Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Міжнародний день джазу: 5 джазових формацій Львова, які неодмінно варто послухати

30 квітня весь світ від 2012 року святкує Міжнародний день джазу. Оскільки Львів є одним із найпотужніших джазових осередків України, кореспондент Гал-інфо Адам Лозинський зробив підбірку із п'яти найкращих джазових формацій нашого міста.

1. Насамперед варто згадати формацію Dzyga Jazz, яка була і квартетом, і квінтетом. До її складу увійшли досвідчені музиканти покоління 60-тих і 70-тих років, які ще в ті далекі часи совдепівського "застою" просували джаз у нашому місті.

2. Jazz-kolo. Це проєкт, створений у 2007 році для підтримки українського джазу, спрямований на об’єднання музикантів та розвиток української імпровізаційної музики. Творцем його є львівський бас-гітарист Ігор Закус. Він багаторазово був визнаний кращим бас-гітаристом України за рейтингом музичних видань.

3. Яскравим прикладом вдалого поєднання джазу, українського етно і електроніки є проєкт ShockolaD,створений у 2004 році. Це творчий тандем українських музикантів Ігоря Гнидина та Анастасії Литвинюк, які є його засновниками та ініціаторами. 

4. Уродженець Львова контрабасист Марк Токар - перший український музикант, який грав на престижному фестивалі Chicago Jazz Festival (2012), співорганізатор серії філармонічних джазових концертів у Львові Metro Jazz.

5. Був колись у Львові і вуличний джазовий бенд Papa-Jazz. Збиралися вони здебільшого біля пам'ятника Данилові Галицькому або ж на проспекті Шевченка навпроти "Макдональдса". Зібрав гурт десь у 1992 році саксофоніст Валєра Романовський, за прізвиськом "Папа". Звідти і назва джаз-бенду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ