вацком перепалки в соціальних демонструють те, що між менеджментом різних періодів існують недомовки. А відхід з клубу функціонерів, зміна політики клубу кожні півтора-два роки свідчить про нездорову атмосферу в клубі загалом.

І нехай від фрази про те, що вболівальники це — вівці, минуло вже достатньо часу, кількість людей на трибунах не більшає. Це — наслідок просто гримучої суміші з поганих результатів, незрозумілих покупок та дивних дій керівництва. Іншими словами, вболівальники просто не бачать сенсу відвідувати матчі клубу, що не має чіткої стратегії та планів на майбутнє.

Майбутнє

Є два шляхи, один з яких передбачає збереження місця в найвищому дивізіоні українського футболу, а інший – виліт в Першу лігу.

Шлях 1. Взимку для підсилення команди запрошують кількох гравців з досвідом гри в Україні та виступами за команди Романа Санжара. Відхід від декларованого атакувального футболу та максимальний фокус на результат. У матчах другої шістки, як показує досвід кількох попередніх сезонів, часто є команди, які відбувають номер, відверто дограючи сезон на холостих обертах. Здобутий в цих іграх результат з великою ймовірністю стане достатнім очковим багажем для того, щоби не вилетіти. Адже плей-оф з командою Першої ліги є небажаним через велику концентрацію сильних і зіграних команд в другому за силою дивізіоні українського футболу.

Шлях 2. Клуб відмовляється від запрошення нових гравців та вибудовує довгостроковий план з розвитку клубу. Не декларувати новий курс, а справді почати його втілювати. Разом з тим варто переосмислити і роль головного тренера. Варто змиритися з фактом, що повернення в найвищий дивізіон може не відбутися. Змиритися з тим, що результат відійде на другий план. Натомість, зосередитися на максимальній комерціалізації проекту в майбутньому. Дитячу академію довести до рівня, за якого щороку можна буде заробляти на продажі власних вихованців. Зменшення зарплатної відомості гравців можна використати задля тестування та впровадження справді активної роботи з вболівальниками. Проте, є одне важливе але. Такий розвиток подій передбачає факт дотаційного фінансування від власника. А «Карпати» лише нещодавно заявляли про те, що клуб може зникнути з футбольної мапи України. Тому «Шлях 2» зараз є радше утопією.

Фанатам «Карпат», під час такої невтішної серії без перемог, можна побажати лише одного: зліться, але не переставайте любити.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ