Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Галина Мельник: Напередодні Олімпіади часу на відпочинок немає

Вже завтра у Парижі стартує рейтинговий турнір від World Karate Federation – етап Прем’єр Ліги. Напередодні нам вдалося поспілкуватися з призером Європейських ігор та чемпіонкою Європи у командному куміте.

Члени збірної України, зокрема семеро представників Львова, теж візьмуть участь у змаганнях, які можуть підвищити їхні шанси на потрапляння у Токіо. Олімпійські Ігри-2020 – перші, на яких буде представлене карате. Про свій тренувальний графік, форму в Олімпійський рік, а також мікроклімат у збірній України розповіла Галина Мельник, представниця жіночого куміте у ваговій категорії до 68 кілограм.

Ви розпочали 2020 рік  з бронзової медалі на етапі Серії А у Чилі. Як оціните суперників та власну форму на початок Олімпійського року?

— Склад учасників зазвичай незмінний від етапу до етапу, адже рейтингові бали необхідні всім. Серія А – етап Кубка світу, тож і географія у нього відповідна: збираються учасники зі всіх куточків планети. Що ж до своєї форми, то зараз задоволена нею. Була проведена відповідна підготовка, звичний мені тренувальний процес, тож до змагань у Сантьяго, столиці Чилі, я була готова.

До початку Олімпіади залишається півроку. Скільки ще змагань, напередодні Токіо-2020 є у вашому календарі?

— Залишилося ще шість стартів. Більшість з них припадуть на етапи Прем’єр-Ліги.

Чи є якісь суттєві відмінності між етапами Серії А та Прем’єр-Ліги?

— Ні по організації, ні по виступах різниця не є відчутною. Єдина відмінність – допуск учасників. На змаганнях Серії А участь може брати будь-який спортсмен, а от для потрапляння на етапи Прем’єр-Ліги необхідно входити до ТОП-100 у своїй ваговій категорії.

Як оцінюєте власні шанси пробитися на Олімпійські ігри та як відбувається відбір до Токіо?

— Туди дуже важко потрапити. Наприклад, у нашій об’єднаній категорії «-68кг» та «68+кг» буде лише десять спортсменів. Четверо потраплять у Токіо за загальним рейтингом, ще одна ліцензія передбачена для представниці Японії. Чотири путівки розіграють на спеціальному турнірі у травні. Ще одна ліцензія дістанеться комусь за рішенням спеціального комітету. Тут велику роль відіграє географічний принцип. Може відібратися спортсмен з досить слабкого регіону. Словом, комусь може дуже і дуже сильно поталанити. Але як саме відбуватиметься реалізація ось цієї десятої путівки мені не відомо.

Напередодні Олімпійських Ігор тренувальний процес якось змінився? Можливо, доводиться більше часу приділяти підготовці.

— Та ні, тренувальний процес іде в абсолютно звичному режимі: тренуємося двічі на день. Так, розуміємо, що до тренувань потрібно ставитися зараз ще більш відповідально, ніж зазвичай, адже розуміємо що стоїть на кону. Але про якісь зміни у звичних для нас тренуваннях говорити не доводиться.

У багатьох представників різних видів спорту є цілі ритуали, які вони проводять перед відповідальними змаганнями або ж просто забобони, які супроводжують їх навіть на тренуваннях. Як у вас із цим?

— Забобони? Ні, немає такого.

Зараз гаряча пора для тих, хто ще не вирішив питання зі здобуттям олімпійської ліцензії. Чи вистачає часу на відпочинок між турнірами, перельотами та тренуваннями?

— По правді кажучи, часу на відпочинок фактично не залишається. Графік дуже завантажений. Якщо повертаємося з якихось змагань вдень, то вже ввечері відправляємося на чергове тренування. Відновлення відновленням, а тренувальний процес зараз зривати небажано, тому доводиться трохи потерпіти.

За межами татамі підтримуєте зв’язок  зі спортсменками з інших країн?

— Не назвала б це дружбою чи товаришуванням, але можемо час від часу переписуватися у соціальних мережах. Цікавимося справами одне одних, запитуємо що нового. У збірній України ситуація інша. Тут ми усі дружимо з усіма. У нас панує хороша атмосфера, всі підтримують один одного на змаганнях та за межами залу, що неабияк допомагає.

Не секрет, що спортсменам можуть надходити пропозиції про зміну громадянства. Лідерка рейтингу у вашій ваговій категорії «-68» Ірина Зарецька свого часу змінила збірну України на команду Азербайджану. Чи були схожі пропозиції у вас та чи роздумували колись над цим питанням?

— Якщо чесно, то таких пропозицій мені не надходило. Та я навіть не бралася би їх розглядати. Я виступаю за збірну України, виступаю під нашим синьо-жовтим прапором. І змінювати щось не збираюся.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ