Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Краса аматорського футболу

Аматорський футбол живий. При чому живий настільки, що йому може добряче позаздрити і професійний футбол. Фінал чемпіонату України серед аматорів, у якому зустрілися винниківський «Рух» та «Балкани» з селища Зоря, що в Одеській області, яскраво підтвердив ці слова. Він став окрасою усього чемпіонату і ще раз довів, що в аматорських командах грає чимало професіоналів.

Найприємніше, мабуть, те, що трибуни стадіону імені Баннікова у Києві були заповненими вщент. «Рух» привіз солідну групу підтримки до Києва, проте «Балкани» - ще соліднішу. Якраз і атмосфера на трибунах нагадувала солідне футбольне свято. Такій підтримці своїх команд могли б позаздрити будь-які колективи у Прем’єр-лізі України.

Стартові склади обох команд не здивували. Головні тренери обох команд Роман Гданський та Андрій Пархоменко випустили найсильніших своїх виконавців. Одразу було зрозуміло – зірковим екс»-«динамівцям» Алієву та Шацьких у цьому матчі буде непросто. Та якщо відверто, то непросто було кожній з команд. У фіналі прості ігри відбуваються дуже і дуже рідко.

Першу половину першого тайму гравці «Руху» провели невдало, однак саме номінальні господарі створили перший гольовий момент. Олег Шептицький після помилки захисника вирвався сам на сам з воротарем суперника, проте з гострого і практично нульового кута не зміг влучити у порожні ворота. Загалом, гра «Руху» у першій половині першого тайму не вдавалася зовсім. Гравці часто помилялися у простих ситуаціях, здебільшого захищалися, а от з атаками гра в команди Романа Гданського налагодилася лише у другій половині першого тайму. До цього номінальні господарі пропустили з сумнівного пенальті. На відеоповторі  цього епізоду чітко видно, що досвідчений Анатолій Опря малював фол після неіснуючого контакту з Андрієм Кікотем. Помилка арбітра з Києва Олексія Деревінського заставляла «Рух» прокидатися, оскільки Шевчук хоч і вгадав кут після удару Вадима Златова, проте від голу свою команду врятувати не зміг.

Що цікаво, той-таки Деревінський, до речі, син колишнього гравця «Металіста» та арбітра , не вказав на точку уже у протилежні ворота, коли хтось з гравців «Балкан» зіграв рукою у штрафному майданчику. Якби Деревінський дав пенальті у цьому епізоді, йому б вдалося хоч в якійсь мірі відновити справедливість на полі.

Ще одного разу з позначкою мінус відзначився Деревінський, коли спочатку зарахував, а потім відмінив гол гравців «Балкан» через атаку нападника на воротаря Шевчука. Радість гравців команди Андрія Пархоменка швидко розтанула, адже з бажаних та омріяних 0:2 стало 1:1. Алієв класно пробив зі штрафного метрів з 25-ти, Паламарчук відбив м’яч перед собою, а Шацьких був першим на добиванні.

При рахунку 1:1, здавалося б, гравці «Руху» перехопили інціативу. Від ще одного нокдауну «Балкани» врятував гонг Деревінського про завершення першого тайму. Сталося це після того, як Макара вивели сам на сам з Паламарчуком, але гравець «Руху» пробив у воротаря. Головний арбітр не дав навіть подати кутовий, при цьому не додавши навіть однієї хвилини до першого тайму. Зважаючи на затримки у першому таймі, два голи (а це мінімум по 30 секунд) арбітр зобов’язаний був додавати дві, а то й три хвилини.

Не менш складне продовження матчу було в Деревінського і у другому таймі. Напруга з кожною хвилиною росла, а досвідчені та зіркові гравці обох команд, в тому числі і ті, які перебували на лавці запасних, добряче пхали молодому та необстілярному арбітру за кожну помилку.

Другий тайм матчу, як і перший, не склався для «Руху». Здавалося, гравці «Руху» уже «перекусили» суперника, зловили свою гру, але на початку другого тайму сценарій Романа Гданського знову потрібно було переписувати. В одній з атак «Балкан» Костянтин Пархоменко завдав дуже складного удару для Юрія Шевчука метрів з 20-ти. Удар виявився настільки прицільним, що кіпер «Руху» зі своїм майже двометровим зростом не зміг дотягнутися до м’яча.

Якщо відверто, то цей гол серйозно переламав плани винниківчанам. «Балкани» з кожною хвилиною закривалися все більше і більше, а відповідно гравцям «Руху» було дуже несолодко ламати позиційну оборону суперника. До завершення гри гравці «Руху» володіли ігровою та територіальною перевагою, мали кілька моментів для взяття воріт, але у цьому матчі команді з Львівщини нічого змінити не вдалося.

Вийшовши втретє поспіль у фінал, «Рух» з зірковими Алієвим та Шацьких не став першою командою, якій вдалося стати чемпіоном України серед аматорів двічі поспіль. Натомість «Балкани», показавши дуже непоганий футбол і готовність дебютувати наступного сезону у другій лізі, вперше у своїй історії стали найкращими серед аматорів.

До речі, після гри президент «Руху» Григорій Козловський сказав, що готовий знову зустрітися з «Балканами». Цього разу уже у другій професійній лізі, де наступного сезону планують грати обидві команди.  

«Рух» (Винники, Львівська обл..) – «Балкани» (Зоря, Одеська, обл..)

Голи: Шацьких, 39 - В. Златов, 16 з пен.; К. Пархоменко, 55

"Рух": Шевчук – Романюк, Гурський, Бойко (Гусаковський, 69), Баглай (Дмитрух, 85), Костик (к), Алієв, Кікоть (Сергеєв, 61), Шацьких (Омельченко, 82), Макар (Іванов, 60), Шептицький

"Балкани": Паламарчук – Д. Пархоменко, Саламаха, М. Златов, Опря, Гаврилюк, К. Пархоменко, В. Златов (Полтавець, 82), Урсуленко (Є. Райчев, 90+2), О. Райчев (к) (Юречко, 83), Кирилов (Ільницький, 69)

Попередження: Костик, Шептицький, Алієв – Опря, О. Райчев, К. Пархоменко, Саламаха, Д. Пархоменко

Арбітр: Деревінський О.О. (Київ) Асистенти арбітра: Приступа С.А. (Київ) Петраков Є.О. (Київ); Четвертий арбітр: Заброда К.В. (Київ); Спостерігач арбітражу: Денисюк В.М. (Київська обл.)

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ