Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

На межі ганьби і провалу

Збірна України з футболу сенсаційно поступилася збірній Північній Ірландії у матчі другого туру групового турніру фінальної стадії Євро-2016. У Ліоні команда Михайла Фоменка так і не змогла забити у ворота суперника, натомість у власні ворота пропустила два голи. Шанси на вихід з групи у «синьо-жовтих» стали дуже і дуже примарними. «Синьо-жовті» після цього матчу перебувають на межі провалу, а відповідно і ганьби. В останньому турі групового турніру потрібно будь-що обігрувати непростих поляків та сподіватися на те, що німці сьогодні ввечері також обіграють наших сусідів.
ua-football.com

До очного протистояння збірні України та Північної Ірландії підійшли з приблизно однаковим показником в турнірній таблиці. Ірландці випереджали нашу команду лише завдяки тому, що програли своєму супернику, а саме Польщі у першому турі з рахунком 0:1, а не 0:2, як Україна Німеччині.

Як і для команди Михайла Фоменка, так і для команди Майкла Оніла, залишалися шанси продовжити боротьбу за вихід з групи. Для цього обом командам бажано було брати максимум у цьому поєдинку. Нічия залишала не найкращі шанси як і для одних, так і для інших.

Перша 45-хвилинка матчу Україна – Північна Ірландія більше розчарувала, аніж порадувала. Якщо відверто, то радіти взагалі не було за що, оскільки ірландці вигладили нічим не слабше за Україну. У деяких моментах «зелено-білі» перехоплювали ініціативу і створили навіть більше напівмоментів, аніж «синьо-жовті». В усіх епізодах добре зіграв воротар Андрій П'ятов. Коли П'ятов не брав участі у тому чи іншому потенційно небезпечному епізоді біля своїх воріт, ірландці невдало завершували свої атаки, віддававши неточні передачі.

Українці за увесь перший тайм, як і суперник, спромоглися на кілька напівмоментів, які назвати гольовими язик не повернеться. За перший тайм матчу з Німеччиною наша команда створила значно більше, аніж проти слабшої Північної Ірландії. Зрештою, за перший тайм з Німеччиною, як і за увесь матч загалом, наша команда заслужила на теплі слова. І тепер, хто б що не говорив, але футболістам, а особливо головному тренеру Михайлові Фоменку доведеться вмиватися у «калюжі помиїв», а саме обгрунтованої критики. Запитань за гру України у матчі проти Північної Ірландії до головного тренера виявилося більше, аніж відповідей, і не тільки за основним складом команди, а за грою окремих гравців, тактикою та іншими футбольними дрібницями.

Блідий перший тайм нашої команди, який пройшов під рясний дощ, залишав віру у те, що у другій 45-хвилинці наша команда зіграє в інший футбол – атакувальний, а щонайголовніше заб’є перший гол на Євро-2016. Втім, це були лише сподівання. Те, що ми побачили у другому таймі, засмутило дуже і дуже сильно.

Пропущений гол, і що цікаво, знову після стандарту аж ніяк не змінив гру збірної України. Команда Майкла Оніла використала стандарт на початку другого тайму і зусиллями Гарета МакОлі вийшла вперед. Найкращий шанс відігратися втратив Селезньов. Євген головою пробив так, що воротар суперника зміг виручити свою команду.

Надалі у грі збірної України наступило затишшя. Ірландці, незважаючи на град, атакували більше. Українці здебільшого працювали на оборону, перейти центр поля та організувати свою позиційну атаку чи контратаку нашій команді було дуже і дуже непросто. Не допоміг нашим мільйонерам і «тайм-аут» від арбітра зустрічі чеха Павела Краловеца. Через град арбітр зупинив матч приблизно на 5 хвилин.

Активізувалася наша команда лише в останні 15 хвилин матчу. Найбільше старався Коноплянка, а найбільше не щастило 20-річному Коваленку. Гравець «Шахтаря» двічі непогано пробив по воротах суперника, але не влучив у рамку. Не забив історичний гол на Євро-2016 і наш зірковий Ярмоленко. «Динамівець» з-за меж штрафного майданчика не зміг пробити воротаря суперника.

Напор ірландців у захисті та їхня працьовитість в атаці з кожною хвилиною давали зрозуміти, що Україна у цьому матчі може не те, що здобути незадовільну нічию, а й взагалі програти. Гра нашої команди, а що найголовніше пасивність головного тренера Михайла Фоменка, давала зрозуміти, що у цьому матчі безпорадні не тільки наші хлопці, але й увесь тренерський штаб команди.

Перша заміна у нашій команді відбулася аж на 72-ій хвилині. Замість Селезньова, який уже фізично не витримував темпу гри, вийшов Зозуля. Останній старався з усіх сил щось змінити, але йому одному в атаці в той час, коли треба було мінімум два нападники, було важко.  

Щось подібне на фінальний штурм у цьому матчі нашій команді вдалося. Втім, моментів для справжнього взяття воріт не було. Створені моменти назвати не сумбурними язик не повернеться. А непідготовлені удари з-за меж штрафного майданчика лише давали зрозуміти, що до цього Євро наша команда як слід не готова.

Натомість як і у матчі з німцями, уже в компенсований арбітром час ми отримали ще раз. Ірландець Нієл Макгін вдало зіграв на добиванні після сейву П'ятова. У підсумку - 0:2. Україна, вперше пробившись не як господар на фінальну частину чемпіонату Європи, ймовірно, з нього вилетить максимально швидко. І це при тому, що більше, ніж 360 хвилин ігрового часу нашій команді не вдалося забити жодного гола.

Як то кажуть, до ганьби і провалу, як рукою подати. Сьогодні потрібно вболівати на німців і дуже сподіватися на їхню перемогу у грі з поляками. У такому разі у нас виникне хоч якийсь шанс вибратися з турнірного дна в останньому турі. Для цього збірній України потрібно буде будь-що обігрувати непростих поляків в останньому турі. Втім, з такою грою і такою підготовкою команди нам краще пакувати валізи додому. 

Євро-2016. Група С. 2-й тур

Україна –Північна Ірландія 0:2

Гол: Макоулі, 49, Макгінн, 90+6.

Україна: П'ятов, Хачеріді, Ракицький, Шевчук, Федецький, Степаненко, Сидорчук (Гармаш, 76), Ярмоленко, Коноплянка, Коваленко (Зінченко, 83), Селезньов (Зозуля, 71).

Північна Ірландія: Макговерн, Хьюз, Джонні Еванс (Макнейр, 90+3), Кеткарт, Макоулі, Коррі Еванс, Норвуд, Девіс, Даллас, Уорд (Макгінн, 69), Вашингтон (Мадженніс,84).

Попередження: Селезньов, 40, Сидорчук,67 - Уорд, 61, Даллас,87, Еванс,90+4.

Арбітр: Павел Краловець (Чехія)

Богдан ПастернакГал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ