Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Перемога стосується кожного – “Львівська волонтерська кухня” працює без вихідних та свят

Львівська волонтерська кухня виготовляє сухі пайки та допомагає нашим захисникам з 2014 року.
Фото: Facebook Lyuda Kuvayskova

Про те, з чого все починалось та про нагальні потреби розповіла співзасновниця громадської організації “Львівська волонтерська кухня” Людмила Кувайскова.

“Коли закінчилася Революція гідності та почалось вторгнення росії в Україну  постало питання допомоги нашим військовим. Ми почали думати, щоб таке зробити, щоб хлопці в польових умовах швидко могли приготувати собі їжу та поїсти”, – розповіла Людмила.

За її словами спершу сушили продукти вдома на батареях та шукали рецепти в інтернеті, потім з'явилися перша побутова сушарка, а  згодом напівпромислова, яка працює дотепер. З часом кількість рецептів збільшилась, а їхня якість – покращилась.

Після 24 лютого масштаби виробництва збільшилися у декілька раз. Зокрема, до вторгнення “Львівська волонтерська кухня” виробляла в день 150-200 кг готової продукції, а тепер – близько 500-700 кг.

За словами Людмили українці втомилися від війни. Якщо у 2022 році донатів та допомоги було достатньо, то у кінці 2023 року склалося враження, що для багатьох війна вже закінчилася: “Перемога стосується всіх і кожного, це не тільки справа військових. Як вони можуть бути впевнені в надійному тилу, якщо цієї підтримки у них немає?”

Волонтерська кухня намагається виготовляти продукцію з запасом у випадку відключень світла чи інших неочікуваних ситуацій, проте це не вдається реалізувати через великі потреби бійців.

Зазначимо, щоб отримати допомогу від “Львівської волонтерської кухні” потрібно написати лист прохання та вказати контактну особу, яка зможе напряму доставляти сухі пайки. Також їх можуть надіслати поштою, але після отримання продукції потрібно буде обов'язково зробити фотозвіт, щоб впевнитись що пайки доїхали до захисників.

Зараз “Львівській волонтерській кухні” дуже потрібні: імбир, лимон та сухі трави, щоб виготовляти лимонно-імбирні суміші. Як зазначила Людмила Кувайскова, через те що погода сира наші захисники часто хворіють. 

Зокрема з круп катастрофічно не вистачає рису, вівсяних пластівців та солі. Також, волонтери просять приносити філе курки, свинини та яловичини для вироблення джерків – сухих м’ясних снеків.

За словами Людмили, волонтерська кухня наразі не може забезпечити ті потреби, які є зараз, до прикладу в “гарячій кружці” катастрофічно не вистачає м’яса.

Також, є потреба у шкірках від апельсинів, лимонів та мандаринів для приготування чаїв та узварів. Шкірки від цитрусових можна приносити так або висушити їх самостійно вдома. Для цього потрібно викласти на будь-який картонний папір шкірки від цитрусових та покласти їх на батарею. 

Зазначені продукти можна приносити за адресою: проспект В'ячеслава Чорновола 45а, 13 корпус. 

“Львівська волонтерська кухня” старається щонеділі робити благодійний ярмарок, продукція печеться у ніч з суботи на неділю. Окрім солодкої випічки також можна придбати картини, шопери та використані гільзи, які розфарбувала художниця спеціально для ярмарку. Кошти з продаж підуть на потреби ЗСУ.

Підготувала Надія Файгель

Редактура Юлії Лаврук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ