Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ганьба за півмільйона. Як вмирають «Карпати»…

Що твориться у «Карпатах», від яких, по суті, залишилася одна назва?

Звідки у нового президента клубу гроші на стимулювання суперників «Руху» у Першій лізі, якщо офіційний сайт команди стверджує: немає грошей на виїзди в УПЛ? Вболівальників «зелено-білих» розіграли? Клуб займається непотрібним шантажем чи тролінгом в той час, коли автоматично знімається з Прем’єр-ліги після двох поспіль не виїздів на матчі? Ми ж спробуємо, принаймні, з’ясувати передумови чи логіку такої поведінки.

Вболівальників «Карпат» розіграли

Після заяви Олега Смалійчука про 500, а згодом 600 тисяч гривень за перемогу над «Рухом» командам Першої ліги та відкидання допомоги від Григорія Козловського та інших бізнесменів, про яких президент «жовто-чорних» згадував у своєму відео, стає зрозуміло: у «Карпатах» знайшлися б гроші на виїзд до Маріуполя. Інформація на клубному сайті, що нібито клуб немає грошей не виїзд до Маріуполя, швидше за все, не відповідає дійсності. Останні події, без перебільшення, болючий удар для багаторічних вболівальників колись успішної команди. Та й стосовно президента «Руха» Григорія Козловського, який неодноразово самотужки допомагав вирішувати проблеми «Карпат», такий тролінг з мотивацією суперників «Руху» у Першій лізі, як мінімум недоречний, тим більше в той час, коли «зелено-біла» команда реально вмирає.  

Також потрібно згадати і про борги «Карпат», які не дозволять команді отримати атестат на наступний сезон. Звичайно, дивно, що цей атестат видавався раніше, адже борги «Карпат» не взялися нізвідки, а тягнулися роками. Повторна неявка на матч з «Маріуполем», про яку було відомо заздалегідь, стала другою, а тому найближче засідання КДК лише формальність, а його рішення буде очевидним – виключити ФК «Карпати» зі складу учасників УПЛ. Можливо, клуб взагалі позбавлять професійного статусу.

Чому «Карпати» вирішили підставити «Рух»?

З іншої сторони, якось інакше оцінювати висловлювання президента «зелено-білих» Олега Смалійчука важко. Якщо це – якась наперед спланована піар-акція, де кожен учасник знає свою роль, то після її закінчення усі без винятку повинні стоячи аплодувати всім дійовим особам. Та зізнайтеся самі собі: ви вірите у саме такий розвиток подій?

Набагато більш ймовірно, що новоспечений президент «Карпат», який прийняв клуб у далеко не найкращі часи, міг сприйняти історію з допомогою «зелено-білим» як спробу «попіаритися» на проблемах інших, або й того більше – розхитати довіру до нього як офіційного представника клубу. Звідси і інформація про нібито сплачений «Карпатами» штраф «Руху» за невикористання офіційних м’ячів у Першій лізі, і 600 тисяч іншим командам і все інше. Та наскільки це все може бути спробою «попіаритися» на проблемах «левів»?

Пригадуєте серпень 2018? Тоді у «Карпат» склалася непроста ситуація, адже на клубі висів борг перед ексфутболістом Володимиром Гудимою. І залагодити цю справу допоміг саме Григорій Козловський. Опісля він не використовував цю справу задля свого піару, то чому ж повинен робити це зараз? Відтоді його «Рух» закріпився на вершині Першої ліги та сам претендує на вихід в УПЛ. Тож чи потрібно йому мати якісь важелі впливу в іншому клубі? Висновки зробіть самі.

Зникнення та повернення з того світу: українські реалії

Перші ластівки були ще задовго до «Карпат». Пригадуєте історію зникнення «Кривбасу»? Тоді про зникнення клубу було відомо заздалегідь, однак футболісти знайшли в собі сили та дограли сезон до кінця, розуміючи що продовження не буде. Куди гірше справи йшли у запорізького «Металурга». У своєму останньому сезоні в УПЛ у команди не було коштів на організацію домашніх матчів, тому навіть їх доводилося грати на чужих полях. Той сезон запоріжці не дограли, а відновлена команда, створена на базі аматорського «Росо Нерро» досі не здобула великих перемог і знаходиться в підвалинах Першої ліги. Історії зникнення харківської та дніпровської команд, які були вагомими силами в українському футболі, є добре відомими. Лише з невеликою відмінністю: якщо у Харкові було вже декілька спроб замінити «Металіст» іншими командами, а Ярославський не полишає ідеї відродити ту саму команду, то у Дніпрі ніхто, окрім СК «Дніпро-1» не здобув вагомих результатів. Сторічний «Дніпро» покинув професійний футбол як тільки звідти пішли останні активи – гравці, яких можна було продати, а фанатський «Дніпро 1918» призупинив своє існування вже через кілька місяців після зародження.

Що ж чекатиме львівські «Карпати»? Чи дозволять борги, які, очевидно, нікуди не зникнуть, грати у Першій лізі? Чи не краще було дограти сезон, засвітивши кількох молодих гравців, з шансом на їх подальший продаж та поступове закривання боргів? Чи не буде з нового сезону у нас декілька «Карпат»? Ці питання залишаться без відповіді. Зараз же маємо лише факт: за декілька днів «зелено-білі» безславно покинуть найвищий дивізіон чемпіонату України…

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ