Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Перші перемоги "Руху" та ФК "Львів". Черга – за "Карпатами"

Львівських професійних команд тепер троє. Чого чекати від них у новому сезоні?

Українська Прем’єр-ліга повернулася. Сезон 2019/20 найвищого дивізіону обіцяє стати цікавим, не в останню чергу через кілька нововведень. По-перше, непотрапляння в першу шістку вже не означає завершення боротьби за участь в єврокубках. П’ята та сьома команда чемпіонату тепер по завершенню другого етапу гратимуть плей-оф за право участі в Лізі Європи. А ще, УПЛ вже з наступного року зросте до 14, а ще через сезон до 16 команд. Це зменшить шанс на провал в УПЛ та водночас ще більше закрутить інтригу у Першій лізі, де кожен другий декларує завдання виходу в найвищий дивізіон. Чи вдасться цього досягнути ФК «Рух» - новоспеченим львів’янам, та чого чекати від «Карпат» та ФК «Львів» у цьому сезоні? Розмірковуємо над можливими варіантами розвитку подій у нашому матеріалі.

ФК «Львів». Бразильці тепер «європейські»

Заносити минулий сезон команді в актив, чи ні питання не з простих. Так, ФК «Львів» зумів опинитися у верхній шістці, однак боротьбу там нав’язати виявилось не під силу. Так, команда витримала свій бразильський вектор, однак чи потрібен він команді? В міжсезоння команду покинули Сергій Воронін, Вадим Парамонов, Дмитро Фатєєв та квартет бразильців: Тейлор, Да Сілва, Бруно та Муріло. Їм на зміну прийшли Ярослав Богунов та Руслан Зубков з білоруського чемпіонату, Микола Квасний з першолігового «Прикарпаття» та Антон Братков з «Маккабі» (Петах-Тіква). Про бразильців також не забули, однак тепер зосередилися на тих, хто грає у Європі: з мальтійської «Сан Гванни» прийшов Ренан, а з чемпіонату Словаччини Леонардо та Баяно.

Передсезонні спаринги не варто розцінювати як стан команди, але все ж. З п’яти спарингів перемогти вдалось лише «Волинь» (2:1) та шосту команду попереднього розіграшу ізраїльського чемпіонату ФК «Бней-Єгуда» (2:0). І це перед непростим стартом у новому сезоні.

«Десна», з якою зустрічалися в першому турі, точно не хоче повторити минулий сезон. Чернігівці повинні претендувати на верхню шістку. Тим важливіша гостьова перемога з рахунком 1:2. Про матчі з «Динамо» у другому та «Шахтарем» у четвертому турі та їхню складність і говорити не потрібно. А от проблемна «Ворскла» у третьому турі – суперник, де втрату очок можуть не зрозуміти.

Вболівальники – проблемна штука. Початковий інтерес до «львівських» бразильців швидко згас, гра команди погіршилася і люди перестали йти на футбол. Навіть комфортна «Арена Львів» не переконувала, а з весняним переїздом на стареньку «Україну» вболівальників ще поменшало. І це попри демократичні ціни на квитки: найближчий матч з «Динамо», що відбудеться 3 серпня, можна відвідати за 30 гривень.

Найважливішим чинником успіху команди стане взаєморозуміння. Якщо Богдан Блавацький зможе знайти спільну мову з бразильцями – «Львів» зможе повторити минулорічний результат. Втім, авторський прогноз – боротьба за першу шістку, однак непотрапляння в неї.

Перебудова від ФК «Карпати» як добра традиція

Дванадцять. Саме стільки гравців поповнили склад команди цього літа. І щось підказує, що це ще не все. Можливо, на час публікації вже оголосили про підписання колишнього гравця «Шахтаря» Олександра Кучера. За інформацією деяких ЗМІ, цей трансфер є майже стовідсотковим і без «п’яти хвилин» офіційним.

Ставка на латиноамериканців не зіграла і зелено-білі вирішили спробувати щось нове. Хорвати Франьо Прце та Фране Войковіц, білорус Кірил Кіриленка, ізраїльтянин Гішам Лейоус, представник Люксембурга Мавін Мартінс та орендований фін сомалійського походження Абукар Мохамед розбавили українських новачків, серед яких Володимир Якімець, Роман Підківка, Артем Козак, Сергій Вакуленко та орендовані Олег Кудрик і Владислав Дубінчак.

Не всі імена знайомі пересічному глядачеві. Як приймуть вкотре оновлений склад фанати, які ймовірно прагнуть бачити вихованців академії у складі та її плідну роботу загалом? Новому менеджеру зелено-білих Олександру Чижевському доведеться ліпити колектив з нуля. Адже частина нових придбань не пройшла повні збори з командою. Перший місяць змагань може піти на притирку один до одного та налагодження взаємозв’язків. У перших п’яти турах львів’янам протистоятимуть практично всі представники України в єврокубках цього сезону. Лише гра з «Олександрією» запланована пізніше – на жовтень. Тоді підопічні Володимира Шарана сповна відчують що таке грати на два фронти та можуть дати осічку в будь-якій грі. Натомість «Карпатам» у четвертому турі протистоятиме головний противник регламенту УПЛ, та просто велика пляма на репутації українського футболу – ФК «Олімпік». Зможуть обіграти наново зібрану команду під керівництвом екс-гравця «Реала», який не має тренерського досвіду на професійному рівні? Сподіваємось. Адже те, що не вдалось зробити законно, згідно з регламентом, повинен виправити спортивний принцип. В УПЛ повинні грати команди з вболівальниками та традиціями, яких є чимало, а не ті, які попри усі порушені закони, на прохання інших таки залишають в УПЛ.

Ймовірно «Карпати» фінішують не надто високо. Цей різношерстний склад повинен зігратися, притертися та відчути довіру. Команда не будується за рік. Приклад – луганська «Зоря», яка довіряла Юрію Вернидубу, в перші роки, попри не надто високі місця. Теперішній тренер львів’ян Олександр Чижевський перебуває у схожій ситуації: без великого досвіду в якості головного тренера та зі складом, який доведеться будувати. Загальноприйнято вважати, що результат можна вимагати лише на третій рік роботи з командою. Чи дадуть цей час тренеру «Карпат»?

Відвідування – ще одне болюче місце. «Карпати» йдуть в топі серед команд УПЛ, однак чи варто рівнятися на інших, коли і в тебе показники вкрай малі? За 50, а на матчі з «Динамо», «Шахтарем», «Зорею», «Олександрією» та «Львовом» і всі 70, гривень ви витратите за квиток. Він дасть вам можливість намокнути під дощем, посидіти на вицвілих від часу, потрісканих та брудних сидіннях. Відчуваєте незрозумілий потяг відвідати усі матчі сезону? От і я ні. Але для найбільш відданих фанів «Карпати» мають сезонні абонементи, що дають знижку в 30 відсотків.

Успіхи львівських команд можна оцінювати по різному. Хтось щороку кричить «Кубок Львову!», інші вимагають результатів від запрошення бразильців та їхнього перепродажу і фінансової стабільності. Когось захоплює андерграунд і він іде на матчі Першої ліги за справжнім футболом. Емоції: саме на них львівський футбол не бідніє ніколи. Важливо тільки, щоб емоції ці йшли від тисяч, десятків тисяч людей, а не лише тих, хто готовий витратити свій час для походу на футбол.

До слова, сьогодні, 31 липня, «Карпати» зіграють матч першого туру УПЛ проти київського «Динамо». Матч відбудеться на стадіоні «Україна» й розпочнеться о 19:30.

Львівський «Рух» з амбітними цілями

Львів отримав ще один професійний клуб. «Рух», провівши знову ребрендинг та призначивши генеральним директором клубу Ігоря Дедишина, переїхав офіційно, хоча матчі проводив у місті ще з квітня. Подивитися на амбітний колектив можна буде на стадіоні «Скіф». До слова – безкоштовно.

Головним трансферним успіхом тоді винниківського, а тепер вже львівського клубу можна сміливо називати тренера. Леонід Кучук – ім’я, довкола якого можна ліпити команду під Прем’єр-лігу. Він уміє досягати значних успіхів з невеликими тратами. Пригадуєте єврокубковий «Арсенал» в тоді ще грошовитій УПЛ?

З команди пішли Іван Лобай, Назар Вербний, Максим Грисьо, Микола Буй та брати Баранці. Натомість прийшли Дмитро Нємчанінов, Мар’ян Мисик та Ярослав Мартинюк з досвідом гри в УПЛ, Іван Калюжний та Олег Синиця з ФК «Металіст-1925». Збільшився і десант легіонерів: до бразильців додався ще й шульга ганець Ернест Антві. Підбір новачків свідчить про небезпідставність високих цілей. Однак чи зуміють вони влитися в колектив і чи старожили команди потягнуть потрібний рівень? Тут навіть прогнозувати щось важко. Особливо, коли за три путівки в УПЛ бореться шість, а то й всі вісім команд.

У першому турі чемпіонату Першої ліги «Рух» на виїзді переміг «Балкани» з селища Зоря, що в Одеській області – 1:0. У неділю, 4 серпня, «Рух» на стадіоні СКІФ у Львові прийме луцьку «Волинь». Початок матчу – 17:00.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ