Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Луческу в «Динамо». «Браво Федерація»

Румунський спеціаліст знову в українському футболі. Чи добре це?

Відтепер 75 буде асоціюватися не лише з роком, в якому «Динамо» здобуло перший євротрофей, а й з віком головного тренера. Так, вже через 3 дні Мірчі Луческу виповниться 75 років. Поважний, можна навіть сказати ветеранський вік для представника тренерського цеху.

Моральна складова

Викрик «Браво федерація» з киданням шапки на газон пригадуєте? Звинувачення «Динамо» в тому, що біло-сині є фаворитами в очах арбітрів, а Валерій Лобановський  не є хорошим фахівцем, адже ніде за межами СРСР та України не показував результатів. Навіть, якщо ви про це забули, то фанати та колишні гравці «Динамо» - ні. Два ексдинамівці та володарі «Золотого м’яча» Ігор Бєланов та Олег Блохін кажуть, що це – відхід від принципів клубу та його історії. Олег Володимирович йде далі і каже, що не вболіватиме за клуб доки його тренує румунський спеціаліст. Не залежно від того буде результат чи ні. Фанати отримали змогу поспілкуватися з президентом клубу. Варто віддати Ігорю Суркісу належне: після такого неоднозначного рішення він не ховався, а вийшов порозмовляти з вболівальниками. Видно, що емоції були присутні в обох сторін. Звідси і фрази про «плювок в душу» від фанатів та «вх**рені 1.5 мільярди» від президента клубу.

Результати

Подивіться на результати, які демонстрував Мірча Луческу після відходу з «Шахтаря». Невдалий відрізок у «Зеніті», робота в збірній Туреччини, яку теж успішною не назвеш. Цілком можливо, що ще в «Шахтарі» його методи вичерпали себе. Це аж ніяк не говорить про те, що як тренер він закінчився. Це лише ставить питання: чи готовий він змінювати підходи, осучаснюватися у 75 років? Підбір виконавців у біло-синіх теж не для звичного футболу Луческу, тому доведеться підлаштовуватися.

У коментарі «Гал-Інфо» своєю думкою щодо призначення румунського тренера поділився ексгравець «Карпат» та тренер клубної академії Володимир Вільчинський:

«Людині скоро 75 років. Якщо подивитися чого він добився після періоду в «Шахтарі», то побачите провал з Туреччиною. Плюс в «Зеніті», де був підбір футболістів і купа грошей були більше виправдання, ніж результати. То судді погані, то команди не так грають, то поле горбате. Дуже важко зараз відповісти чи правильне це рішення, чи доцільне. Дуже нестандартне рішення від президента». Також зачепили й те для кого це призначення більш болюче – фанатів «Шахтаря» чи «Динамо»: «Та зрозуміло, що для киян. Не думаю, що в «Шахтаря» настільки розвинений фанатський рух. У «Динамо» вболівальників набагато більше. А донеччанам байдуже. Про Луческу там вже й могли забути».

Перспектива

У розмові з фанатами Ігор Суркіс підтвердив, що з Луческу в клуб приходить наукова група, адже наявна відстає. Що ж перший крок до визнання проблем клубу зроблено. Залишилося лише зізнатися у загальному бардаку в менеджменті клубу та робити кроки назустріч змінам.  Бо допоки в клубі рішення про трансфери приймають дві, три, а може й чотири розрізнені групи, ні про яку сталість та клубну філософію говорити не доводиться. Це плюс набагато скромніші фінансові можливості доводять, що значного кадрового підсилення чекати не варто. Може й на краще?   Адже замість грошей витрачених на Кадірі, Родрігеса чи Соля краще вкласти їх у ту ж команду менеджерів, а замість легіонерів підпускати до основи Цитаїшвілі, Лєднєва, Тимчика, Супрягу, Булецу та інших.

Щоправда, це йде в розріз з уявленням Луческу про свою роботу. Для нього один молодий виконавець з українським паспортом в основному складі – вже успіх. Згадайте лише як він носився з Віктором Коваленком.

Підсумок

 «Без результату йому буде дуже важко отримати прийняття. Знаєте, яким був головний трансфер «Шахтаря» у переможному єврокубковому сезоні? Арбітр півфінального матчу «Гамбург» – «Вердер». Жовті картки тоді отримали ті гравці бременців, які й мали: Хуго Алмейда та Дієго. І в фіналі не зіграли. Перемоги «Шахтаря» йшли не лише від тренерської роботи Луческу. Хоча й наставник він, варто визнати, непоганий», - ділиться власними думками про Мірчу Луческу Володимир Вільчинський.

Призначення Луческу викликатиме негативні коментарі та побоювання доти, допоки не прийде результат. І мова тут йде не про друге місце чи перемогу над «Шахтарем» в окремому поєдинку, а роботі на дистанції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ