Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Феномен Сендака, або Наша Україна і корупція

Шок і нерозуміння. Навіщо? Така найтиповіша реакція на інформацію про те, що екс-голова Львівської обласної ради часів Помаранчевої революції Михайло Сендак начебто зголосився виступи у ролі посередника у справі про хабар у 10 тис. доларів. У цьому його звинуватив підприємець Павло Фіщук. Інша реакція - колишні посадовці зазвичай живуть з лобізму з кримінальним душком.

Володимир Гірняк, перший заступник голови Львівської обласної ради був шокований, дізнавшись про те, що колишній очільник Львівської обласної ради Михайло Сендак начебто виступив у ролі посередника під час отримання хабара. «Я не можу говорити про інших, втім, я був шокований, коли почув про ці факти», - розповів Володимир Гірняк.

В свою чергу голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Руслан Кошулинський подивований з того, що прізвище Михайла Сендака фігурує в корупційному скандалі у справі винниківських депутатів-хабарників.

«Мені відома лише інформація зі ЗМІ. Чи відповідає це дійсності – мають встановити правоохоронці і суд. Я подивований з того, що ці прізвища прозвучали. Навіщо це було потрібно заможній людині, яким є Михайло Сендак, котрий володіє будинком, бізнесом, мені не зрозуміло. Але я не можу давати оцінок, адже це лише припущення, і суд не довів їх провини», - зазначив Руслан Кошулинский.

Він також зазначив, що навряд звинувачення в бік колишнього очільника обласної ради були безпідставними. «Думаю, підприємцю, котрий вичерпав усі законі методи ведення бізнесу та змушений був звернутись до правоохоронців, нема змісту лукавити. Правоохоронцям слід найприскіпливіше провести слідство і на прикладі цієї справи показати, як можна ефективно боротись з корупцією на Львівщині», - наголосив Руслан Кошулинський.

Окрім того, він наголосив, що в Україні є значна проблема з покаранням винних в корупції чиновників. «З одного боку, є некваліфікована робота правоохоронних органів. Адже слід мати вагомі докази для суду, щоб засвідчити факт зловживань. Тут мають бути "чисті" докази, аргументи, свідки. З іншого боку, часом трапляються зловживання у середовищі самих правоохоронців, котрі провокують посадовців, аби мати власний зиск чи важелі впливу на чиновників», - додав Руслан Кошулинський.

Депутат Львівської обласної ради Андрій Білоус в коментарі журналісту Гал-інфо зазначив, що ні для кого не секрет, що колишні чиновники причетні до лобіювання тих чи інших рішень, які часто з кримінальним відтінком. Втім, говорити про причетність до корупційного скандалу у Винниках Михайла Сендака, колишнього голови Львівської обласної ради, слід після висновків правоохоронних органів.

«Очевидно, слід дочекатись висновків правоохоронних органів, аби давати політичні оцінки причетності того чи іншого чиновника, - зазначив Андрій Білоус, голова фракції «Народний контроль» у Львівській обласній раді, - Те, що багато політиків, каденція котрих добігла завершення, залишаються десь умовно крутитись в сфері лобіювання тих чи інших рішень, це, певно, не секрет. Лобісти є в усьому світі, природно, вони є в Україні. Єдине - повинна бути межа здорового глузду. Цей випадок (у Винниках) демонструє, що в нас цей процес немає цивілізованої межі, а іноді навіть, навпаки, має чітку кримінальну складову».

Нагадаємо, троє депутатів Винниківської міської ради вимагали 10 тисяч доларів за продовження оренди землі від підприємця Павла Фіщука, що займається будівництвом житлових будинків в Винниках. Коли підприємець зрозумів, що хабар доведеться заплатити, він звернувся до військової прокуратури. Про це сам Фіщук розповів журналістам під час прес-конференції.

«Їх угрупування у Винниках називають «ніф-ніф і наф-наф». Головна особа тут – колишній мер Винників Сергій Уваров. Співголова – Андрій Чорний, котрого і затримали разом з двома іншими депутатами під час отримання хабара», - каже він.

Всеволод Хома та Богдан Явний, за словами підприємця, це виконавці. Перший під час каденції Уварова з голосу вносив усі корупційні питання на сесії міськради.

До Павла Фіщука так званні посередники звернулись в квітні цього року. В липні мав закінчитись договір оренди на земельну ділянку під будівництво, який слід було продовжити на п’ять років. «На цій ділянці вже збудований один будинок і проведені комунікації. Я сказав, що хабарів давати не буду, а той, хто буде вимагати, сяде у в’язницю», - зазначає підприємець.

Павло Фіщук також зазначив, що начебто ще одним посередником у справі хабара був колишній голова обласної ради Михайло Сендак. «Саме він озвучив мені цифру – 10 тисяч доларів. Він сказав, що забезпечить мені безпеку процесу. Мовляв, оскільки в нього зв’язки в прокуратурі і СБУ, то до нього підійшли з проханням стати гарантом в цій справі», - розповів Павло Фіщук.

Стаття, за якою затримали депутатів, передбачає конфіскацію майна. Наразі вони перебувають у СІЗО. Суд призначив кожному депутату окрему суму застави: Андрію Чорному – 4 130 000 грн, Богдану Явному – 2 750 000 грн, Всеволоду Хомі – 1 378 000 грн.

Довідка за Вікіпедією.

Миха́йло Дми́трович Сенда́к (*5 лютого 1948, Соснівка) — депутат Львівської обласної ради у 1998—2002 рр. Працював водієм, слюсарем, механіком автоколони, начальником автоколони, заступником директора, директором (Дрогобицького АТП-14607), головою правління ВАТ «Дрогобицьке АГП-14607». 

Біографічні відомості

Народився 5 лютого 1948 року в селі Соснівка Старосамбірського району Львівської області в сім'ї колгоспників.

Освіта: Із 1955 року по 1963-й навчався у Соснівській восьмирічній школі. Бориславське професійно-технічне училище №7, Новороздільський політехнічний технікум (спеціальність «Технічне обслуговування та ремонт автомобілів»; 1964—66), Львівський політехнічний інститут (1976—1984), Український транспортний університет.

По закінченні Бориславського професійно-технічного училища № 7 1966 році, отримав скерування на роботу на сірчаний комбінат у м. Новому Роздолі.

Із 1967 по 1969 рік служив у армії, а після демобілізації повернувся на попереднє місце роботи в Новому Роздолі.

1972 року поступив на вечірнє відділення Новороздільського політехнічного технікуму на спеціальність «Технічне обслуговування та ремонт автомобілів». У 1975 році закінчив повний курс технікуму.

1973 року переїхав на постійне місце проживання в місто Дрогобич і влаштувався працювати на Дрогобицьку автобазу № 4 «Головпромтрансу».

1976—1984 роках навчався у Львівському політехнічному інституті.

Одразу влаштувався на роботу в Дрогобицьке АТП-14607, де працював механіком колони, начальником колони, заступником директора, а з 1985 року — директором. Із 1996 до 2002 року працював на посаді голови правління ВАТ «Дрогобицьке АТП-14607».

Наукова кар'єра

У 1991 році вступив до аспірантури при Українському транспортному університеті, а в 1996 році закінчив навчання і захистив кандидатську дисертацію з присудженням наукового ступеня кандидата технічних наук. Академік. Член-кореспондент Транспортної академії України.

Науковий ступінь, звання: кандидат технічних наук, академік (член-кореспондент Транспортної академії України).

Політична кар'єра

Політична біографія Михайла Сендака почалася 30 квітня 2002 року, відколи його обрали головою Львівської облради від блоку «Наша Україна». Кандидатуру Михайла Сендака тоді підтримали 48 депутатів облради із 81, які брали участь у голосування. Його суперником виступав заступник глави облдержадміністрації з питань економіки Анатолій Данилишин, однак адміністрація до силового тиску не вдавалася, намагаючись ситуацію не нагнітати, натомість «нашоукраїнці» зібрали під стінами облради тисячний мітинг своїх прихильників, які вимагали обрання головою облради директора Дрогобицького АТП.

Сім'я

Одружений, має двох дітей. Вдівець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ