Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Матч пам’яті Андрія Гусіна: усе від а до я

У неділю, 11 жовтня, о 15:00 на стадіоні «Україна» у Львові розпочнеться матч пам’яті легендарного українського футболіста Андрія Гусіна, який починав свою кар’єру у львівських «Карпатах», після чого став лідером київського «Динамо» та національної збірної України.

Сьогодні, 6 жовтня, під час прес-конференції виконувач обов’язків генерального директора «Карпат» Юрій Дячук-Ставицький та батько Андрія Гусіна Леонід, який є одним з організаторів заходу, розповіли усі цікавинки цього матчу та продемонстрували форму, у якій ветерани львівських «Карпат» та «Динамо» вийдуть на футбольне поле.

Очікуючи на приїзд Леоніда Гусіна, колишні партнери зіркового футболіста Роман Толочко та Олександр Чижевський не жаліли компліментів Андрію Гусіну, згадуючи як грали з ним в одній команді. І Толочко, і Чижевський в один голос відзначали вміння цього гравця грати головою та вибирати правильну позицію в тому чи іншому епізоді на футбольному полі. І журналісти, і колишні футболісти та теперішні керівники футбольного клубу «Карпати» згадували як стрибучий, швидкий та креативний футболіст, прийшовши у цей вид спорту з легкої атлетики, створював проблеми захисникам не однієї потужної футбольної команди.

«Усі добре пам’ятають, коли Андрій Гусін грав в «Карпатах» на позиції нападника, а уже у київському «Динамо» він став діяти як опорний півзахисник, - каже Юрій Дячук-Ставицький. - У нашому клубі Андрій ще не мав такої майстерності, як в «Динамо», тому розгледіти у ньому талант півзахисника нам було непросто. Як гравець цього амплуа, він уже розкрився у «Динамо» та національній збірній України. На перехід Андрія Гусіна з «Карпат» до «Динамо» вплинули «верхні» сили. Була вказівка відпустити гравця у топовий клуб «Динамо» і ми були змушені з цим змиритися», - сказав теперішній виконувач обов’язків генерального директора ФК «Карпати».

Не обійшлося і без слів похвали Леоніду Гусіну, який серйозно підтримав сина протягом важкого 1993 року, коли Андрію Гусіну у матчі за національну збірну України проти Хорватії зламали ногу.

«Непростий був період, - згадує Леонід Гусін. – Було чимало лікарів, які казали, що Андрій не те, що зможе повернутися у футбол, а й взагалі буде нормально ходити. Втім, у Львові у військовому госпіталі таки вдалося знайти спеціаліста, який допоміг Андрію повернутися на футбольне поле».

Окрім Львова, на проведення матчу-пам’яті відомого футболіста також претендував Київ. Втім, сім’я Андрія Гусіна вирішила, що перший матч у пам’ять про Андрія повинен пройти там, де відбувалися його перші кроки у футболі.   

У складі львівських «Карпат» зіграють Богдан Стронціцький, Геннадій Жилкін, Олег Бенько, Олександр Чижевський, Володимир Різник, Юрій Мокрицький, Микола Сич, Василь Кардаш, Василь Леськів, Андрій Гусін-молодший, Андрій Покладок, Михайло Стельмах, Юрій Шулятицький, Роман Толочко, Іван Павлюх, Антолій Петрик, Віктор Рафальчук, Володимир Ковалюк, Андрій Сапуга, Віталій Шумський, Тарас Павліш та Роман Гнатів. Тренером ветеранів «Карпат» будуть Мирон Маркевич, Юрій Дячук-Ставицький та Володимир Журавчак – саме ті наставники, які очолювали «Карпати», коли в них грав Андрій Гусін.

За київське «Динамо» гратимуть Віталій Рева, Олександр Головко, Владислав Ващук, Юрій Дмитрулін, Віталій Косовський, Олег Лужний, Василь Кардаш, Сергій Коновалов, Сергій Ребров, Георгі Деметрадзе, Сергій Федоров, Максим Шацьких та Олександр Алієв. Що цікаво, син Андрія Гусіна Андрій по тайму зіграє за кожну з команд. Організатори очікують також на приїзд Анатолія Тимощука, Андрія Каряки та володаря Золотого м’яча Андрія Шевченка. Тренером команди ветеранів «Динамо» буде Володимир Мунтян та Леонід Буряк. Олег Блохін через власну зайнятість відмовився приїхати до Львова.

Окрім матчу пам’яті Андрія Гусіна, у суботу та неділю відбудеться дитячий турнір, участь у якому візьмуть 15 команд: «Динамо» (Київ), «Полісся» (Житомир), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Легія» (Варшава, Польща), «Ураган» (Черкаси), «Скала» (Моршин), «Юніор» (Івано-Франківськ), «Вісла» (Краків, Польща), СДЮШОР (Ужгород), «Верес» (Рівне), «Галичина» (Львів), СДЮШОР-4 (Львів), «Металіст» (Харків) та дві команди львівських «Карпат».

Вхід на матчі дитячого турніру, як і на сам матч пам’яті Андрія Гусіна, буде безкоштовним. За словами Леоніда Гусіна, на вболівальників чекатиме приємний сюрприз. Ведучим шоу буде Петро Мага, а матч у прямому ефірі покаже «Перший Національний».

Андрій Гусін за свою професійну кар’єру провів 390 матчів на різних рівнях: у чемпіонаті української Прем’єр-ліги, у єврокубках, у матчах за національну збірну України, забивши при цьому 60 голів на різний смак. Вболівальникам, мабуть, найбільше запам’ятався гол Гусіна у виїзному матчі проти збірної Греції, який і по суті вивів нашу збірну на чемпіонат світу 2006 року у Німеччині. У чемпіонаті України Гусін грав за львівські «Карпати», київські ЦСКА та «Динамо».  Не стало легендарного футболіста 17 вересня 2014 року. Андрій Гусін розбився на мотоциклі на одному з мототреків Києва. Похований футболіст на Байковому цвинтарі у Києві.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

На фото Гал-інфо: Батько Андрія Гусіна Леонід продемонстрував форму, у якій на поле вийдуть "зіркові" "динамівці"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ