Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Війна з Росією

Нова російська тактика – бартер масок на життя українців

Російська Федерація (РФ) намагається використати глобальну пандемію, щоб здійснити неймовірну аферу – обміняти маски та медичне обладнання на життя українців.

У 2014 р., РФ вторглась та загарбала Крим, а тоді здійснила явну та жорстоку військову агресію на Сході України, що триває вже шостий рік поспіль. Незважаючи на неодноразові спроби України та міжнародної спільноти, зокрема Німеччини та Франції, домовитись про припинення вогню та виведення російських військ з України, в тому числі Мінськ I, Мінськ II та саміт Нормандської четвірки 2020 р. у Парижі, військова агресія РФ продовжується.

Окрім масового руйнування інфраструктури та економіки України, кількість людських жертв невпинної агресії РФ на Сході України з 2014 р. вражає. Дійсно, понад 13 000 осіб загинули та 30 000 були поранені, а також кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні склала понад 1,5 мільйона.

Західні демократії зрозуміли - після того, як стали свідками операцій РФ з дестабілізації у регіоні, включаючи російську окупацію Південної Осетії і Абхазії в Грузії та вторгнення РФ у Крим з використанням "зелених чоловічків" - що міжнародних протестів та порожніх засуджень було просто не досить, щоб чинити відповідний тиск на РФ задля виконання нею своїх основних міжнародних зобов'язань.

Дійсно, брак сильної реакції Заходу робить РФ ще більш зухвалою.

Тому, у відповідь на вторгнення РФ у Крим та частину Східної України, а також на збиття РФ рейсу MH17 Малайзійських авіаліній в повітряному просторі України, Західні демократії, включаючи США, ЄС, Великобританію, Канаду та Австралію, ввели санкції проти РФ.

Ці санкції вплинули на РФ та уповільнили її експансіоністські амбіції в Україні.

Зі свого боку, РФ висміювала ці санкції, накладала свої власні санкції проти Західних демократій і розробляла різні підступні стратегії, включаючи масштабні кампанії з дезінформації, щоб домогтися скасування санкцій проти РФ.

З 2014 р. РФ завжди могла домогтися зняття цих санкцій. Все, що потрібно їй зробити це дотриматись режиму припинення вогню на Сході України, припинити окупацію Криму, вивести всі свої війська з України та звільнити всіх українських заручників.

Замість цього, у розпал пандемії коронавірусу РФ продовжує щодня жорстоко порушувати свої зобов'язання щодо припинення вогню у Східній Україні.

Тому намагання РФ показати свою “гуманітарну сторону” надсиланням масок та медичного обладнання країнам, які страждають на пандемію COVID-19, із одночасним лобіюванням послаблення міжнародних санкцій, які були застосовані за вперту військову агресію РФ проти України, є надзвичайно дволичним.

Міжнародне співтовариство не повинно дати себе обманути потужною російською пропагандистською машиною і має протистояти закликам високопоставлених і проплачених апологетів Путіна щодо зняття санкцій.

Західні демократії повинні однозначно та твердо підтримувати режим санкцій проти РФ аж поки РФ, нарешті, виконає свої міжнародні зобов'язання: припинить вбивства та калічення українців на Сході України, припинить окупацію Криму, виведе всі свої війська з України та звільнить всіх українських заручників.

Евген Чолій

Президент ГО “Україна-2050”

Президент Світового Конґресу Українців (2008-2018)

Громадська організація (ГО) “Україна-2050” є неприбуткова організація, заснована, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління - до 2050 р., стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентноспроможної Європейської держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ