Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Війна з Росією

Поодинокі герої: життя та робота львівських волонтерів в умовах війни

Волонтерська організація “Народна Самооборона Львівщини” пройшла усі екстремальні етапи - від Майдану до повномасштабного вторгнення. Тож ця історія про людей, що змінили життя не лише військових, а й власне задля єдиної цілі - нашої перемоги.
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/2

2014. Майдан. Створення. 

“Народна Самооборона Львівщини” була створена 2014 року задля допомоги в першу чергу медичним закладам та військовим, а також й цивільному населенню. Волонтери закуповували дороговартісне медобладнання, медикаменти, реанімобілі, для цивільних частими запитами були харчові продукти. 

Як розповів один лідерів організації Валерій Веремчук, раніше команда складалась з меншої кількості людей, однак з роками колектив зріс. Відтак наразі до складу волонтерської команди входять 18 людей, які залучені постійно, а також багато волонтерів, які доєднуються в рамках різних проєктів.

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/3

Під час Євромайдану організація забезпечувала військових усіма необхідними мілітарними речима. 

“В період Революції Гідності ми закупляли каски, форму, бронежилети для наших захисників. Чесно кажучи тоді взагалі нічого не було, це зараз легше з тим, а тоді знайти тепловізори, хорошу форму, бронежилети, це було складно. Однак ці роки ми активно допомагали хлопцям з АТО, було багато запитів на волонтерську військову допомогу”, - розповів Валерій Веремчук. 

З 2015 року у Самооборони з’явились кілька донорів, які стабільно забезпечували й медичний напрям, в першу чергу це функціональні ліжка, медобладнання та апарати. Співпраця тривала з багатьма військовими адміністраціями, особливо там, де окуповані території, адже, як розповідають волонтери, там була необхідність елементарно від їжі та одягу до генераторів та військових принад. 

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/3

Лютий 2022. Повномасштабне вторгнення. 

До повномасштабного вторгнення команда як волонтерська організація була повністю готова, адже починаючи з 2014 року волонтери напрацювали зв’язки з постачальниками, донорами, мали налагоджену логістику та необхідні документи на перевезення гуманітарного вантажу. 

Бронежилети, спецодяг, тепловізори та військові машини стали буденністю для волонтерів, адже знайти ці речі була основна ціль для команди. 

“Військового обладнання тут не було, а якщо й десь знайшлося, то воно було по шалених коштах, ми не могли собі дозволити такі суми. Це окрема історія, задача і проблема знайти ці речі за кордоном, перевести туди гроші офіційно, вкласти контракти, закупити, завести, відзвітувати, пройти усі бюрократичні перепони. А основне - доставити це нашим захисникам”, - розповідає Валерій Веремчук.

Варто зазначити, що купівлею та перевезенням зброї волонтери не займалися, адже на це потрібна ліцензія. Натомість для військових знаходили оптику: тепловізори, приціли, дрони. Купували й спеціалізовані автівки, а також захисників “одягали” бронежилетами, шоломами, формою та якісним взуттям. Це були масові потреби та масові звернення, тому закупівлі у волонтерів йшли сотнями. 

Як пояснюють волонтери, якщо поділити гуманітарку на мілітарну та цивільну, то мілітарна ніколи у фурі не приїде, адже, як правило, закордоном ні фонди, ні донори не мають права витрачати на це кошти. Вони можуть забезпечувати медицину та допомогу цивільним. Щодо озброєння це тільки гроші. 

Процеси перевезення вантажу із закордону тривали в шалених темпах. 24 лютого в пізній вечір перша фура гуманітарної допомоги від партнерів вже була на кордоні з Польщею, тож наступного дня волонтери вже розвантажували перші фури.

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/3

Волонтери також отримали ще й лист підтримки від голови ЛОДА Максима Козицького щодо їхньої роботи на гуманітарному фронті, що стало допоміжним у їхній діяльності. 

В день команда могла приймати до 50 фур. В Польщі їх здебільшого перевантажували в українські фури та транспортували до волонтерських складів. Тут товар вже розсортовували та розподіляли кому та куди відправити. Як розповіли волонтери, маленьких складів було недостатньо, тому вони створили окрему структуру “Центр волонтерства та захисту” разом зі складом на 9 тис. кв.м, де й організовували роботу. Він працює більше з орієнтованістю на цивільних та медичних, а Самооборона більше на військових та медичних. 

“На початку вторгнення сотні людей волонтерили на складах. Люди з досвідом, без нього, усі хто хотів чимось допомогти долучались до цих процесів. Було багато сторонньої допомоги, тож хтось розвантажував гуманітарку, хтось розсортовував, хтось навпаки завантажував готову допомогу. Ця вся фізична праця допомагала у темпах надання допомоги”, - додали волонтери.

Зараз уся гуманітарна допомога, що приїздить з-за кордону чітко розподілена, адже волонтери знають для кого вона спрямована та де вона буде максимально ефективною. Відтак вони передали кілька десятків машин пожежникам, а також реанімобілі. Це зокрема деокуповані території - Харківщина, Миколаївщина, населені пункти близько лінії фронту.

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/7

Також не припиняються відправки медичних речей. На складі волонтери самотужки укомплектовують медичні рюкзаки для бойових медиків та одноосібні військові аптечки. Вміст волонтери складають як пазли, з інших малих аптечок, а турнікети чи тактичні ножиці доводиться закуповувати окремо. 

“Все що рятує життя та допомагає нашим військовим знищувати ворога - номер один в постачанні в цій війні”. 

Напередодні зими великий попит у волонтерів мали генератори.  До речі, місту Львову волонтери також забезпечили генератори. Зі слів волонтера, деякі з них живлять критичну інфраструктуру, таку як теплостанції, водо- та електропостачання, а також медичні заклади. 

“Ми почали готуватись до складної зими ще літом та напрацьовували зв’язки для постачання альтернативних видів живлення. Якщо говорити про потужніші генератори - 200 кВт і більше, які живлять цілі лікарні та об’єкти, то їх десь близько 15. Менші за потужністю вдалось передати близько 200-300 одиниць”, - зазначив Валерій Веремчук. 

Зараз найбільші запити - це дрони та автомобілі. Як зізнаються волонтери, цей товар можна відправляти щодня десятками, сотнями, лише б мати таку можливість. Для цього вони зробили акцію автомобілів. 

Завдяки партнерам, волонтери отримують автівки, які українці мають можливість виграти за допомогою розіграшу. Для участі потрібно внести донат, після чого учасник отримає власний лотерейний білетик. 

“Позаяк кількість донатів необмежена, чим більшу кількість разів задонатить учасник - тим більше лотерейних білетів він отримає, збільшивши шанси на перемогу”, - розповіли волонтери. 

Зіркою першого розіграшу став Porsche Panamera, за цю автівку вдалося зібрати 11 мільйонів 120 тисяч гривень. На ці кошти волонтери Самооборони закупили 156 безпілотників DJI Mavic 3.

Волонтерство після року повномасштабної війни. 

Логістика на початкових етапах для країни, зокрема волонтерським командам, далась важко, адже усі процеси потребували часу на затвердження. Як розповідає волонтер-логіст Ростислав Терещук, спочатку був, правду кажучи, повний безлад, однак зараз усе внормовано.

Відтак, від початку війни волонтерам вдалось отримати понад 2000 фур. Щоправда, волонтерів-добровольців команді дуже бракує. 

“На початку війни було багато добровольців. Відбою не було, вони працювали на складах на волонтерських засадах, а ми зі своєї сторони старались забезпечити людей хоча б харчуванням. А зараз звичайно мало, немає чим стимулювати людей. Для багатьох війна скінчилась, багато пішли по роботах, дуже багатьох призвали до армії”, - сказав Ростислав Терещук. 

Проте волонтер зазначив, що донорів, охочих співпрацювати за цей час побільшало. Зараз організація налічує десь близько десяти. З деякими навіть на декілька місяців вперед розписані плани поставок.

Однією з донорів, що встигла зріднитись з волонтерами стала німецько-українська організація bamber.ua та зокрема волонтерка українського походження Таня Ерлян. Вона розповіла, що в розпорядженні організації є два склади - у місті Бамберг та Нюрнберг. 

“Ми волонтеримо ще з 2014 року, але офіційно в Німеччині організація діє з 2017, тож десь тоді ми й перетнулись з хлопцями”, - зазначила волонтерка. 

У Німеччині організація має два напрями - гуманітарну та військову. Хоча волонтерка наголошує, що стараються знаходити усе те, що справді потрібно. 

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/2

“Останнім часом я привозила медичні рюкзаки, спеціальні накидки, а ось зараз привезла близько 100 спальників. 

Насправді ми возили хлопцям усе - каски, бронежилети, тепловізори, турнікети, спецодяг, тактичну медицину також. Допомагають нам й діаспорські організації, ми з ними співпрацюємо, оскільки наші склади є найбільшими”, - поділилась Таня Ерлян. 

Дівчина жартує, що німецька команда робить усе можливе аби “витрусити побільше грошей” у німецьких донорів аби ще краще допомагати українським захисникам та цивільним. 

Фото - Гал-інфо
Фото - Гал-інфо
1/1

Найбільшою подякою волонтери вважають зовсім не листи подяки, а повідомлення захисників про врятовані життя українців та ліквідовані життя окупантів. 

“Листи це звичайно що приємно, але приємніше розуміти, що ти зробив усе можливе аби ті хто там на фронті могли робити те, що вони роблять. Військові розповідали, що одною аптечкою змогли врятувати трьох поранених. Після такого ти розумієш, що ті зусилля, які прикладає команда є потрібним і помічним”, - зазначив Валерій Веремчук.

Підготувала Ясінь Софія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ