Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Напад з білорусі на Волинь: чи реальна загроза

Рік тому «вологі фантазії» окупантів про Київ за два дні розбилися вдрузки об героїчний опір українського народу
фото з сайту Українська правда

Рік тому розпочалося повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Рашистські танкові колони рушили фактично зусібіч: з півдня, сходу та півночі. Тоді «вологі фантазії» окупантів про Київ за два дні розбилися вдрузки об героїчний опір українського народу та Сил оборони.

Зараз, рік потому, чимало експертів говорять про можливість нового «великого наступу» орди. У тому числі – з території білорусі на Волинь, аби перерізати лінії постачання від західних партнерів.

Білоруська опозиція попереджає про загрозу з півночі

Представник білоруської опозиції Валерій Мацкевич в ефірі Freedom говорить про кілька нових форм участі або підготовки нових форм участі Лукашенка у війні. На його думку, є загроза нарощування обстрілів України з території Білорусі, зокрема з систем С-300, та ознаки підготовки до наступальної повітряної операції.

«Ми маємо інформацію про те, що може нарощуватись ракетний обстріл з території Білорусі, з полігонів «Зябровка» та Чорнобильської зони, ракетними комплексами С-300 та С-400. Є сигнал, що в Білорусі під час спільних льотно-тактичних навчань (з РФ) відпрацьовувалися завдання щодо подолання ППО та ударів по аеродромах противника. Питання: а який гіпотетично противник може бути у Лукашенка та Путіна? Очевидно, вони відпрацьовують не оборонні дії. Тобто є підготовка до наступальної повітряної операції», — попередив білоруський опозиціонер.

Він також повідомив, що за деякою інформацією, три бригади Сил спеціальних операцій білоруської армії — Мар’їногірська, Вітебська та Брестська — готуються до відправки в Україну, на територію Донбасу.

Мацкевич пояснив, що це, безумовно, буде участю білоруських військових в агресії проти України, хоча формально вони й не перетнуть сухопутний кордон України та Білорусі. За логікою Лукашенка, він у цьому випадку своїх слів не порушить, наголосив білоруський опозиціонер.

У росіян нема сил для наступу з білорусі

Воєнна розвідка України цілодобово спостерігає за російськими військами на території білорусі та за спробами країни-терориста повністю залучити білорусів до війни проти України.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк заявив у коментарі британському телеканалу ITV news: «Ми бачимо, що білорусь ніби й підтримує росію і в той же ж час усіма способами намагається утриматися від приєднання до війни. Ми також бачимо, наскільки росія на них тисне.

За оцінками воєнної розвідки України білоруські військові будуть змушені підкоритися наказам лукашенка і можуть бути залучені до вторгнення в Україну. Проте у найближчі два-три тижні ані сил ні засобів для вторгнення з території білорусі у росіян не існує», - заявив Андрій Черняк.

Військові готові до будь-якого сценарію

Тим часом у теробороні ЗСУ пояснюють, що готові відбити агресію з території білорусі.

«Тут грунт піщаний, тому мусимо оббивати окопи дошками та брусами. Глибоко теж не вдається закопатися, бо вода підходить. Але ми працюємо, залучаємо ще місцевих мешканців. Часто їх кликати не треба, вони самі телефонують, запитують, що потрібно, які проблеми, приїжджають й допомагають. Якщо хочемо виграти цю війну, то мусимо всі працювати злагоджено», – розповідає сержант Андрій, показуючи гарно облаштовані позиції на прикордонні з білоруссю.

Ще тероборонівець стверджує, що болотиста місцевість лише грає нам на руку, обмежуючи рух противника.

«Деякі дамби ми навіть самі підриваємо, щоб звузити місця ймовірного проходу ворога, а якщо він все ж полізе, то будемо стримувати, застосовувати артобстріли і таким чином знищувати колони або диверсійні групи, – розповідає Андрій. – За територію, яка під нашою відповідальністю, ми впевнені на 150 відсотків. Ми зробили дуже багато роботи, замінували всі місця, де може пройти противник. Військовослужбовці пройшли навчання з новітньої протитанкової зброї, щотижня стрільби на полігоні, на сьогоднішній день вони вже багато чого вміють. Ми готові і ніхто із нас нічого не боїться», - каже військовий.

Знищення п’ятої колони – прокуратура області

Паралельно правоохоронні органи завдали відчутного удару по потенційних колаборантах на Волині. Речниця Волинської обласної прокуратури Наталка Мурахевич розповіла Гал-інфо, що слідчі закінчили актуальні провадження, зокрема: сім – про державну зраду, п’ять – про вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, п’ять – про колабораційну діяльність, два – про поширення інформації про направлення, переміщення зброї та озброєння в Україну, вісім – про висловлювання заперечень факту збройної агресії російської федерації проти України.

У липні 2022 року до суду скеровано обвинувальний акт громадянина стосовно громадянина республіки білорусь, який сприяв спецслужбам його країни у зборі інформації щодо пересування військових (за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 110 КК України). Вироком суду особу засуджено до реальної міри покарання.

Також, в липні до суду скеровано обвинувальний акт щодо жителя обласного центру (за ч. 1 ст. 111 КК України), який співпрацював з представниками спецслужб російської федерації, інформуючи їх про об’єкти і вчинення польотів на військовому аеродромі Луцька. А 24-28 лютого торік у закритому чаті «Telegram» інформував щодо наслідків обстрілів об’єктів військової інфраструктури. Судовий розгляд триває.

У жовтні до суду надіслано обвинувальний акт стосовно жительки м. Володимир (за ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 4362, ч. 1 ст. 161 КК України), яка з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну і до моменту її викриття систематично поширювала у забороненій законодавством російській соціальній мережі, в обхід встановлених обмежень, агітаційні публікації із наративами «руского міра». Вироком суду особу засуджено до реальної міри покарання.

Окрім того, у жовтні та листопаді до суду скеровані обвинувальні акти щодо жителів міст Луцька та Ковеля (за ч. 1 ст. 1142 КК України), які поширили інформацію, у тому числі в загальнодоступній соціально орієнтованій мережі, про переміщення, рух Збройних Сил України, зброї та озброєння в Україну. Вироками суду вказані особи засуджені до позбавлення волі з іспитовим строком.

Також на Волині за державну зраду до 14 років позбавлення волі засудили колишнього військовослужбовця ЗСУ, якого суд визнав винуватим у державній зраді (ч.1 ст. 111 ККУ). Завербований російськими спецслужбами чоловік впродовж року надавав іноземній державі допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, збирав та передавав представнику головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації відомості про військові об’єкти, які дислокуються на Волині.

Зокрема, зоною особливого зацікавлення ворога були військовий аеродром у Луцьку, місця розміщення споруд та техніки, озброєння, забезпеченість навігаційними засобами, відомості про військовослужбовців, які проходять військову службу, функціонування пропускного режиму, наявність недоліків у системі охорони та оборони. Ще одним із завдань зрадника було створення агентурної мережі із проросійськи налаштованих громадян.

Волинська ОВА: кордон на замку

Тим часом очільник Волинської ОВА Юрій Погуляйко запевняє, що на сьогодні на лінії розмежування на кордоні спокійно. Прикордонники цілодобово моніторять обстановку та доповідають про ситуацію.

Кордон під контролем військових. Захисники не спостерігають наразі ніяких дій, що можуть свідчити про загрозу наступу.

«Разом з тим, хочу нагадати усім стривоженим, що триває набір добровольців у бригади «Гвардії наступу». Серед них є і бригада «Сталевий кордон», який потребує вмотивованих бійців для захисту області і країни. Нагадую, подати анкету та обрати бригаду можна у шести ЦНАПах Волинської області, два з яких – в обласному центрі. А також у Ковелі, Володимирі, Маневичах та Камені-Каширському», - зазначив Юрій Погуляйко.

Чи реальний наступ із білорусі: проста математика

Відомий військовий експерт Олександр Коваленко «на пальцях» пояснив спроможність нового наступу з території білорусі.

«24 лютого 40 тисяч «елітних» окупантів не змогли взяти Київ, то скільки «чмобиків» треба відправити на його штурм? Явно не 40 тисяч. Давайте припустимо, що 60 тисяч. 60 тисяч це, грубо кажучи, 75 БТГр. А тепер найцікавіше - яка комплектація технікою БТГр?... Для 75 БТГр, що готуються до вторгнення в Україну, необхідно накопичити 825 танків, 2 475 ББМ, по 900 САУ і РСЗВ, 225 ЗРК/ЗРПК і РЕБ», - пише Олександр Коваленко у своєму телеграмі.

За його словами, такого ресурсу на території Білорусі і близько на сьогодні немає:

«Так, вони звозять в Білорусь техніку, але не в такій кількості. Але, припустимо, звезуть, хоча не звезуть, що потім? А потім - формування ударного угруповання, що так само займає енну кількість часу і витрати енного ресурсу. Якщо ж все вищевикладене для цих 75 БТРг проігнорувати і відправити в Україну маршові батальйони – то це буде м’ясорубка», - упевнений Коваленко.

Мирослав Ватащук, для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ