Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Кіокушинкай карате: про перемоги і досягнення на Кубку Європи

4-5 грудня місті в місті Каунас (Литва) пройшов Кубок Європи з кіокушинкай карате серед дорослих у розділах ката і куміте та абсолютний Кубок Європи з фул-контакт карате (абсолютна вага без поділу на вагові категорії).

Про перебіг цих змагань та перемоги львівських спортсменів клубу “Канку” йшлося під час пресконференції у пресцентрі Інформаційної агенції Гал-інфо.

Сергій Мутін, президент і тренер клубу “Канку”:

Сергій Мутін

- Цей Кубок Європи був кінцевим етапом відбору на чемпіонат світу, який наступного року відбудеться в Польщі. Перший етап відбору ми пройшли влітку в місті Тбілісі (Грузія). Збірна України в розділі ката здобула перше командне місце, а загальне в розділі куміте та ката — друге місце серед дорослих. Це історичне досягнення, бо до цього нашим найвищим досягнення серед дорослих було третє командне місце. У складі збірної були спортсмени з усієї України (22 учасники). Декому не пощастило зі жеребкуванням, бо зразу потрапив на фаворитів, дехто, можливо, припустився якихось технічних помилок, та загалом усі боролися достойно.

У нас хороша внутрішня конкуренція, а звідси й досягнення наших спортсменів. Тому я завжди кажу, що це не тільки досягнення членів нашого клубу, а загалом усієї української федерації, у тому числі і Львівської обласної федерації, тому що ми тут постійно конкуруємо на змаганнях, покращуємо свій рівень, ставимо вищу планку і завдяки цьому маємо такі хороші результати.

На Кубку Європи ми виступили досить вдало, можливо, хотілось би виступи ще краще, але можу сміливо сказати, що хлопці і дівчата виконали максимально свою роботу, і ми отримали ще дві ліцензії у складі збірної України. Загалом Україна отримала сім ліцензій на чемпіонат світу, із них чотири здобула Львівщина. Результат, який говорить сам за себе.

Хочу відзначити виступ наших молодих спортсменів. Анастасія Пришляк спробувала себе в дорослому розряді і в категорії до 50 кг стала чемпіонкою, а також здобула третє місце в розділі ката. Це великий успіх, тому що різниця між молодіжним і дорослим розрядами відчутна. Ми повторили виступ наших колег зі Львівської обласної федерації, які на чемпіонаті Європи у Тбілісі посіли перше командне місце в розділі ката, а цього разу, на жаль, не змогли поїхати на ці змагання. Та ми підтримали цю естафету, і спортсмени клубу “Канку” стали першими у Європі в розділі командного ката.

Ковальчук Ярослав, який уже був чемпіоном Європи в розділі ката, цього разу став другим, хоча тут не обійшлося без суддівських моментів. Але це тільки додасть нам сил і наснаги працювати ще наполегливіше. Палій Северин уперше посів перше місце серед дорослих. До того він був чемпіоном серед юніорів і серед молоді, а зараз підкорив нову вершину.

Випадковостей не буває: усі ці спортсмени справжні фанати, багато тренуються. У спорті вищих досягнень буває певне везіння, але в цьому випадку це насамперед робота. Усі працювали і заслужили на такий результат.

Маю надію, що ми добре підготуємося і так само успішно виступимо на чемпіонаті світу. Попереду ще декілька стартів, наприкінці грудня буде Кубок України, де ми ще раз перевіримо свої сили, будуть ще змагання під чемпіонат світу. А основна ціль — привезти у 2022 році нагороди з чемпіонату світу.

Мені як тренеру приємно відзначити, що в нас зараз проходить певна зміна поколінь. У нас є топові спортсмени, але зараз підтягується молодь, яка тільки показує себе на дорослому рівні.

На Кубку Європи змагалося понад 200 спортсменів із 19 країн. Зібралися топові спортсмени з високим рейтингом, а ми з нашою молодою командою добилися хороших результатів.

Олександр Король, президент Національної федерації кіокушинкай карате України:

Олександр Король

- Цей рік для нас надзвичайно вдалий. Ми вже робимо в Гал-інфо третю пресконференцію за підсумками наших виступів. Перша була в липні після чемпіонату Європи, де ми показали хороші результати. Гаврилець Тарас і Лемішко Богдан посіли третє місце в розділі куміте і потрапили до складу збірної України. Менше ніж місяць тому ми давали пресконференцію після чемпіонату Європи в Румунії серед юнаків, юніорів і молоді, на якому збірна України здобула перше командне місце, і знову ж таки львів’яни в ній здобули багато призових місць. І от тепер на Кубку Європи збірна України показала дуже хороший рівень, а львів’яни у її складі знову були серед найкращих. Представники з інших країн Європи підходили до нас і казали, що ми з кожним змаганням виступаємо все сильніше, вони бачать прогрес збірної України. Це результат важкої праці спортсменів на тренуваннях, це плідна праця тренерів, які їх готують, і загалом праця Федерації кіокушинкай карате України. У наступному році ми старатимемося ще покращувати свої результати. І якщо привеземо з чемпіонату світу якусь нагороду, будемо щасливі, бо на чемпіонатах світу ми ще нагород не мали.

Наталя Мутіна, майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка Європи:

Наталя Мутіна

- Під час підготовки до турніру в нас було по два-три тренування в день. Нам завжди виділяли зал, ми приходили і тренувалися. За це хочу подякувати керівництву клубу. Приємно усвідомлювати, що ти є частиною такої національної збірної. Це, напевно, мрія багатьох спортсменів. Я радію за всіх наших хлопців і дівчат, які піднялися на найвищі турнірні щаблі. Ми вкотре підтвердили статус спортивної столиці України, і від цього ще приємніше.

Ярослав Ковальчук, майстер спорту міжнародного класу, друге місце на Кубку Європи-2021 в індивідуальному ката, перше — у командному ката:

Ярослав Ковальчук

- Приємно відзначити, що збірна України вкотре показала, що має талановитих і професійних спортсменів, приємно слухати Гімн України на змаганнях. Ми довго готувалися до цих турнірів, реально багато затратили і здоров’я, і часу, тому кожен результат, який ми зараз показуємо, заслужений. Можливо, комусь навіть трохи не пощастило, хтось десь трошки недопрацював, але загалом наш результат дуже хороший. Хотілося після виступу нашої збірної в Румунії показати також хороший результат, тому що виступали молоді спортсмени, хотілося довести, що ми від них не відстаємо, щоби вони мали на кого рівнятися. А загалом дуже приємно, що після змагань є нагода зібрати пресконференцію і розказати про наші успіхи. Ми стараємося, щоби Львів і Україна були відомі на весь світ. Будемо намагатися показати ще кращий результат. Сподіваюся, що збірна України привезе з чемпіонату світу нагороди, а найкраще — золоті.

Северин Палій, перше місце на Кубку Європи, володар нагороди найкращому спортсмену турніру:

Северин Палій

- Завдяки спортивному клубу “Канку” я маю можливість тренуватися і розвиватися. Я довго готувався до цих змагань, поставив собі ціль і дуже радий, що досягнув її. Хоча зробити це, чесно кажучи, було важко. У мене була одна з найбільших категорій. Я провів чотири поєдинки, і на відміну від виступів серед молоді, не було такого, щоби я закінчував їх з оцінкою вазарі або іпон, тобто були поєдинки з продовженням. Наступні цілі поставлені — попереду чемпіонат світу, так що будемо готуватися.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ