Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Меморіал Юста: рекордна кількість учасників та нові поля

Один з перших футбольних турнірів у календарному році та найпопулярніший зимовий турнір на Західній Україні. Меморіал пам’яті Ернеста Юста – тренера «Карпат», що привів їх до перемоги в Кубку СРСР у 1969, відбуватиметься вже 21-ий раз.

За всю історію змагань його переможцями ставали 13 команд: «Рух» (Винники, 4 рази), «Рава» (Рава-Руська, 3), «Скала» (Стрий), «Карпати» (Кам'янка-Бузька) – по 2 рази, «Динамо» (Львів), «Карпати» (Львів), «Нафтовик» (Долина, Івано-Франківська область), «Нива» (Тернопіль), «Галичина» (Львів), «Шахтар» (Червоноград), «Кар'єр» (Торчиновичі), «Юність» (Верхня Білка), СКК «Демня».

64 учасники були розділені за рейтингом, відповідно до турніру, участь в якому вони брали, та їхніх виступах у цих змаганнях. Команди з 1 по 16 місця у рейтингу брали участь в жеребкуванні з першої корзини, 17-32 місця – з другої, 33-48 – з третьої та 49-64 місця – з четвертої корзини. Після матчів групового етапу, яких буде дев’яносто шість, розпочнеться плей-оф. Розпочнеться змагання вже сьогодні, груповий турнір завершиться 23 лютого. Матчі на виліт стартують 29 лютого, а ім’я переможця стане відомим 21 березня.

Цього року на турнірі представлені п’ять команд («Нива» Тернопіль, «Карпати» Кам’янка-Бузька, СКК «Демня», «Юність» Верхня Білка та «Кар’єр-Дністер» Торчиновичі/Старий Самбір), які у різні роки підіймали над головою головний трофей. Ще дві команди-переможниці («Динамо» Львів та «Карпати» Львів) на Меморіал Юста виставили свої юнацькі команди.

Про особливості цьогорічного розіграшу змагань, причини рекордної кількості учасників та співпрацю з компанією «FavBet» - титульним спонсором цьогорічного Меморіалу Ернеста Юста розповів представник Львівської Асоціації футболу, заступник виконавчого директора ЛАФ Андрій Смольський.

«Більші можливості, завдяки новому штучному полю на стадіоні «Школяр» на Погулянці, є однією з причин більшого числа учасників. Маючи більше стадіонів для проведення матчів, могли допустити до участі більше команд і таким чином побили рекорд кількості учасників 2017 року», - пояснює Андрій Смольський розширення складу учасників до 64-ох команд.

Як вдалося врівноважити склад груп? Адже за силою команди дуже різні.

— У регламенті прописано, що складається рейтинг всіх команд відповідно до їх виступів у попередньому сезоні. На виході отримали групи, де є одна команда трохи сильніша, дві команди приблизно одного рівня та один представник або дитячо-юнацького футболу, або ж різних районних чемпіонатів.

Велика кількість матчів породжує потребу у великій кількості арбітрів. Як буде вирішене це питання?

—  З арбітрами, думаю, проблем не буде. Оскільки локацій не так і багато, всього п’ять, то бригади будуть мінятися та працювати одразу на кількох матчах за день.

Всі учасники виявляли бажання брати участь самостійно, чи є ті, що відгукнулися на запрошення Львівської Асоціації футболу?

— Всі учасники самі виявили бажання взяти участь. Більше того, у нас є ще й декілька резервних команд. Якщо хтось з 64 відмовиться, то вони поповнять склад учасників Меморіалу. Це, зокрема, команда луцької «Волині» U-17. Тренер телефонував та виявляв бажання брати участь, але такої можливості вже не було, тож вони поповнили список резервних команд.

Титульним спонсором двадцять першого розіграшу Меморіалу Ернеста Юста стала компанія «FavBet». Як саме вона долучиться до турніру?

— Згідно з домовленістю «FavBet» виділятиме кошти на трансляцію матчів. Півфінальні, а також фінальний матч будуть транслюватися у прямому ефірі з 4 камер. Всі витрати щодо цього бере на себе компанія «FavBet». Федерація також забезпечить зйомки центральних матчів, сюжети про них виходитимуть у програмі «Реальний футбол».

Чим цьогорічний Меморіал відрізнятиметься від попередніх?

— Основну відмінність диктує сама погода. Цьогорічний Меморіал пройде без снігу. Синоптики в лютому натякають на температуру до п’ятнадцяти градусів вище нуля. Деколи матчі весняної частини доводиться грати за нижчих температур. Приємним фактом є розширення географії команд-учасників та й сама їхня кількість. Навіть не зважаючи на той факт, що Івано-Франківщина, Тернопільщина та Волинь взимку віддають перевагу змаганням у залі. Не може не тішити й те, що з 2000 року турнір відбувається щороку і цей розіграш буде вже двадцять першим.

На Вашу думку, які команди цього року претендуватимуть на перемогу?

— Найбільш рейтингова команда, тернопільська «Нива», має все для того, щоб перемогти. Також виділю «Агрон» з Великих Гаїв, хороша команда. А також представники Львівщини – «Миколаїв», «Юність» Верхня/Нижня Білка, СКК «Демня» та «Самбір». Теоретично на перемогу може претендувати й «Юність» Куликів/Гійче.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ