Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Органний зал запрошує на сольний концерт 15-річної скрипальки Софії Плахцінської

У середу, 24 лютого, у Львівському органному залі виступить скрипалька, ім’я якої ще не раз прославить Україну, впевнені організатори концерту.

У свої 15 років, Софія Плахцінська вже стала лауреаткою понад 20 всеукраїнських та міжнародних конкурсів, виступала на одній сцені з британським скрипалем-віртуозом Даніелем Хоупом та грала з Цюріхським камерним оркестром.

Фото: Софія Плахцінська
Фото: Софія Плахцінська
1/1

Софія Плахцінська народилася у Тернополі, у родині музикантів. Її мама-скрипалька Наталія Плахцінська з народження оточила дівчинку музикою. Уже в п’ять років Софія почала навчатися грі на скрипці. Вчилася у Дитячій музичній школі №1 ім. Василя Барвінського у Тернополі в класі своєї мами.

Софія з перших же років навчання демонструвала неабиякий талант та наполегливість. 

З четвертого класу вона навчається у Спеціалізованій музичній школі ім. Соломії Крушельницької у Львові відомих педагогів – Лідії Футорської та Марії Гереги. 

За роки навчання стала лауреатом понад 20 Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, на восьми із них отримала найвищу відзнаку – Гран-прі. Як солістка брала участь у концертах у Словаччині, Польщі, Австрії та Німеччині.

В 11 років Софія Плахцінська солювала разом із Ukrainian Festival Orchestra під диригуванням Івана Остаповича у Львівському органному залі.У 12 років отримала Першу премію на конкурсі “Talents for Europe”. У 2018-му виступала із Запорізьким симфонічним оркестром на Міжнародному конкурсі-фестивалі дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці”, де отримала приз за професіоналізм та високу майстерність.Того ж року Софія побувала в Об'єднаних Арабських Еміратах. Разом із кращими музикантами зі спеціалізованих музичних шкіл взяла участь у відкритті Світового Саміту Толерантності в Дубаї. Юні віртуози блискуче виступили під диригуванням маестро Ріада Кудсі у складі Еміратського Молодіжного Симфонічного Оркестру.

У 2019 році Софія стала однією з трьох найкращих молодих скрипалів України, які виступили на V Міжнародному фестивалі “ODESSA CLASSICS” як солісти разом із Цюріхським камерним оркестром та британським скрипалем-віртуозом Даніелем Хоупом. 

1/2

У 14 років наша героїня грала з відомим українсько-американським скрипалем Олегом Крисою подвійний концерт Й. С. Баха на творчій зустрічі, яка проводилась в рамках III Міжнародного конкурсу молодих скрипалів у Львові.

1/1

Лише у 2020-му “карантинному” році Софія Плахцінська стала лауреаткою шести Міжнародних конкурсів: у Німеччині, Ізраїлі, Словаччині, Болгарії, Франції та Малайзії. Зокрема, На I Міжнародному конкурсі “Nouvelles etoiles” (Париж) отримала не лише I премію, а й приз “Глядацьких симпатій”. А ще стала єдиною скрипалькою з України, яка пройшла до фіналу конкурсу в Малайзії.

1/1

У лютому 2020 року юна скрипалька вона розпочала навчання в Університеті мистецтв австрійського міста Грац у класі професора Еміліо Перцана. При цьому вона продовжує вчитися у Львівській школі ім. Соломії Крушельницької у 10-му класі у викладача Лідії Футорської.

24 лютого Софія гратиме сольний концерт у Львівському органному залі.  У програмі -  віртуозні твори Бетховена, Баха, Моцарта, Крейслера та Венявського. Акомпануватиме скрипальці піаністка Оксана Литвиненко. Квитки можна придбати на сайті kontramarka та в касі Органного залу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ