Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

За гарячими слідами, або Чим запам'ятався Чемпіонат світ з футболу - 2018

От і відгримів Чемпіонат світу з футболу 2018 в Росії. Цей місяць свята для кожного футбольного фаната пролетів не помітно. І ми вітаємо усіх фанатів збірної Франції з перемогою. А також ми пропонуємо згадати найважливіші події цьогорічного мундіалю.

Перша важлива подія, яка шокувала увесь футбольний світ трапилася, ще до старту фінальної стадії Чемпіонату світу. Збірна Італії не змогла подолати кваліфікацію та потрапити на груповий етап турніру. Так чому ж ця топ-збірна вперше з 1958-го року пропускає мундіаль?

Винуватцем провалу зібрної Італії є головний тренер. Кожне рішення Джанп’єро Вентури фанати піддавали нещадній критиці. Варто сказати було за що, адже тренер помилився і з тактикою і з кадрами. Найкращою ілюстрацією цього є стиковий матч з шведами. Збірній Італії потрібна була тільки перемога в той час головний тренер хоче випустити на поле ще одного опорного півзахисника Де Россі. Проте він відмовився йти розминатися, і аж після цього Вентура почав робити заміни, які трохи додали в атаці збірної Італії.  Але ці заміни не допомогли італійцям здобути путівку на Чемпіонат світу.

Головною подією групового етапу турніру безсумнівно є виліт збірної Німеччини. Навіть не зважаючи на, не дуже успішний старт німців ніхто до останнього не вірив в те що володарі Кубку конфедерацій не зможуть вийти у плей-оф. Вже в другому турі групового етапу збірна Німеччини на останніх хвилинах вирвала перемогу. І здавалося от воно, нарешті це та бундестім, яка виграла минулий Чемпіонат світу. Проте в третьому турі німці сенсаційно програли збірній Південної Кореї, і з трьома очками зайняли четверте місце в групі. Таким чином збірна Німеччини вперше в своїй історії не змогла вийти в плей-оф мундіалю

В ході перших матчів групового етапу було видно, що бундестім просто не готова. Можливо німці не хотіли одразу стрибати з місця в кар’єр і вже по ходу турніру набирати оборотів для того, щоб в оптимальних кондиціях підійти до фінальних поєдинків. Очевидно збірна Німеччини просто недооцінила своїх суперників по групі та сподівалася обіграти їх просто “на класі”. А коли запахло смаженим і німці зрозуміли, що до вильоту не так вже й далеко. Вони почали бити по воротах та атакувати. Тоді й вилізла одна з головних слабкостей цієї збірної Німеччини. Слабка лінія атаки не змогла реалізувати жоден з майже тридцяти ударів по воротах збірної Південної Кореї. І навіть фантастичні стандарти у виконанні Тоні Крооса не допомогли здобути таку потрібну перемогу.  

Плей-оф традиційно був багатий на несподіванки та сенсації. Але напевно найголовнішою подією стало те, що Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду покинули мундіаль вже на стадії 1/8 фіналу. Аргентинці програли майбутньому  чемпіону, а португальці в практично рівній боротьбі не змогли здолати збірну Уругваю. Але чому ж ця подію є найголовнішою в фінальному раунді, бо ні на збірну Аргентини, з її очевидно слабким складом, ні на збірну Португалії, яка виграла Євро-2016, по суті без жодної перемоги, ніхто не ставив. Всім було ясно, що рано чи пізно вони покинуть турнір.

Виліт цих зібрних демонстурє лише одне ера домінації Мессі та Роналду підходить до свого завершення. Ці двоє більше не можуть в одиночку вигравати матчі. Звісно їхня присутність на полі впливає на всіх психологічно, допомагає партнерам по команді і створює тиск на суперника, але ця присутність не є вирішальною. Звісно це сумно, але це не погано бо після майже десяти років домінації хтось інший повинен зайняти місце футбольного короля.

Найгіршим явищем всього Чемпіонату світу є так званий “парад автобусів”. “Автобусом” у футболі називають тактику гри, коли команда усіма силами грає в обороні та просто числом не дозволяє супернику забити гол. Зазвичай так грають слабкі команди, коли виступають проти помітно сильнішого суперника, вони не можуть запропонувати грамотної тактичної гри в обороні, тому покладаються на чисельну перевагу в обороні та дві-три контратаки. І хоча в такому стилі гри немає нічого поганого, але традиційно фанати недолюблюють таку тактику через її антивидовищність. На цьому мундіалі найкращою “автобусною” збірною були росіяни, які покинули турнір на стадії 1/4  фіналу.      

Традиційно кожен Чемпіонат світу породжує меми, які активно розповсюджуються на просторах мережі. Але серед гори веселих картинок завжди є один головний мем всього турніру. І цьогорічний турнір не зрадив цій традиції. Сьогодні користувачі соцмереж активно висміюють симуляції форварда Бразилії та ПСЖ Неймара. Журналісти підрахували, що за всі матчі мундіалю футболіст провів на газоні більше 14 хвилин. Драматичні падіння бразильця породили чималу кількість фотожаб і навіть мер Брюсселя не зміг відмовити собі у задоволенні посміятися з симуляцій Неймара.

І нарешті головна подія та головна несподіванка цьогорічного мундіалю, це вихід збірної Хорватії у фінал Чемпіонату світу з футболу 2018. Всі давно звикли, хорвати це міцний середянк, а ще дуже вже їм не щастить. Традиційно вони чудово розпочали турнір вийшли з групи з першого місця попутно розгромивши аргентинців, і здавалося б що, ось зараз десь “картаті” спотикнуться та закінчать свій шлях на цьому турнірі. Але цього не відбувалося хорвати впевненої йшли до фіналу. Їхній шлях можна назвати героїчним, бо відіграти три матчі підряд по 120 хвилин та отримати перемогу в кожному, не всяка збірна таке б могла. Довго можна аналізувати, які тактичні та кадрові ходи дозволили хорватам добитися такого успіху. Але напевно головною причиною успіху є їхнє шалене бажання довести всім, що вони не просто міцний середняк, вони тепер топ і навряд чи хтось буде з цим сперечатися.

Василь Збадинський    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ