Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФК «Рух»: що чекати вболівальникам?

«Рух» - команда, яку львівським вболівальникам футболу представляти не варто. Винниківська команда завжди перебуває в епіцентрі уваги, і, що цікаво, не тільки на футбольному полі, а й поза ним.

Про «Рух» більше, ніж достатньо говорять, а ще більше пишуть. Особливий пік уваги до футбольного клубу з маленького міста з великим серцем припав ще на чемпіонат області, де команда завдяки президенту Григорію Козловському запрошувала колишніх досвідчених гравців, в тому числі і з Прем’єр-ліги України, і своєю грою демонструвала високі результати, а саме кілька років поспіль ставала чемпіоном Львівщини. Ще більше про «Рух» в усіх куточках України заговорили тоді, коли президент клубу у чемпіонат області запросив зіркових екс-«динамівців» Олександра Алієва та Максима Шацьких.

Успішно «Рух» виступав і у чемпіонаті України серед аматорів, де три роки поспіль ставав фіналістом турніру, а у 2013 році став найсильнішою аматорською командою України.

Про перехід у професійний футбол вболівальники говорити достатньо, мовляв, що до цього рівня команда доросла уже давно, а все ще залишається в аматорах. Врешті-решт  президент «Руху» прийняв виклик другої ліги, так і не дочекавшись логічного поділу на бодай на дві зони за географічним принципом. Що цікаво, перехід у професійний футбол Григорій Козловський прийняв буцімто після того, як на кілька місяців «зав’язав» з футболом. Хто детально слідкував за виступами «Руху» ще на аматорському рівні, той пам’ятає момент, коли президента клубу особливо розлютила поразка його команди у меморіалі Ернеста Юста від львівської «Погоні» (0:2). Тоді президент «Руху» сказав, що перестає фінансувати футбол, а відтак команда на певний період часу залишилася «сиротою».

Якщо відверто, то кожен з гравців «Руху» підсвідомо розумів, що рано чи пізно Григорій Козловський повернеться у футбол, адже сильного його любить і ним живе, а відтак ніхто (!) з футболістів не покинув команду, і тим більше в той час, коли в команді не було того фінансування, що було раніше. Чимало фахівців не приховували свою думку, що  це так зване затишшя перед великою бурею. Така думка виправдала себе повністю, адже Григорій Козловський повернувся у футбол і одразу заявив про перехід команди на професійний рівень.

Неозброєним оком було помітно, що «Рух» не те, що підготовлений до професійного футболу, а й одразу команда налаштована вийти до першої ліги. Зрештою, це й не дивно, адже Григорій Козловський завжди ставив максимальні завдання перед командою на усіх рівнях та в усіх турнірах. Перед «Рухом» у другій лізі було поставлене завдання не тільки підвищитися у класі максимально швидко, а й вибороти перше місце і відповідно золоті медалі.

Для виконання цих завдань перед клубом були створені усі умови: влітку до команди перейшли відомі футболісти: Борис та Григорій Баранець, Володимир Бідловський, Станіслав Чучман та повернувся з-за кордону Святослав Козловський. Перше коло під керівництвом Романа Гданського «Рух» пройшов доволі рівно, команда регулярно перебувала в лідерах, і навіть очолювала турнірну таблицю.

На друге коло чемпіонату «Рух» уже вивів новий головний тренер – Руслан Мостовий. Відомий у минулому футболіст повів «Рух» до першої ліги, маючи ще більше підсилений склад. У зимове міжсезоння гравцями «Руху» стали Іван Білий, Євген Бохашвілі, Юрій Копина, Святослав Зубар та Юрій Габовда. Взимку команда попрощалася з нападником Олегом Шептицьким та півзахисником Романом Івановим. Останній доволі несподівано для багатьох вирішив завершити кар’єру футболіста у 23 роки.

Пройшовши навчально-тренувальні збори у Винниках та Туреччині, «Рух» так і не зміг виконати поставлене завдання керівництвом – перше місце. Команда вкрай невдало грала на виїзді, загубивши при цьому дуже багато очок. Та навіть невдала гра на виїзді для команди Руслана Мостового залишала чимало надій та шансів, оскільки конкуренти «Кремінь» та «Жемчужина» втрачали очки і у матчах вдома, і на виїзді. Ключовою для «Руху» стала втрата очок в Одесі у матчі з «Реал Фармою». Після результату 1:1 стало зрозуміло, що «Рух» кваліфікується до першої ліги не з першого, а з другого місця.

Якби не було, результат «Руху» з однієї сторони і приємно вразив, а з другої виявився доволі очікуваним. Тепер команда гратиме у першій лізі, і цілком ймовірно отримає завдання знову ж таки потрапити «з корабля – на бал», а саме з першої ліги – у Прем’єр-лігу. Ймовірно, саме таке завдання і буде озвучено футболістам на майбутній сезон, незважаючи на реальну складність його виконання.

У період літнього міжсезоння найбільше вболівальників, ймовірно таки, цікавить трансферна політика клубу: хто піде з команди, і хто прийде на заміну цим футболістам? За інформацією Гал-інфо з надійних джерел, команду уже покинуло чимало гравців і клуб уже готовий підписувати нових виконавців.

Ще по ходу минулого сезону з головним тренером команди не заладив захисник Володимир Федорів. Відомий футболіст покинув «Рух» ще під час другого гола у другій лізі. Ще один захисник Віталій Романюк вирішив завершити кар’єру футболіста і перейти на тренерську роботу. Подейкують, що Віталій Романюк, попри роботу у тренерському штабі «Руху», гратиме уже на обласному рівні за одну з команд Прем’єр-ліги. За неофіційною інформацією, професійну кар’єру завершив Андрій Кікоть. Незважаючи на це, Андрій залишиться працювати у структурі клубу. Кращої футбольної долі також шукатимуть захисник Андрій Баглай, півзахисник Володимир Садоха та нападник Олексій Омельченко.

Завершив свою роботу у Винниках і багаторічний помічник Мирона Маркевича у «Металісті» та «Дніпрі» Олександр Іванов. Клуб подякував фахівцю за якісну роботу. Олександр Іванов у «Русі» був тренером-консультатом. У тому, що «Рух» у дебютному сезоні вийшов до першої ліги, є також і його заслуга. 

Щодо інших гравців «Руху», то все остаточно стане на свої місця після навчально-тренувальних зборів, які команда проведе у Винниках. Ймовірно таки, з теперішніх гравців «Руху» ще хтось покине команду. Усе залежить від того, як себе проявлять потенційні новачки команди на зборах, і чи будуть підписані з ними контракти. Мова йде не тільки про захисників, півзахисників та нападників, а й про воротаря. За неофіційною інформацією, Юрій Шевчук у «Русі» може скоро стати тренером воротарів.

Щодо новачків команди, то з величезною ймовірністю контракти з «Рухом» підпишуть захисники Володимир Заставний, Ігор Дуць, Василь Білий та півзахисник Микола Буй. Цими трансферами «Рух» ще раз може підтвердити незмінну свою політику – «Рух» робить ставку на місцевих футболістів і з ними будує плани на майбутнє.

У Винниках команда збереться через кілька днів. Після медогляду гравці з усіх сил готуватимуться до старту чемпіонату у першій лізі, який запланований на 15 липня.

Юрій Ромась, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ