Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Львівське дербі: чи "допоможе" "Карпатам" ФК "Львів"?

Вже завтра львівські команди завершать першу частину чемпіонату очною зустріччю.

Матч на стадіоні «Україна», який в цьому сезоні є домівкою для обох команд, розпочнеться о 14:00. Гру проведе 29-річний Віктор Копієвський з Кропивницького, який є арбітром Прем’єр Ліги з 2017 року.

У новій історії це – уже шосте протистояння команд на рівні УПЛ (двічі «Карпати» - «Верес» та вже вчетверте «Карпати» - ФК «Львів»). Статистика для «зелено-білих» невтішна: 0 перемог, 3 нічиї та 2 поразки з загальним рахунком 4:10. З тих, хто забивав у дербі, продовжити свою гольову серію можуть капітан «синьо-золотих» центрбек Сергій Борзенко та крайній півзахисник «зелено-білих» Геннадій Пасіч. Що цікаво, гравець «Карпат» відзначався в очних зустрічах не за свою сьогоднішню команду, а за рівненський «Верес», долучившись до розгрому з рахунком 1:6 у вересні 2017 року.

Березнева гра 2019 року, яка зібрала на трибунах більше, ніж дванадцять тисяч глядачів, мала набагато більшу вагу: мінімальна перемога «Львова» завдяки автоголу Аді Мегреміча дозволила їм потрапити у першу шістку. Щоправда, замахнутися на єврокубки не вдалося. Завтрашня гра, окрім боротьби за «синьо-золотий» чи «зелено-білий» Львів,  несе в собі невелику турнірну вагу. Перемога «Львова» дозволить їм відірватися від останнього місця, на якому залишаться «Карпати», та максимально наблизитися до 7 місця, яке в цьому сезоні дозволить поборотися за вихід у єврокубки. У випадку перемоги «зелено-білих» вони зможуть наблизитися на відстань однієї перемоги до іншого аутсайдера – «Олімпіка».

Про вболівальників

На львівське дербі команди включають свої ресурси аби привести на стадіон вболівальників і це добре. Шкода, що зазвичай це відбувається лише двічі на рік, власне на очні зустрічі, а не є частиною постійної практики клубів. Намагання отримати нових фанів через один єдиний матч схожий на найбільш архаїчний спосіб для того, аби освоїти плавання. Там кидають у воду зі сподіванням, що людина випливе, тут – закликають відвідати матч з надією на те, що їм сподобається гра і вони прийдуть знову. От тільки забувають, що може виникнути страх води чи відраза до такої гри й ні про яке повернення вже й мови бути не може.

Про добросусідство

«Карпати» та ФК «Львів» не люблять конкуренції. У сезоні 2008/09 «синьо-золоті», які на старті сезону несподівано обіграли «Шахтар», в останньому турі поступився «Карпатам» та вилетів у Першу лігу, припинивши існування з наступного сезону. Вболівальники «зелено-білих», які є прихильниками тези «одне місто – одна команда», тоді раділи так, ніби знову виграли медалі чемпіонату. Найбільш болючими уколами у відповідь можна назвати хіба що торішню поразку 0:1, яка дозволила «Львову» зайти у першу шістку, або ж 1:6 в матчі «Карпати» - «Верес». Все це наштовхує на думку, що добросусідськи налаштованого «Львова», який подасть руку та підтягне «Карпати» до інших команд у турнірній таблиці, чекати не варто.

Про форму команд

«Львів» після зимових не демонструє надвпевненої гри, але набирає очки. «Карпати» натомість вдало зіграли з СК «Дніпро-1» та непогано виглядали у порівнянні з ковалівським «Колосом». Значно гірше «зелено-білі» були в цю середу у грі проти «Олександрії». У завтрашній грі побачимо наскільки закономірними є результати команд. Букмекери, до слова, дають «Львову» мінімальну перевагу, називаючи фаворитом саме «синьо-золотих». 

Про центральні фігури

Минулий тур став бенефісом Богдана Сарнавського. Якби його команда не поступилася «Зорі» з рахунком 0:2, то два взятих пенальті, цілком ймовірно, дозволили б йому стати найкращим у турі. У «Карпат» цікаво буде спостерігати за зимовим новачком Матаром Діайє, який непогано виглядає за флангової гри та подач на стовпа. Не допоможе «зелено-білим» Єгор Назарина. Восени він був одним з найрезультативніших, а у 2020 поки тримає гольову мовчанку.

Про майбутнє львівського дербі

Цілком можливо, що наступного сезону Львів у FavBet-лізі представлятиме три команди. Якщо, звісно, всі продовжать своє існування. Завдяки розширенню чемпіонату турнір покидає лише остання команда. Так от, навіть за не найкращого результату у «Львова» чи що більш ймовірно у «Карпат», є шанс залишитися. Львівський «Рух», який зараз йде на першому місці, взимку непогано підсилився та демонструє серйозність своїх прем’єрлігових намірів. Як би не склалася ситуація, а подивитися на новий виток львівського дербі в рамках Прем’єр Ліги було б дуже і дуже цікаво.  

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ