Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

На псевдо "Їжак": як звичайний підприємець став на захист Батьківщини

В службі звʼязків з громадськістю Львівського обласного ТЦК та СП розповіли історію підприємця, який пішов захищати країну.

Військовослужбовець Віталій Щабленко, відомий під позивним "Їжак", був поранений під час виконання бойового завдання на Сході України. Він служив заступником командира бойової машини – навідником-оператором гірсько-штурмового відділення гірсько-штурмової роти 10 Окремої гірсько-штурмової бригади.

До війни Віталій був приватним підприємцем у сфері будівельних матеріалів та вів звичайне мирне життя з планами на майбутнє. Проте після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року він вирішив стати на захист Батьківщини. 25 лютого Віталій зареєструвався у "Будинку воїна" з бажанням допомогти патрулювати місто, а згодом почав займатися волонтерськими перевезеннями по всій Україні.

Невдовзі йому зателефонували з військкомату з проханням терміново прибути для проходження військової служби. Віталій без вагань спакував речі та вирушив за призначенням. Спочатку його направили служити в роту охорони Червоноградського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а згодом перевели у 10 ОГШБр.

Після тренувань на полігонах Віталій зі своїм підрозділом вирушив на Схід України, де розпочав бойові дії проти російських окупантів. У ніч на одну з атак ворог за допомогою дронів з тепловізорами завдав удару по позиціях українських військових з використанням АГС. В результаті обстрілу Віталій отримав вогнепальне осколкове поранення ноги та контузію, проте ще 6 днів перебував на передовій з осколками у нозі, поки його не евакуювали до лікарні.

У лікарні Віталію надали необхідне лікування та провели повне медичне обстеження. При цьому у Віталія виявили багатовузловий зоб, через що було рекомендовано зробити операцію з видалення щитовидної залози.

Після одужання Віталія Щабленка перевели для подальшого проходження служби у Червоноградський РТЦК та СП. Під час перебування на фронті у нього народилася донечка – найбільше щастя в його житті, яка стала для нього мотивацією та надією.

Війна кардинально змінила світогляд Віталія. Він усвідомив, що головне в житті – це не матеріальні цінності, а час, проведений з рідними та близькими. Найважливіше – люди, підтримка та взаємодопомога.

Щодо мобілізації, то у Віталія виник внутрішній конфлікт. З одного боку, він розуміє страх людей йти на фронт. Але з іншого – хтось має підтримати тих, хто там з самого початку, хто виснажився фізично і морально. Адже вони такі ж звичайні люди, яким потрібна зміна та допомога.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ