Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Любомир Вовчук: У збірній Шевченка суттєвих змін наразі не видно

Національна збірна України з футболу на мажорній ноті завершила 2016 рік. Під керівництвом Андрія Шевченка наша команда провела чотири офіційні та один товариський поєдинок. В останньому офіційному матчі «синьо-жовті» з рахунком 1:0 здобули непросту перемогу над фінами, а в останньому матчі у році команда Шевченка з рахунком 2:0 обіграла Сербію.
ua-football.com

 Враженнями від цих поєдинків, що змінилося у збірній України за керівництва Андрія Шевченка, а також про майбутній матч «Шахтаря» та «Карпат» з кореспондентом Гал-інфо поділився відомий у минулому футболіст львівських «Карпат» та багатьох інших клубів, теперішній успішній тренер вихованців школи «Карпат» Любомир Вовчук (на фото справа).

Любомире Євгеновичу, у який футбол грає збірна України під керівництвом Андрія Шевченка?

Усі чудово розуміють, що команда за місяць-півтора не робиться. Футболісти, по суті, залишилися ті самі. Можливо, у майбутньому команда зіграє по-іншому, однак суттєвих змін в команді під керівництвом Шевченка я не побачив. У тренерському штабі Шевченка є іноземці, а відтак можна говорити про те, що велика ймовірність того, що змінився тренувальний процес. Великий позитив у їхній роботі – залучення до команди молодих гравців, а саме Олександра Зінченка, Віктора Коваленка, Віктора Циганкова та Артема Бєсєдіна. Найбільше радує те, що у нас поки є результат. Вважаю, група для збірної України у відборі на чемпіонат світу попалася непроста. Будемо сподіватися, що результат у майбутньому буде ще кращим.

При попередньому тренеру Михайлові Фоменку була актуальна проблема флангових захисників. Шевченко її закрив?

Важко мені сказати, чи це оптимальний склад, чи ні. Едуард Соболь – гравець основи луганської «Зорі», а от Богдан Бутко не є основним гравцем донецького «Шахтаря». Коли був травмований Срна, Бутко на цій позиції виглядав непогано. Мабуть, відповідь на це питання дасть лише час. В загальному зараз наші лідери грають на своєму рівні, серед інших гравців не можу сказати, що мене хтось здивував. Можливо, дещо дається взнаки, що Євген Коноплянка у своєму клубі має не так багато ігрової практики, як нам цього б хотілося, але в загальному він виглядав непогано. Лідерські якості у нього залишилися.

На матч проти Сербії вийшли чимало гравців, які у своїх клубах мають мало ігрової практики.

Це була товариська гра. Нікого не здивую, якщо скажу, що в офіційних іграх повинні грати усі сильніші. Звісно, краще буде, якщо в основу регулярно потраплятимуть гравці, які у своїх клубах мають ігрову практику. Чемпіонат України не є топ-чемпіонатом, тому до цієї ситуації потрібно ставитися з розумінням. Інколи можуть бути винятки.

8 очок після чотирьох матчів – хороший результат збірної України?

Непоганий. Можливо, втратили очки в Туреччині, однак було б гірше, якби ми програли. Все-таки турки сильно грали у другому таймі. У першому таймі наша команда виглядала добре, вигравала у рахунку. Звісно, образливо, що наша збірна не втримала перемогу, але могла бути набагато гірше. Ця гра мені сподобалася. Також вважаю загубили два очки у матчі з Ісландією. З Косово була гра до першого гола. У цьому матчі втрачати очки ми не мали права. Було важливо якнайшвидше забити у цьому матчі, як не як, Косово – слабша команда.

Наступні два матчі Україна проведе на виїзді уже наступного року – проти Хорватії та Фінляндії. Це будуть ключові матчі для збірної України?

Так, особливо з хорватами. Ця збірна – одна з кращих команд Європи. Важливий той момент, що з хорватами ми будемо грати у березні, а в цей момент команда може бути не на своєму піку. Та і з фінами на виїзді буде непроста гра. Думаю, це будуть цікаві та ключові ігри для нашої збірної.

Серби подібні своєю грою на хорватів?

Думаю, що так. Втім, по цій грі щось аналізувати буде не зовсім правильно, оскільки серби, як і Україна, не грали основним складом. Ці збірна – це колишня югославська школа, а відтак своєї манерою гри вони схожі. Там є чимало футболістів, які грають у топ-чемпіонатах Європи. Але сказати, що хорвати сильніші за сербів, то, мабуть, буде неправильно.

Перейдемо до чемпіонату України. Ваша колишня команда львівські «Карпати» у суботу, 19 листопада, на виїзді зіграє з донецьким «Шахтарем». Статистика для «зелено-білих» є невтішною – жодної виїзної перемоги над «Шахтарем». Футболістів це не лякатиме?

Ні. А чого боятися? З «Шахтарем» грати цікаво, а ще цікавіше спробувати цю команду обіграти. У футболі немає нічого нереального. Мабуть, уже настав час «Карпатам» набирати більше очок. Якщо порівнювати «Шахтар» та «Карпати», то, звісно, що є різниця у класі, але з будь-яким суперником можна грати. Пригадуєте який «Карпати» видали перший тайм проти «Шахтаря» на «Арені Львів»? На мою думку, в «Карпат» уже проглядається командна швидкість, тому команда має додавати.

Чи можна говорити про те, що після успішного матчу з «Ворсклою» «Карпати» відштовхнулися від дна в турнірній таблиці?

Будемо на це сподіватися. Ця перемога повинна стати поштовхом для майбутніх хороших ігор.

Зараз ви тренуєте 17-вихованців школи «Карпат». Наскільки перспективні ці хлопці?

Якщо ви натякаєте на те, хто з них може підсилити головну команду «Карпат» у майбутньому, то про це говорити наразі рано. В кожній команді «Карпат» є молоді та перспективні хлопці, але як вони зможуть подолати перехід до юнацького до дорослого футболу, це уже інше запитання. Хто справиться з цим переходом, той, дай Боже, і заграє в основній команді «Карпат». На цьому етапі для усіх хлопців важливу роль відіграє психологія.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ