Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Історія, яка вражає. Сімсот кілометрів з прапором в руках

Ярослав Козак – львів’янин, який до 30 років підняття прапора України у Львові організовує пробіг. За 23 дні він бігом подолає понад 750 кілометрів тринадцятьма районами Львівщини. Історія, яка справді вражає. Особливо зважаючи на те, що йому 64 роки.

Як взагалі у Вас з’явилася ідея організовувати такого роду пробіги?

Конкретно цей проект у мене лежав у шухляді давно. І от, як моя ідея співпала з такою датою, взявся за її реалізацію. Раніше, коли у Львові закладали пам’ятник Тарасу Шевченку, то ми з друзями-бігунами долали маршрут Канів-Львів, несучи сюди землю з могили Кобзаря. Також до дня Злуки організовували пробіг Київ-Львів. Загалом за моєю спиною вже з десяток таких заходів.

Як з’явилася ідея цього конкретного пробігу?

Я є депутатом першого демократичного скликання міської ради, яке й прийняло рішення про підняття 3 квітня українського прапора у Львові. Цього року буде 30 років, до яких буде приурочений цілий ряд заходів. Оскільки маю досвід організації різного роду пробігів, то вирішив поєднати усе разом: донести інформацію про річницю події, пропагувати національну символіку та здоровий спосіб життя. пробігши тринадцятьма районами Львівщини. Сумарно десь 750 кілометрів.  Також під час події буде проводитися збір коштів на лікування ветеранів АТО.

Який у Вас досвід та рівень підготовки? Адже пробігти таку дистанцію справа точно не з легких.

Професійно легкою атлетикою ніколи не займався, це радше хобі. Кожного року маю мету – пробігти у свій день народження стільки кілометрів скільки років мені виповнилося. Зараз мені 64. Свого часу також брав участь у пробігу довкола України, це приблизно 4000 км естафетного бігу, а також пробігу Москва – Париж. Тож думаю, що і довкола Львівщини вдасться пробігти. За день в середньому потрібно долати по 34 кілометри.

Чому маючи таку силу волі і бажання Ви не займалися легкою атлетикою професійно?

Справа в тому, що до усвідомлення і переходу на саме такий спосіб життя я дійшов десь у 30 років. Все через спілкування з Костянтином Савєльєвим. У 1989 році він подолав Московський марафон за 4 години та 21 хвилину у віці 76 років. Що цікаво: максимально дозволеним віком було 75 років, а йому видали персональний дозвіл на участь.  Надихнувшись його прикладом, вирішив й сам почати займатися спортом регулярно. Вважаю, що людина має набагато більше можливостей, ніж використовує. Кожен марафон для мене – спосіб довести, собі в першу чергу, що я на щось та й здатний.

Як відбуватиметься сам забіг?

Всю дистанцію долатиму з великим українським прапором в руках. Так, до речі, роблю і на всіх забігах в Україні, у яких беру участь. Деколи після фінішу люди зізнаються, що наш стяг ставав однією з причин бігти далі і не здаватися.

Хто допомагає у реалізація цього проекту?

Львівська міська рада допомагає з інформаційною підтримкою, різного роду афішами, буклетами. Теж долучилося й Управління фізичної культури та спорту ЛОДА, надавши матеріальну підтримку. Підтримку щодо харчування і проживання частково взяла на себе Федерація легкої атлетики Львівської області. Також зі мною буде машина супроводу. Той, хто допомагатиме мені, буде всім: кухарем, агітатором, підтримкою по трасі. Також місцеві жителі у різних районах Львівщини допомагатимуть мені з харчуванням та проживанням.  

Коли Ви фінішуєте?

Старт, як і фініш буде біля Ратуші в центрі міста. Стартуємо вже завтра, 12 березня, о 10 годині. Фінішуємо 3 квітня, власне на день підняття прапора. Чи готовий до якихось погодних несподіванок? Якщо піде дощ, то це тільки на руку – легше бігтиметься, а спеки, яка б не дозволяла бігти, у березні чекати не варто.

ТРИВАЛІСТЬ ЗАБІГУ – 23 ДНІ

ДОВЖИНА ЗАБІГУ – 747 КМ

СТАРТ І ФІНІШ – ПЛОЩА РИНОК

1 День, 12 березня, Львів – Жовква (30 км, початок о 10:00)

2 День, 13 березня, Жовква – Рава-Руська (35 км)

3 День, 14 березня, Рава-Руська – Белз (43 км)

4 День, 15 березня, Белз – Сокаль (34 км)

5 День, 16 березня, Сокаль – Радехів (46 км)

6 День, 17 березня, Радехів – Лопатин (21 км)

7 День, 18 березня, Лопатин – Броди (30 км)

8 День, 19 березня, Броди – Золочів (39 км)

9 День, 20 березня, Золочів – Перемишляни (37 км)

10 День, 21 березня, Перемишляни – Бібрка (26 км)

11 День, 22 березня, відпочинок

12 День, 23 березня, Бібрка – Ходорів (36 км)

13 День, 24 березня, Ходорів – Жидачів (20 км)

14 День, 25 березня, Жидачів – Стрий (30 км)

15 День, 26 березня, Стрий – Сколе (39 км)

16 День, 27 березня, Сколе – Мохнате (42 км)

17 День, 28 березня, Мохнате – Турка (43 км)

18 День, 29 березня, Турка – Старий Самбір (45 км)

19 День, 30 березня, Старий Самбір – Самбір (20 км)

20 День, 31 березня, Самбір – Мостиська, (40 км)

21 День, 1 квітня, Мостиська – Яворів (33 км)

22 День, 2 квітня, Яворів – Івано-Франкове (32 км)

23 День, 3 квітня, Івано-Франкове – Львів (26 км)

Богдан Пастернак, Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ